Interview /
Sarah Britton: "Mijn voedselfilosofie is grenzeloos genieten van lekker eten"
Als pas afgestudeerde aan een ontwerpacademie besloot ze een maandje op een biologische boerderij te gaan werken voordat ze aan de slag zou gaan als ontwerpster. De goudgele tomaat gooide echter roet in het eten en ze bleef een jaar op de boerderij werken. Eenmaal terug in Toronto wist ze dat haar roer om moest en schreef ze zich in bij het Instituut voor Holistische Voeding. Vervolgens begon ze haar vegetarische blog My New Roots, liep ze een aantrekkelijke Deen tegen het lijf, verhuisde ze naar Kopenhagen, werd ze moeder en schreef ze van bovengenoemd boek. Afgelopen week was Sarah Britton in Nederland om hierover te vertellen.
Sarah, kun je iets vertellen over jouw voedselfilosofie?
"Mijn voedselfilosofie is grenzeloos genieten van lekker eten zonder calorieën te tellen. Het begint met gezonde, natuurlijke, onbewerkte ingrediënten die samen een heerlijk gerecht vormen.
Mijn kookinspiratie haal ik grotendeels uit het volgen van de seizoenen. Voedsel is de meest intieme connectie die we hebben met de aarde. Ik eet zoveel mogelijk lokale seizoen producten. Enerzijds omdat het beter is voor het milieu, het voedsel heeft minder kilometers afgelegd om op mijn bord te komen. Anderzijds geeft de natuur die producten die op dat moment goed zijn voor mijn lijf; waterrijke komkommers en tomaten in de zomer en calorierijke stevige zoete aardappels of kool in de koude maanden. Mijn recepten stem ik ook niet alleen af op de seizoenen maar ik vind het heel belangrijk dat iedereen van mijn eten kan genieten en ik focus dus op all inclusive eating. Ik wil met mijn eten niemand buiten sluiten. Mijn recepten zijn vegetarisch, kunnen gemakkelijk veganistisch gemaakt worden en vaak zijn ze glutenvrij."
Waarom eet je vegetarisch?
"Mijn redenen om vegetarisch te eten zijn een combinatie van milieuoverwegingen, beter voor de gezondheid en opkomen voor de rechten van de dieren. Ik wil niet preken en heb geen politieke doeleinden want extremisme stoot mensen af. Hoewel ik dus zeer gepassioneerd ben over plantaardige onbewerkte producten, ben ik daar ook heel relaxed over. Food should be divine and sensual and sexy and awesome."
Hoe kijk je aan tegen de hype om glutenvrij te eten?
"Niet iedereen die glutenvrij eet heeft een glutenintolerantie. Mensen vragen zich helaas vaak niet af waarom ze geen gluten zouden moeten eten. Suiker is bijvoorbeeld ook glutenvrij maar niet goed voor je. Het risico bestaat dat een glutenvrij dieet teveel proteïne bevat met alle gezondheidsrisico’s die daar bij horen. Het is belangrijk dat je kennis hebt van wat je eet en dat je balans zoekt in je voeding."
De Nordic Cuisine is populair. In hoeverre past jouw voedselfilosofie daarbij?
"De Nordic Cuisine draait heel erg om varkensvlees, zuivel en aardappels. Daar ben ik zelf geen fan van. Waarin we elkaar wel vinden is onze liefde voor pure, lokale biologische ingrediënten, wildpluk, eten volgens de seizoenen, traditionele technieken en koken met onbewerkte producten. Wil je me echt blij maken dan moet je me meenemen naar een wilde struik met bramen."
Waarom is dat?
"Ik weet het niet, waarschijnlijk omdat ik me bij wildpluk heel erg verbonden voel met de natuur. We zijn langzamerhand de verbinding met ons voedsel, onze omgeving, de seizoenen en ons lichaam kwijt geraakt. We eten op een bepaalde tijd omdat we dat gewend zijn, niet omdat we trek hebben of omdat ons lichaam een seintje geeft dat het eten wil. Ik vind het heel bijzonder om op een trektocht een wilde appelboom tegen te komen die er al decennia staat, de appel te proeven en me daardoor te verbinden met de plek."
Welke verschillen zie je tussen de Deense manier van eten en de Noord-Amerikaanse?
"Denen zijn erg traditioneel en hangen aan hun (eet)cultuur én ze koken. Als mensen mij vragen in Noord Amerika waarom zijn we zo ongezond dan antwoord ik: ‘je móet zelf gaan koken en niet langer buitenshuis of kant-en-klaar eten. Je kunt niet invloed uitoefenen op wat je eet als je niet zelf kookt. Je móet koken om gezond te eten.'
De Denen maken alles zelf, ze bakken hun eigen brood, zondag is er een roast en koken is een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse ritme. Ik ben opgegroeid in een gezin waar gezond eten niet het belangrijkste was. We zaten wel met zijn allen aan tafel en deelden de ervaringen van de dag, maar het eten bestond vaak uit opgewarmde diepvries maaltijden. Dit samen eten heeft er overigens wel voor gezorgd dat we nu heel close zijn als familie. Samen koken en eten schept een sterke band. Met elkaar iets prachtigs creëren en voedsel delen is een krachtige manier om te verbinden."
In de Guardian stond onlangs een artikel over de ‘Queens of Greens’ waarbij jij ook genoemd werd. 5 Prachtige jonge sexy vrouwen die gezond eten promoten. In hoeverre speelt uiterlijk een rol bij het promoten van een gezonde levensstijl?
"Ik voel me niet sexy of glamourous. Ik voel me zelfs ongemakkelijk als ik op foto’s moet om mijn filosofie te promoten. Ik heb een stem en het is uitdagend dat ik mijn steentje bij kan dragen aan een gezondere wereld. Ik heb een opleiding gevolgd in Holistische Voedingsleer en ik heb een grote passie voor het onderwerp. Ik ben al 9 jaar bezig en zie mezelf dan ook meer als model van mijn levensstijl. Nu beginnen mensen vaak een blog omdat ze een kookboek ’deal’ willen maar destijds wilde ik alleen maar mijn enthousiasme delen en internet is daarvoor een geweldig medium."
Welke trends voorzie jij op voedingsgebied?
"Ik zou graag zien dat mensen gaan ‘sprouten’. Het lijkt heel ‘hippy-dippy’ maar sprouts of kiemen zijn de meest fantastische, gezonde vitaminebommetjes die je kunt vinden. Sprouts zijn onbewerkt, levend, vol proteïne en vezels, goedkoop, veelzijdig en een eetlepel zaad geeft je een beker vol heerlijke groente. Superfoods zijn nog steeds heel hip, maar sprouts zijn zoveel goedkoper en gemakkelijker te verkrijgen. Ik ben bezig met een plan om sprouts meer onder de aandacht te krijgen, maar daar kan ik nu nog niet veel over vertellen."
Waar haal jij je inspiratie vandaan om telkens weer zulke fantastische recepten te creëren?
"Ik vind inspiratie op zoveel verschillende plekken; de markt, mijn moestuin, andere kookboeken, blogs, tijdschriften, reizen, restaurants. Het kan ook komen van de kleur van een trui of bloemen die ik onderweg tegenkom. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om een klassiek en geliefd recept een gezonde ‘make-over’ te geven. Het is zo grappig om mijn man te zien stralen als ik een van zijn oude favorieten zoals burritos of pizza veranderd heb in een supergezonde versie en hij me vertelt dat het net zo smaakt als junkfood (een groter compliment kan hij niet bedenken, ha ha)."
Lukken jouw recepten altijd of gooi je ook wel eens eten weg?
"Ik gooi nooit eten weg, dat kan ik niet. Ik eet ook mijn mislukkingen. Die zijn gelukkig nooit echt heel erg om te eten. Er zijn maar een paar gerechten waar ik echt niets mee kon. Recent heb ik bijvoorbeeld een cake gemaakt met kokos en bosbessen en die cake was verschrikkelijk. Ik ben geen goede bakker, ik wou dat ik het was, maar ik heb daarin nog heel veel stappen te maken. Als iets niet lukt is het ook altijd gebak dat mislukt."
Gerustellend om te horen dat er ook bij jou weleens iets niet lukt in de keuken. Wat is het beste recept dat je ooit gecreëerd hebt?
"Moeilijk om te zeggen maar ik denk toch de raw cashew cheesecake van mijn blog. Voorheen dacht ik dat deze raw cheesecakes heel moeilijk waren om te maken maar het recept is heel gemakkelijk, je hoeft de cake niet te bakken en je kunt het resultaat eenvoudig invriezen. Een ideale cake dus om op voorraad te hebben."
Welke ingrediënten kun jij niet zonder in je keuken?
Hoewel ik verzot ben op eten volgens de seizoenen zijn er een aantal producten die ik altijd in huis heb ongeacht de tijd van het jaar; tahini, avocado’s, broccoli, spinazie, chiazaad, kokosolie, citroenen, zoete aardappels en verse kruiden.
Met mij hebben denk ik heel veel van jouw volgers reikhalzend uitgekeken naar jouw boek. Hoe lang ben je bezig geweest met het maken van je boek?
"Ik kreeg een contract aangeboden toen ik 4 maanden zwanger was en ik ben 9 of 10 maanden bezig geweest. Ik heb alle foto’s zelf gemaakt en wilde alles in real-time maken, dus koken volgens de seizoenen met de producten die op dat moment vers verkrijgbaar waren. Al met al was het maken van het boek naast een geweldige ervaring ook een enorme klus. Ik heb het gevoel dat ik twee bevallingen gedaan heb; van mijn prachtige zoon en dit boek."
Denk je al over een volgend boek na?
"Ja, ik denk er wel over na, ik heb nog zoveel ideeën. Ik zou graag een boek maken over desserts en misschien wel een boek met heel veel kiemrecepten. Belangrijkste is dat ik mensen blijf inspireren met plantaardige seizoen producten. Het zij zo als ze daar dan zo nu en dan een steak op willen leggen als ze maar zoveel mogelijk verse groenten en fruit gaan eten."
Heb je nog een tip om gezond en gelukkig te leven?
"Een aantal jaar geleden heb ik bewust besloten mezelf elke dag met iets fijns te verwennen. Niet zozeer met fysieke cadeautjes (mag wel zo nu en dan) maar meer in de vorm van tijd besteden aan iets waar ik blij van word. Zoals bijvoorbeeld een lange wandeling, een dutje doen ’s middags of een uurtje in een boek lezen als ik eigenlijk moet werken, iets creatiefs gaan doen zoals tekenen etc. Ik worstel altijd met balans en door deze kleine verwennerijen lukt het me beter om te focussen en energiek te blijven. Ik leer steeds beter hoe belangrijk het is datgene te doen waar je gelukkig van wordt want de tijd glipt anders tussen je vingers door."
Interview door Alexandra van Besel van Fabulous Food Fan