Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Leesclubs /

'Schandalig onderbelicht': lees mee met historische oorlogsroman 'De Oost'

Op 13 mei ging 'De Oost' van regisseur Jim Taihuttu, kleinzoon van een Molukse KNIL-soldaat, in première bij streamingsdienst Amazon Prime. Tegelijkertijd verscheen de gelijknamige historische roman bij de publieksfilm. Lees nu een sneak preview van 'De Oost' van Maarten Hidskes en schrijf je in voor de leesclub!

'Een stuk geschiedenis dat schandalig onderbelicht is.' – Jim Taihuttu

Net als regisseur Jim Taihuttu heeft Maarten Hidskes (1967) een persoonlijke band met Nederlands-Indië. Zijn vader behoorde tot het elitekorps van kapitein Westerling, bijgenaamd De Turk, die een grote rol speelt in het boek en de film. Hidskes' zoektocht naar de rol van zijn vader in dit oorlogsverleden leidde tot een tweeluik van het televisieprogramma Andere tijden. Ook schreef hij er het boek Thuis gelooft niemand mij over. Nu komt hij met een nieuwe historische roman gebaseerd op de film van Taihuttu: De Oost.

De Oost

Vlak na de Tweede Wereldoorlog wordt de jonge soldaat Johan met duizenden anderen uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië. Een stel oproerkraaiers (onder leiding van Soekarno) heeft kort daarvoor de onafhankelijkheid uitgeroepen en de Nederlandse regering wil vrijheid voor de Indonesiërs zo snel mogelijk de kop in drukken.

Johan wil Nederland graag ontvluchten vanwege het beschamende verleden van zijn vader. Hij stort zich vol geldingsdrang en jeugdige bravoure in dit avontuur op een vreemd continent. Gaandeweg raakt hij in de ban van de charismatische legerkapitein De Turk, een personage voor wie de historische kapitein Raymond Westerling model heeft gestaan. Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking tegen de koloniale bezetting steeds genadelozer neerslaat, begint Johan sterk te twijfelen aan De Turk én aan zijn eigen idealen. Johan besluit voor zichzelf te kiezen, met ingrijpende gevolgen.

Leesfragment

Ben je geïnteresseerd in het Nederlandse oorlogsverleden met Indonesië en wil je graag het boek van de film lezen? Hieronder vind je een sneak preview van De Oost om alvast in de eerste bladzijden te duiken en te proeven van de schrijfstijl.

Lees hier de sneak preview

'De Oost is een onverbiddelijke pageturner over een inktzwarte periode in onze geschiedenis.' – Uitgeverij Boom

De Turk

Raymond Westerling (1919-1987) was de zoon van een Nederlandse handelaar en zijn Griekse echtgenote, en groeide op in Constantinopel, waar de familie van zijn vader al drie generaties woonde. Deze achtergrond leverde hem de bijnaam 'De Turk' op. In 1941 meldde hij zich bij het Nederlandse consulaat als vrijwilliger voor de geallieerden, waardoor hij na een aantal omzwervingen voor het Britse Bureau Bijzondere Opdrachten ging werken en naar bevrijd Zuid-Nederland werd uitgezonden.

Na de oorlog in Europa trad Westerling in dienst van het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indische Leger. Hij kreeg als opdracht het herstel van het Nederlandse gezag voor te bereiden en Nederlandse krijgsgevangen en geïnterneerde burgers op te sporen. Hij had gevoel voor inlichtingenwerk en kreeg de reputatie doortastend en waar nodig zelfs hardhandig op te treden.

Van december 1946 tot maart 1947 voerde hij 'zuiveringsacties' door op Zuid-Celebes. De historici zijn het er hierbij niet over eens of en in hoeverre dit werd toegestaan door de militaire en politieke autoriteiten. Wel heeft de nasleep diepe sporen nagelaten in zowel Indonesië als Nederland. Op 12 september 2013 bood de Nederlandse regering excuses aan aan alle slachtoffers van het bloedbad. Na de oorlog speelde Westerling in december 1949 een rol in een mislukte coup tegen het nieuwe bewind, dat onder leiding stond van president Soekarno.

Bron: Wikipedia

Filmtrailer

De film De Oost is sinds 13 mei te zien via streamingsdienst Amazon Prime. Naast regisseur Jim Taihuttu werken ook Martijn Lakemeier (Johan) en Marwan Kenzari (Raymond Westerling) mee aan de film.

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!
Ben je geïnteresseerd in dit boek? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We delen 15 leesexemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban.

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies? Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal Schrijf je in voor de Leesclubnieuwsbrief



Over de auteur

Hebban Crew

2629 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Schandalig onderbelicht': lees mee met historische oorlogsroman 'De Oost'

 

Gerelateerd

Over

Maarten Hidskes

Maarten Hidskes

Maarten Hidskes (1967) is de auteur van Thuis gelooft niemand mij, een indringen...

Hebban Spots

De Oost

15 volgers

Deze leesclub is afgesloten en beoordeeld met een gemiddelde van 2,6 sterren. Deelnemers bedankt!