Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Algemeen /

Scheuren met die bladzijden: Hebban doet aan boekkunst

door Anouk (Hebban Crew) 83 reacties
Boekkunst; is het heiligschennis of juist een mooie manier om je boek een tweede leven te geven, waarbij je ook kunt genieten van de kunst die je aan het maken bent? Hebban Crewlid Anouk besloot het zelf uit te proberen om te zien of de hype opleeft naar de verwachting en of jullie er thuis ook aan moet beginnen.

In ons artikel 6 manieren om van je gelezen boeken af te komen noemden we als nummer 6 'book art', oftewel 'boekkunst'. In de meer dan 300 reacties bleef het angstvallig stil over het gebruiken van boeken om er kunst van te maken. Slechts een handjevol dapperen durfde het te noemen en er kwam zelfs een prachtig voorbeeld voorbij. Maar bij de Crew zijn we geïntrigeerd geraakt door het fenomeen.

De voorbereiding

Met anderhalve week de tijd sinds ik het project en bijbehorend artikel aankondigde, merk ik dat ik het voor me uit aan het schuiven ben. Dat begint al goed... Net zoals de meeste mensen moet ik eerst over een paar drempels heen:

Een boek uit elkaar halen is zo onverbiddelijk. Vroeger werden pockets niet door de boekhandel retour gestuurd, dat kostte teveel geld en opslag voor de uitgever. Dus werden de kaften eraf gescheurd om ze onverkoopbaar te maken en die werden opgestuurd om te crediteren. De eerste keer dat ik dat moest doen, stond ik wel vijf minuten met zo'n pocket in mijn hand. Tot mijn baas het ongeduldig overnam en zei: 'Hup. Je went er wel aan. Gewoon doen.' Spoiler naar tien jaar later: ik ben er nooit gewend aan geraakt.

Oplossing: Je gooit boeken niet weg; je geeft ze een tweede leven om er opnieuw van te genieten in een andere vorm.

Ik ben wel creatief van geest, maar ik heb ook twee linkerhanden. Zo is er de puzzel en het doosje die niet in elkaar pasten bij de techniekles; het constant afbrekende stuk zeepsteen dat ik weigerde op te geven bij handenarbeid en dat ik uiteindelijk als dominosteen inleverde (een 7 gekregen voor pure volharding); de tekendocente die me zei dat ik haar vak wel kon volgen, maar dat ik nooit een voldoende zou halen op het examen. Daar komt nog bij dat ik de ruimte niet heb voor zo'n prachtige muurcollage.

Oplossing: Ik kan dan misschien niet tekenen en slecht met materiaal omgaan, maar papier ken ik. En ik kan wél vouwen.

De benodigdheden

Ga nooit met een compleet vooropgezet idee shoppen voor je benodigdheden. Het is wetenschappelijk vastgesteld dat je 9 van de 10 items niet kunt vinden. Zo was het vlasdraad dat ik wilde hebben compleet onvindbaar in alle winkels die ik langs ben gegaan. Uiteindelijk koos ik voor naaigaren. Als het sterk genoeg is om mijn jeans bijeen te houden, kan het ook een paar papieren kraanvogels hebben.

In eerste instantie ging ik op zoek naar een houten ring om een mobile te maken. Opnieuw nergens te vinden. Toen vond ik een schilderijtje op glas in een houten frame, waardoor mijn verbeelding begon te werken. Plotseling bedacht ik me van alles dat ik zou kunnen doen; misschien een zwevende boekenplank waar de kraanvogels onder hingen. Of een boekenplank leeghalen om ze in op te hangen. Gezien ik alles propvol heb staan leverde het me nog een inwendige ruzie op met mezelf:

"Misschien gewoon een nieuwe boekenkast kopen?"
"Nee! Je gaat níét naar Ikea!"

Ik begon te merken waarom mensen het leuk vinden om te knutselen. De opties zijn eindeloos en eigenlijk wil je ze allemaal uitproberen. Ik besefte ook ineens dat ik niet moeilijk hoefde te doen met lijm of tape. Iedereen die op zichzelf woont heeft geleerd (al dan niet recht) spijkers in een muur te meppen. De spijkers en hamer lagen al thuis. Win!

Origami vouwen

Het vouwen zelf was dankzij een YouTube-tutorial goed te doen (super langzaam als je kijkt zonder te vouwen, en dan toch terug moeten gaan om te zien wat er gebeurde terwijl je vouwt). Na drie keer kun je het ook zonder het filmpje, en op een gegeven moment kreeg ik het zelfs voor elkaar niet elk hoekje te scheuren. 

Goed onthouden: boekpagina's zijn stugger dan origami-velletjes, wat betekent dat je na een tijdje pijnlijke vingers hebt (vooral je wijsvinger heeft het zwaar te verduren) en vrij makkelijk scheuren maakt in de hoekjes. Gelukkig blijft het eindresultaat verrassend mooi. Kraanvogels zijn een aanrader!

Het tweede probleem met boekpagina's gebruiken is dat je telkens het verhaal leest in korte stukjes zin terwijl je vouwt. Ik ging voor een griezelboek voor kinderen dat ik per ongeluk dubbel kocht (het overkomt niet alleen Debbie), waarbij ik tijdens het vouwen ongeveer dit gedachteproces had:

"Oeh, een vampier. Jasper is de hoofdpersoon? Wat heeft zijn hond met dit verhaal te maken? Hè, een ridder? What the hell lees ik eigenlijk?"

Boekkunst maken

Een uur en een vingerspalk later is het tijd voor spijkers hameren (makkelijk) en de mobile in elkaar zetten (moeilijk; denk terug aan de puzzel en het doosje). Het naaigaren bleek een goede vondst, want met een naald prikte ik zo door de kraanvogels heen. Ik besloot mijn innerlijk gebrek aan meetvaardigheid te omarmen en de mobile op ongelijke lengtes te maken.

Uiteraard waren de eerste twee strengen daardoor bijna exact gelijk. 'Anouk knutselt' in een notendop. Gelukkig kreeg ik de andere twee wel opzettelijk een stuk korter en zijn we weer on track.

Accepteer jezelf: in mijn oorspronkelijke plan wilde ik een mobile maken met een gelijkmatig aflopend patroon dat rondging. Excuseer me terwijl ik bijkom van het lachen. Ik ben heel blij geworden van mijn huidige eindresultaat na een paar uur vouwen en knutselen, maar sommige dingen kun je pas bereiken na flink wat ervaring. 

Het resultaat

Ik ben vrij verbaasd dat ik dit in me had, en hoe eenvoudig het was om te maken. Hoewel ik een stuk of twintig dingen kan bedenken om het eindresultaat beter te maken (perfectionisme is niet zo leuk als ze het altijd laten lijken), zorgt dat er ook weer voor dat ik zin heb in een nieuw project te duiken en mezelf te verbeteren. 

Conclusie: boekkunst is leuk om te doen!

Het kiezen van een boek was moeilijker dan ik dacht, omdat ik niet lang geleden verhuisd ben en mijn kasten op dat moment al flink heb uitgedund door een van de andere 5 opties uit ons artikel toe te passen. Ook heb ik een voorkeur voor ouder papier en wilde ik geen heel nieuw boek met smetteloze bladzijden. Gelukkig herinnerde ik me dat ik enkele kinderboeken dubbel had, omdat ik zo'n type ben dat altijd vergeet tijdig mijn boeken in te scannen in de Hebban App voor het geval ik op een rommelmarkt ben. 

De variaties alleen al op de boek mobile zijn eindeloos. Je kunt de pagina's kleur geven met tekeningen of schilderingen. Je kunt zelf kiezen hoe je ze op wilt hangen, en dan hebben we het nog niet eens over de duizend andere dingen die je kunt ondernemen als je boeken en kunst met elkaar combineert.

Wat mij betreft is dit zeker niet mijn laatste boekkunst-project. Deel je eigen probeersel onder #hebbanboekkunst of je mening onder #bookartismurder. Nu ik de enige echte Crew-autoriteit ben op het gebied van boekkunst, durf ik met gemak zo af te sluiten:

Hebban zegt: doen! Wat zou jij wel willen maken?



Over de auteur

Anouk (Hebban Crew)

287 volgers
1659 boeken
34 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Scheuren met die bladzijden: Hebban doet aan boekkunst