Schrijf je in voor de leesclub met het aangrijpende 'Het schooltje van Auschwitz'
De Spaanse schrijver Mario Escobar verdiepte zich voor zijn roman Het schooltje van Auschwitz in de donkere periode van de Tweede Wereldoorlog. Met een achtergrond in een studie Geschiedenis en als hoofdredacteur van een historische tijdschrift, heeft Escobar zich al in zeer veel historische gebeurtenissen verdiept. Zoals het een geschiedkundige betaamt, duikt hij graag helemaal in een bepaalde periode. Hij heeft een speciale fascinatie voor hoofdpersonen die onorthodoxe keuzes maken. Voor deze roman gebruikt hij het waargebeurde verhaal van een vrouw die vrijwillig vertrok naar Auschwitz om daar hoop te brengen.
Berlijn, 1943. Helene Hannemann staat op het punt om haar vijf kinderen naar school te brengen als de Gestapo binnenvalt. Haar man en kinderen zullen worden gedeporteerd vanwege hun Roma-afkomst. Aangezien Helene zelf Duits bloed heeft, wordt haar koeltjes verteld dat zij in de woning mag blijven. Maar Helene weigert haar gezin in de steek te laten en gaat met hen mee op transport naar Auschwitz.
Als daar duidelijk wordt dat Helene niet alleen Duits is, maar ook een ervaren verpleegster, wordt ze gedwongen te werken onder kamparts Josef Mengele, die haar vraagt een school te starten. Helene weet met wie ze nu te maken krijgt, maar hoopt dat ze met deze aanstelling het leven voor de kinderen in het kamp kan verbeteren. Hoewel ook zij zwaar te lijden heeft, weet ze de kracht op te brengen om voor de kinderen te zorgen en ze te beschermen tegen het kampleven en Mengele. Het schooltje van Auschwitz vertelt de waargebeurde geschiedenis van Helene Hannemann, die met haar school een lichtpuntje vormde in een verder inktzwarte wereld. Een aangrijpend en ontroerend verhaal over de kracht van hoop wanneer er geen uitzicht meer is.
'Het schooltje van Auschwitz was het moeilijkste boek uit mijn hele professionele loopbaan – maar niet vanwege formele problemen met het schrijven, of dilemma’s over waar ik met het verhaal heen wilde. Wat me zorgen baarde, was dat ik niet in staat zou zijn om de grootsheid van Helene Hannemanns ziel in de zinnen op deze bladzijdes te vangen. Toen Larry Downs, mijn vriend en uitgever, Helene's verhaal hoorde, zei hij dat de wereld ervan moest weten. Maar dat hangt niet van ons af… dat is aan jou, lieve lezer, en aan jouw liefde voor waarheid en gerechtigheid. Help mij het verhaal van Helene Hannemann en haar vijf kinderen aan de wereld te vertellen.' - Mario Escobar
Benieuwd geworden naar dit aangrijpende verhaal? Lees een fragment via onderstaande link!
Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.
Het schooltje van Auschwitz is verschenen bij Uitgeverij Kok.
Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!
Ben je geïnteresseerd in dit boek? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We delen 15 exemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een bespreking van dit boek op Hebban.