Dossier /
Schrijftips: Hoe schrijf je een negatieve recensie
Een van de grootste moeilijkheden die veel (beginnende) boekbloggers hebben met het schrijven van een negatieve recensie is dat zij de gevoelens van de auteur niet willen kwetsen. Hoewel het bewonderingswaardig is dat je zo begaan bent met de gevoelens van de auteur, is het toch belangrijk om de emoties even aan de kant te zetten wanneer je je voorbereidt op het schrijven van een recensie. Een auteur weet immers dat zijn boek de een meer aan zal spreken dan de ander. Wanneer je respectvol blijft in je recensie, en je klachten goed onderbouwd zijn slechte recensies vaak nog waardevoller voor de auteur dan positieve recensies omdat ze er lering uit kunnen trekken.
Toch is het verstandig om tijdens het schrijven van je recensie rekening te houden met enkele puntjes van recensie-etiquette.
1. Onderbouw je recensie.
Wanneer je een negatieve recensie schrijft, probeer je dan verre te houden van onduidelijke uitspraken als: ‘ik vond het gewoon niet goed’ of ‘dit boek was echt slecht’. Natuurlijk mag je dit vinden, maar leg je lezer ook uit waarom je het slecht vond - uiteraard zonder delen van het verhaal te verklappen. Misschien vond je het moeilijk om je in te leven in de hoofdpersoon, wellicht werd alles een beetje té gedetailleerd omschreven, of was het einde misschien niet bevredigend?
Als je je recensie onderbouwt kan een auteur niet alleen leren van de gegeven kritiek, maar je bezoekers kunnen ook bepalen of het boek wellicht wél iets is voor hen.
2. Wees bescheiden over je mening.
Ik heb regelmatig boeken gelezen die ik niet zo leuk vond, terwijl ik me heel erg bewust was van het feit dat het wel een goed boek was… ik was gewoon het verkeerde publiek.
Wanneer je als blogger een recensie schrijft, dan doe je dat vanuit je persoonlijke mening. Onthoud dat. Probeer je mening niet op te dringen aan je lezer, en sta open voor de mening van anderen. Ben je tijdens het schrijven bewust van het feit dat, hoewel jij het boek niet leuk vindt, er vast en zeker lezers zijn die er wel van zullen genieten.
3. Blijf respectvol en beleefd.
Hoewel ik hoop dat deze regel door velen van jullie als vanzelfsprekend wordt gezien, wil ik hem toch nog eens benadrukken. Ga niet schelden op een boek, ga geen auteurs zwartmaken en alsjeblieft, alsjeblieft probeer mensen er niet van te ontmoedigen om het boek zelf een kans te geven.
4. Wees niet alleen maar negatief.
Als het kan, probeer dan om ook enkele dingen te vermelden die je wél goed vond aan het boek. Al is het maar een enkel personage dat je wel leuk vond, het helpt om je recensie in balans te brengen. Ga echter geen dingen fabriceren.
Kortom
Het is jouw blog, en jouw mening. Daar mag je gerust voor uitkomen. Je hoeft heus niet elk boek fantastisch te vinden. Sterker nog, ook door negatieve recensies leren je bezoekers jouw smaak des te beter kennen. Eerlijkheid loont, vooral als je kunt laten zien dat je respectvol en opbouwend kunt zijn in je kritiek.
Vind jij het moeilijk om een negatieve recensie te schrijven?