Scifi & fantasy in de 2e helft van 2016
Juli
Invocatie (De Demon van Felswyck #1) van Jürgen Snoeren (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff) - Een fantasydebuut van een Nederlandse auteur, dat zien we veel te weinig gebeuren. En niet zomaar een Nederlandse auteur. Met een verleden als fantasyuitgever bij De Boekerij en Uitgeverij Link zijn de verwachtingen hooggespannen voor Invocatie, het eerste deel van tweeluik De demon van Felswyck. De lezer wordt beloofd: 'Een wereld die in zijn complexiteit en aandacht voor details doet denken aan de scheppingen van de grootste auteurs van het moment.' Het boek wordt officieel gelanceerd tijdens Castlefest in de eerste week van augustus. In de winkel kun je hem op 1 augustus zien liggen.
De IJsdraak van George R.R. Martin - Een prachtige, door Luis Royo geïllustreerde editie van eerder verschenen verhalen van de Game of Thrones-auteur. Wie de verhalen al heeft gelezen, zal misschien niet snel geneigd zijn dit exemplaar nog weer aan te schaffen. Maar wacht maar tot je een blik op de cover werpt. Dan trek je je pincode snel genoeg tevoorschijn.
[ENGELS] Harry Potter and the Cursed Child van J.K. Rowling - Ja, daar is ie dan. Hoe zou het zijn om na al die jaren een nieuwe HP te lezen? Heeft het dezelfde magie en glans of is het een te commercieel en glad product geworden? De Nederlandse vertaling, Harry Potter en het vervloekte kind, verschijnt in november.
[ENGELS] The Big Book of Science Fiction van Ann & Jeff VanderMeer - een monsterlijk dikke verhalenbundel, hét overzicht van wat van belang was, is en zal zijn. Er zal geen Nederlandse uitgever peinzen over een vertaling, want sciencefiction wil niet echt in Nederland en anthologieën helemaal niet. Maar gelukkig in het buitenland wel en dat is waarom het echtpaar Vandermeer zoveel tijd en energie heeft gestoken in het zoeken, verzamelen, redigeren en laten vertalen van een enorm aantal sf-verhalen. Het boek telt 1200 bladzijden...
Ook in juli:
- Ziel van ijzer van Patricia Briggs (Uitgeverij De Fontein) - Het derde deel in de Mercy Thompson-serie uit het Urbanfonds van deze uitgeverij.
- [YA] Hof van mist en woede van Sarah J. Maas (Uitgeverij Van Goor) - Het vervolg op Hof van doorns en rozen.
- Het vergeten testament van Pierre Grimbert (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff) - Het eerste deel van een vijfdelige vervolgserie op Het Geheim van Ji, De kinderen van Ji.
- [ENGELS, YA] The Witch's Kiss van Katherine & Elizabeth Corr - Een Young Adult fantasy van twee schrijvende zussen rond een tienerliefde, onvoorspelbare magie en familieproblemen.
Augustus
Dark Matter van Blake Crouch (Uitgeverij Karakter) - Een 'speculatieve' thriller van de auteur van de mysterieuze Wayward Pines-trilogie. Men verwacht veel van deze standalone, die zich bezighoudt met de vraag: 'Wat als er niet één realiteit is, maar een oneindige reeks parallelle realiteiten?' Het boek bevat volgens de uitgever elementen van zo'n beetje alle genres. Het is spannend als een thriller, schurkt tegen de sciencefiction aan, maar is nergens over the top of ongeloofwaardig. Wel vraagt het boek wat van zijn lezers, dus bereid je voor. Op basis van de beschrijvingen kan men wel eens stalen zenuwen nodig hebben. Ook van dit boek zijn de filmrechten al verkocht.
Ook in augustus:
- Zwart hart van Sophia Drenth (Uitgeverij Quasis) - Een nieuwe titel in de Splinters-reeks, dit keer van Bloedwetten-auteur Sophia Drenth.
- De bloedrode rivier van David Hair (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff) - Het zesde deel van De Brug der Getijden-serie.
- [YA] De kronieken van Bane van Cassandra Clare (Uitgeverij Moon) - Ben jij fan van Magnus Bane, de flamboyante magiër uit de serie van Cassandra Clare? Dan kun je je geluk niet op. Bereid je voor op elf korte verhalen over de belevenissen van Bane.
- [YA] Zwaard van glas van Victoria Aveyard (De Bezige Bij) - Het vervolg op de YA-sensatie Rode koningin. De filmrechten van de serie liggen bij de makers van de Divergent-films.
- [ENGELS] Nevernight van Jay Kristoff - Het eerste deel van de derde fantasyserie van deze auteur. Alweer een weesmeisje dat tot perfecte moordenaar wordt getraind. Niet een heel bijster origineel uitgangspunt, maar met Kristoffs schrijftalent mogelijk een prima serie.
- [YA] Phobos van Victor Dixen (Uitgeverij Q) - Zes meisjes en zes jongens zijn in een ruimteschip onderweg naar Mars, waar ze een kolonie moeten stichten. Om dat proces te bevorderen, is het hele project ook een datingshow, die wereldwijd wordt uitgezonden.
- [ENGELS, YA] Court of Fives van Kate Elliott - Van de auteur van de Koude Magie-trilogie komt een nieuwe fantasyserie, dit keer voor de YA-doelgroep. Klassieke ingrediënten, maar Elliott heeft daar vast iets heel tofs van gemaakt.
September
De verhalen van jouw leven en anderen van Ted Chiang (Uitgeverij Q) - Dankzij de verfilming van een van de verhalen in deze bundel wordt deze titel eindelijk in het Nederlands vertaald. Uit de komende recensie van Rob Weber: 'Acht verhalen die de volledige productie van Chiang in een periode van meer dan tien jaar vormen. Elk verhaal is bewerkt tot het geheel van proza, thema, karakter en vormt een volmaakt geheel. Chiang benadert sciencefiction als een kunst, waarbij economische motieven volledig ondergeschikt zijn. Het verhaal moet volmaakt uitdrukken wat hij er mee wil zeggen, eerder laat hij ze niet gaan. Het is de ultieme 'kwaliteit boven kwantiteit'-benadering en levert verhalen op van een niveau waar maar heel weinig schrijvers aan kunnen tippen. Het is zeer de vraag of er ooit een roman van zijn hand zal verschijnen. Dat heeft hij ook niet nodig om tot de groten van het genre gerekend te worden. Chiangs verhalen en zijn benadering van sciencefiction zijn zo uniek dat deze bundel eigenlijk in geen enkele boekenkast mag ontbreken.'
De Drakentroon van Tad Williams (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff) - 1e deel van de geweldige serie Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard, volgens geruchten dé inspiratie voor George Martin om aSoIaF te schrijven. Al in het Nederlands verschenen in 1992. In de negentiger jaren was het dé fantasyserie waar je wekenlang in kon verdwijnen. Ruim twintig jaar later komt Luitingh-Sijthoff met de herdrukken. Gedurfd, want is het niet verouderd of ingehaald door andere series? Neem de gok, want je zou wel eens heel prettig verrast kunnen worden ...
Ook in september:
- De steen des afscheids van Tad Williams (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff) - Het vervolg op De Drakentroon.
- [YA] De viruscode van James Dashner (Uitgeverij Q) - Wellicht wordt dit een beetje ingewikkeld inmiddels, maar De viruscode is een tweede prequel van de Labyrintrenner-serie. In dit boek lees je over de totstandkoming van het labyrint, ontworpen door Thomas zelf...
- Tussen twee vuren van Ilona Andrews (Uitgeverij De Fontein) - Een tweede deel in de De Grens-serie.
- [YA] De vlammenwerper van Brandon Sanderson (Uitgeverij Q) - Het tweede deel in de Wrekers-serie.
- De vrouwe van het meer van Andrzej Sapowski (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff) - 5e deel van de Geralt van Rivia-serie
- [ENGELS] The Tiger and the Wolf van Adrian Tchaikovsky - Een nieuwe serie van The Shadows of the Apt-auteur. Deze serie handelt over vormwisselende stammen, waarbij een meisje een bijzondere rol krijgt toebedeeld. De hardcover verscheen al in april, maar nu is er dan ook een betaalbare paperback.
- [ENGELS, YA] Crooked Kingdom van Leigh Bardugo - Het vervolg op List & Leugens; de Nederlandstalige editie wordt in november verwacht.
Oktober
De heerser van Laagstad van Daniel Polansky (Uitgeverij Q) - Een onbekende naam, maar eentje die komt met spannende vooruitzichten. We recenseerden eerder al Those Above, het eerste deel van Polansky's Empthy Throne-serie: 'Polansky introduceert in de eerste hoofdstukken zijn hoofdpersonages door te omschrijven hoe ze wakker worden. Zo wordt al snel duidelijk hoe goed hij is in het ontwikkelen van zijn karakters: ze zijn overtuigend, levend, en tot in detail interessant. Het boek leest hierdoor fantastisch en voert in ieder hoofdstuk net iets verder naar een climax.' De heerser van Laagstad is zijn debuut, een vertaling van Low Town, of ook wel genoemd The Straight Razor Cure. Het zal wel altijd een raadsel blijven waarom de Nederlandstalige titels zoveel saaier zijn dan de swingende en tot de verbeelding sprekende Engelstalige. Het is het eerste deel van een inmiddels afgeronde trilogie. Mocht dit boek goed smaken, dan heb je nog zijn hele oeuvre tot nu toe te verorberen.
Halloween is een Amerikaanse traditie, maar in Europa besteden we er elk jaar een tikje meer aandacht aan. Nog even en we staan hier ook pompoenen uit te hollen en snoep uit te delen.
Halloween Horrorverhalen (Luitingh-Sijthoff) - een verhalenbundel samengesteld door Hebbanredacteur Martijn Lindeboom. Met bijdragen van auteurs als Jerry Hormone, Jamal Ouariachi, Auke Hulst en Thomas Olde Heuvelt.
Max Havelaar met Zombies van Martijn Adelmund (Luitingh-Sijthoff) - in de sfeer van een 'quirk classic' hervertelt Martijn Adelmund het verhaal van Max Havelaar op een wel heel eigen wijze.
Ook in oktober:
- Heksenhoeve van An Janssens (Luitingh-Sijthoff) - Dit nieuwe boek van fantasyauteur An Janssens wordt aangekondigd als een thriller, maar de omschrijving doet beloven dat het ook prima leesvoer is voor de fantasylezers. Het doet in feite wel wat denken aan een Vlaamse Hex.
- Hex van Thomas Olde Heuvelt (Luitingh-Sijthoff) - In feite is dit een herdruk, maar het einde is volledig herzien, naar aanleiding van de Engelstalige editie die eveneens een toaal ander einde heeft. Ben je TOH-fan, dan is dit wel een musthave, ook omdat je er een sneak preview in kunt lezen van de nieuwe, komende thriller van de auteur.
- De blauwe maanvis van A.N. Ryst (Uitgeverij Querido) - Een verhalenbundel van de auteur van De Harpij, dat ook wel 'de Nederlandse Game of Thrones' wordt genoemd.
- De terranauten van T.C. Boyle (Uitgeverij Atlas Contact) - Een roman over acht mensen die een kunstmatige ecosfeer in stappen voor de duur van twee jaar, om uit te zoeken wat we zouden moeten gaan doen, als het echt mis gaat met het klimaat. De hele wereld kijkt toe terwijl deze vier mannen en vier vrouwen zich proberen te redden in deze isolatie.
- [YA] The Diabolic van S.J. Kincaid (Uitgeverij Leopold) - Alweer een young adult-moordenaar. Een trend is ontdekt.
- [ENGELS] The Rise of Io van Wesley Chu - Deze Taiwanese Kun Fu meester en stuntman breekt sinds 2013 door met sciencefictionseries als The Tao-trilogy en Time Salvager. Ella krijgt gezelschap van een alien in haar hoofd, Io. Ze gaan samenwerken om Io's doel te behalen, maar dat is niet altijd even makkelijk met dat minderwaardigheidscomplex van Io...
November
Hoop en rood van Jon Skovron (Luitingh-Sijthoff) - Het eerste deel van de fantasyserie Het Koninkrijk der Stormen. Een weesmeisje dat een gruwelijke gebeurtenis heeft doorstaan wordt door een krijgsmonnik getraind. Een weesjongen die iedereen om zich heen heeft verloren, wordt onder de hoede genomen door een vuilgebekte scharrelaar. De een heet Hoop en de ander Rood. Dit is Skovrons eerste boek voor volwassenen. Met inmiddels honderd pagina's van de Engelstalige editie achter de kiezen, durf ik te voorspellen dat dit een favoriet van velen gaat worden. Al is het alleen al om de creatieve en muzikale vloeken die Roods leermeester uit.
Ook in november:
- Harry Potter en het Vervloekte Kind van J.K Rowling (Uitgeverij De Harmonie) - Daar is ie dan, het boek waar we allemaal op wachtten.
- Fabeldieren - artwork, de magie van de film, beleef de magie (Uitgeverij HarperCollins) - Deze maand komt de eerste Fantastic Beasts-film uit en daar horen voor de vele fans natuurlijk ook allerlei publicaties bij.
- [YA] Duizend hoog van Katherine McGee (Uitgeverij Moon) - In 2118 leeft men in New York enorm hoge leeftorens.
- GEEK (Luitingh-Sijthoff) - 'Wie was de eerste liefde van Peter Parker?', 'In welke stad woont Batman?', Hoe heet de tweede film uit de Lord of the Rings-trilogie?'. Sta jij al rond te springen met je vinger omhoog, om het antwoord te geven, dan is het nieuwe bordspel voor de popcultuur GEEK het perfecte decembercadeautje voor jou.
- [YA] De Gordiaanse Kloof van Manon Spierenburg (Luitingh-Sijthoff) - Het vervolg op De kristallen sleutel, het eerste deel van de Out There-serie.
- [YA] Een fakkel tegen het duister van Sabaa Tahir (Luitingh-Sijthoff) - Vuur en as sloeg in als een bom toen het vorig jaar verscheen. Kende je de serie nog niet, dan kun je in oktober dat eerste deel voor een prikkie (5,- euro) aanschaffen.
- Grijze ogen van Anne Bishop (Uitgeverij De Fontein) - het vierde deel in de serie rond Meg en haar vrienden De Anderen.
- [YA] Harteloos van Marissa Meyer (Blossom Books) - Een nieuw boek van de auteur van de Lunar-reeks.
- De oorsprong van Diana Gabaldon (Boekerij) - Van de auteur van De Reiziger-serie komt er nu een boek dat zich afspeelt vóór de hele romance tussen Jamie en Claire.
2017
Zal 2017 het jaar worden waarin we eindelijk The Winds of Winter van George R.R. Martin kunnen open slaan? Het kan bijna niet anders, maar we zijn al zo vaak teleurgesteld met een gerucht over een publicatiedatum dat het boek echt voor onze neus moet liggen om het te geloven. Het nieuwe seizoen van de HBO-serie Game of Thrones zal al bezig zijn met gebeurtenissen ver voorbij dit boek. Wat gaat er gebeuren met Jon Snow in het zesde boek? Hoe is het om het nieuwe boek te lezen als we al weten wat er in de serie is gebeurd?
Ook in 2017:
- [YA] Carve the Mark van Veronica Roth (Uitgeverij Van Goor) - de Nederlandse titel is nog onzeker. Op 17 januari wordt het eerste deel van deze nieuwe Veronica Roth-serie wereldwijd uitgegeven.
- De onsterfelijke troon van Stella Gemmell (Luitingh-Sijthoff) - Een vervolg op fantasyroman De stad, van de weduwe van fantasyschrijver David Gemmell (Druss).
- Het bloedende land van Richard Schwartz (Luitingh-Sijthoff) - Het derde deel van De Godenoorlogen, de vervolgserie op Het geheim van Askir
- [YA] Calamity van Brandon Sanderson (Uitgeverij Q) - Een derde deel in de Wrekers-serie, prima te lezen voor volwassenen ook.
- De erfenis van de keizer van Brian Staveley (Luitingh-Sijthoff) - de monsterlijke dikke afsluiting van een geweldige geslaagde fantasytrilogie.