Senia leesclubboek van de maand - Moeders zondag
Over Stichting Senia
Stichting Senia brengt mensen met culturele belangstelling bij elkaar. Senia organiseert culturele excursies (stadswandelingen, museumbezoeken) maar vooral leesclubs. Momenteel zijn er in Nederland ruim 1000 Senia-leesclubs actief, onderverdeeld in leesclubs Moderne Literatuur (Nederlands en vertaald), Klassiekers, Geschiedenis, Filosofie, Biografieën, Engels, Frans, Duits en Kunstgeschiedenis. Per seizoen selecteert Senia voor elk van deze leesclubs een aantal titels waarbij leeswijzers gemaakt worden. Deze bevatten een analyse van het boek, discussievragen en achtergrondinformatie over de schrijver en zijn werk.
Waar gaat het boek over?
Het verhaal speelt zich af op 30 maart 1924, ‘Mothering Sunday’, een dag waarop Engelsen hun familie bezoeken en in de landhuizen het personeel daarom ook vrijaf heeft. Het is ook een dag waarop de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog merkbaar zijn: veel ouders hebben geen zonen meer die hen kunnen bezoeken.
Jane Fairchild, het dienstmeisje van de familie Niven, is een vondeling en heeft op haar beurt geen familie om naar toe te gaan. Ze ontwaakt deze dag in het bed van Paul Sheringham, op het naburige landgoed van diens ouders. Ze hebben al enkele jaren een verhouding. Later op de dag heeft Paul een afspraak met zijn verloofde, deze ochtend met Jane lijkt een afscheid.
Nadat haar minnaar is vertrokken, dwaalt Jane naakt door het verlaten huis, waarbij vooral de bibliotheek haar fascineert. De dag eindigt in een tragedie, maar zal voor Jane, die gefascineerd is door de boeken van Joseph Conrad, ook de start vormen van haar loopbaan als schrijfster.
Wie schreef het boek?
Graham Swift (1949) studeerde Engels in Cambridge en York. In het universiteitsblad van Cambridge verschenen in die tijd zijn eerste verhalen. Het tweede deel van zijn studie voltooide hij niet omdat het schrijven voorrang kreeg. Met uiteenlopende banen als onder andere leraar, beveiligingsambtenaar en boerenknecht zorgde hij dat er brood op de plank kwam.
In 1980 verscheen zijn eerste roman, The Sweet Shop Owner, drie jaar later kwam zijn grote doorbraak met de roman Waterland (onlangs in vertaling heruitgebracht) die werd genomineerd voor de Booker Prize. Die prestigieuze prijs won hij in 1996 met Last Orders (Laatste ronde), dat eveneens Waterland verfilmd is.
Swift is vooral een romanschrijver, maar hij publiceerde ook enkele verhalenbundels (het meest recent is England and Other Stories) en bundelde onder de titel Making an Elephant een groot aantal essays, reportages en interviews. Met generatiegenoten als Ian McEwan en Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro, met wie Swift bevriend is, behoort hij tot de meest vooraanstaande Engelse auteurs van de laatste dertig jaar.
Achtergrondinformatie voor leesclubs
Voor de Senia-leesclubs schreef Nels Fahner een uitgebreide leeswijzer bij Moeders Zondag. Hierin geeft hij een samenvatting van het boek en een grondige analyse die ingaat op de structuur (onder andere gekenmerkt door het gebruik van flashforwards), het tijdsbeeld dat Swift schetst en de motieven die de thematiek ondersteunen. Daarnaast reikt hij een flink aantal vragen aan waaruit je een keuze kunt maken als je dit boek in een leesclub bespreekt. Er zijn aanknopingspunten genoeg voor een boeiende discussie rond deze beknopte maar zeer rijke roman!
Wat vonden Hebban-lezers van Moeders Zondag? Lees de recensies!
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Senia-nieuwsbrief.
Een leesclub: iets voor jou?
Hou je van lezen, praat je graag over boeken en heb je overdag tijd? Dan is een Senia-leesclub misschien iets voor jou. Het hele jaar door organiseert Senia introductiebijeenkomsten voor mensen die belangstelling hebben om deel te nemen aan een leesclub. Er zijn aparte introductiebijeenkomsten voor de diverse Senia-programma’s. Kijk voor data en locaties op de website van Senia en klik op de provincie van je keuze. Wil je je aansluiten bij een al bestaande groep? Kijk dan op de pagina’s van de diverse programma’s (Literatuur, Geschiedenis, enz.) om te zien welke groepen plaats hebben voor nieuwe leden. Je bent van harte welkom!