Senia leesclubboek van de maand - Selma
Over Stichting Senia
Stichting Senia brengt mensen met culturele belangstelling bij elkaar. Senia organiseert culturele excursies (stadswandelingen, museumbezoeken) maar vooral leesclubs. Momenteel zijn er in Nederland ruim 1000 Senia-leesclubs actief, onderverdeeld in leesclubs Moderne Literatuur (Nederlands en vertaald), Klassiekers, Geschiedenis, Filosofie, Biografieën, Engels, Frans, Duits en Kunstgeschiedenis. Per seizoen selecteert Senia voor elk van deze leesclubs een aantal titels waarbij leeswijzers gemaakt worden. Deze bevatten een analyse van het boek, discussievragen en achtergrondinformatie over de schrijver en zijn werk.
Lees je graag biografieën en heb je interesse om deel te nemen aan een leesclub rond dit genre? Op Senia.nl vind je een overzicht van groepen die plaats hebben voor nieuwe leden.
Waar gaat het boek over?
In Selma : aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao vertelt Carolijn Visser het verhaal van de joodse Nederlandse Selma Vos die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s ontkomt, in Cambridge studeert en daar de Chinees Chang Tsao ontmoet. Ze trouwen en vestigen zich in het China van Mao, waar Chang lange tijd een vooraanstaand lid van de communistische partij is. Maar tijdens de Culturele Revolutie valt hij in ongenade en uiteindelijk worden beiden gearresteerd.
Carolijn Visser kwam in contact met de kinderen van Selma en Chang die hun ouders al jong moesten missen, zelf naar het platteland werden gestuurd om ‘heropgevoed’ te worden en uiteindelijk hun leven in Nederland konden voortzetten. Op basis van vele gesprekken met hen en met familieleden van Selma en Chang in Nederland en China reconstrueerde ze de geschiedenis.
Het panel van boekverkopers van het televisieprogramma De Wereld Draait Door riep het boek uit tot Boek van de Maand. Selma werd tevens genomineerd voor de E. du Perronprijs 2016.
VIDEO - Carolijn Visser vertelt over Selma op het YouTube-kanaal van het Historisch Nieuwsblad
Wie schreef het boek?
Carolijn Visser (Leiden, 1956) begon na de middelbare school aan een studie pedagogiek, maar reizen en schrijven kwamen al snel in de plaats van studeren. Haar eerste reportages verschenen in NRC Handelsblad, met name stukken over China die in 1982 nogal de aandacht trokken door haar kritische blik op dit land. Die artikelen werden gebundeld in Grijs China, haar eerste boek.
Visser heeft zich nadien ontwikkeld tot een van de bekendste en beste schrijvers van reisliteratuur in ons land. Over China schreef ze nog diverse malen, andere bestemmingen die boeken opleverden waren onder meer Vietnam, Nicaragua, Costa Rica en Estland. Costa Rica vormt ook het decor van de novelle Een tuin in de tropen (2005), het enige werk van Visser dat uitdrukkelijk als fictie werd gepresenteerd.
Met Argentijnse avonden (2012), dat werd bekroond met de Bob den Uyl Prijs voor het beste reisboek, sloeg Visser een andere weg in: ze beschrijft hierin niet haar eigen belevenissen en ontmoetingen, maar verdiept zich in het leven van anderen die in een hen vreemde cultuur terechtkomen. In Selma gaat ze op die voet verder.
Wat valt er te bespreken?
Vily van Koolwijk schreef voor Senia een uitgebreide leeswijzer over Selma waarin ze veel vertelt over de achtergronden van het verhaal en de structuur van het boek. Ook reikt ze een flink aantal vragen aan waaruit je een keuze kunt maken als je dit boek in een leesclub bespreekt. Zo kun je je samen een beeld vormen van Selma en haar man en nagaan hoe de relaties tussen Selma en haar vader, stiefmoeder en kinderen zich ontwikkelen. Daarnaast is het interessant om je te verdiepen in de rol van de AIVD, die Selma volgde en nog steeds weinig kwijt wil over de reden van hun belangstelling voor haar. En in hoeverre zie je in de geschiedenis van Selma parallellen met de actualiteit? Aanknopingspunten genoeg voor een bespreking!
Wat vonden Hebban-lezers van Selma? Lees de recensies!
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Senia-nieuwsbrief.
Een leesclub: iets voor jou?
Hou je van lezen, praat je graag over boeken en heb je overdag tijd? Dan is een Senia-leesclub misschien iets voor jou. Het hele jaar door organiseert Senia introductiebijeenkomsten voor mensen die belangstelling hebben om deel te nemen aan een leesclub. Er zijn aparte introductiebijeenkomsten voor de diverse Senia-programma’s. Kijk voor data en locaties op de website van Senia en klik op de provincie van je keuze. Wil je je aansluiten bij een al bestaande groep? Kijk dan op de pagina’s van de diverse programma’s (Literatuur, Geschiedenis, enz.) om te zien welke groepen plaats hebben voor nieuwe leden. Je bent van harte welkom!