Shortlist Hebban Thriller Debuutprijs 2016
De jury van de Hebban Thriller Debuutprijs bestaat, evenals de voorgaande drie edities, uit de tien leden van de Thriller Club van 10, die ook te volgen zijn op hun Hebban page We love Crime. Zij beoordeelden de 22 inzendingen.
Ilse Ruijters, winnaar van de Hebban Thriller Debuutprijs 2015, is dit jaar de juryvoorzitter. 'Wat een eer om de voorzitter van de Hebban Thriller Debuutprijs te zijn. Ik verheug me er enorm op! Ik heb net mijn nieuwe boek afgerond, dus heb alle tijd en rust om heerlijk (en kritisch) te gaan lezen,' aldus Ruijters die voor het beoordelen van de shortlist wordt toegevoegd aan de tienkoppige jury om de winnaar te bepalen.
Dit zijn de zes kanshebbers in willekeurige volgorde:
Beschadigd van Ika Gerritsen (LetterRijn, 2016)
Al vanaf jonge leeftijd is Ika Gerritsen gek op boeken en taal, waardoor de stap naar het zelf schrijven van een boek niet zo groot leek. Ze schreef onder andere voor de Boekenkrant en is tegenwoordig copywriter voor Alkmaar Marketing. Na een worsteling van opgeven en opnieuw beginnen, besloot ze haar thriller Beschadigd toch af te maken. 'Zelfvertrouwen of niet, ik wilde zelf gewoon weten hoe het allemaal af zou lopen,' aldus Gerritsen, die met haar debuutthriller de juryleden alvast heeft overtuigd voor een plek op de shortlist.
Het verhaal speelt zich af in Alkmaar en gaat over Kirsten. Haar leven lijkt op het eerste gezicht geweldig, maar niemand weet dat ze wordt geteisterd door nachtelijke paniekaanvallen die hun oorsprong vinden in een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd. Als Kirsten de relatie met haar vriend verbreekt en vervolgens het nieuws krijgt dat haar oma onverwacht is overleden, besluit ze het huis van haar oma Veronica te betrekken. Om de kosten te drukken, verhuurt ze een kamer aan de levenslustige Elise. Kirsten en Elise vinden aanwijzingen die twijfels oproepen over de doodsoorzaak van Veronica. Was dit wel een ongeluk? Nieuwsgierig gaan de vrouwen op onderzoek uit, maar brengen ze zichzelf in groot gevaar.
Hoewel het verhaal is afgerond, speelt de schrijfster nog met de gedachte om enkele personages uit dit boek te laten terugkeren. In een interview voor VrouwenThrillers zegt ze: 'Eigenlijk hebben de overgebleven personages nog een heel gevecht te leveren! Maar ik heb ook alweer nieuwe personages die mijn hoofd bevolken, en over hen wil ik eerst gaan schrijven.' Volgens Gerritsen heeft dit verhaal alles te maken met het lied van een bekende Nederlandse zanger, waarvan de betekenis haar later geheel duidelijk werd.
Lieve Edelachtbare van Max van Olden (Ambo|Anthos, 2015)
Zijn uitgever prees hem aan als de Nederlandse John Grisham, maar zelf zegt de advocaat uit Amsterdam heel nuchter in een interview voor Hebban: 'Grisham is een reus. Zijn plots zijn geweldig, er zit een enorme stuwende kracht in zijn verhalen. Ik lees zijn boeken graag.' Eerder dit jaar bemachtigde Max van Olden al de Schaduwprijs voor beste Nederlandstalige debuutthriller, met een lovend juryrapport voorzien van complimenten als: 'goed en strak geschreven' en 'verrassend en overtuigend debuut dat doet uitzien naar een vervolg'. En nu mag daar ook een nominatie voor de Hebban Thriller Debuutprijs bij.
In Lieve Edelachtbare staat hoofdpersoon Luna aan het begin van een veelbelovende carrière. Haar dagen worden gevuld met strafdossiers en het schrijven van pleitnota’s. Als Luna na een ruzie met haar vriend de nacht met een ander doorbrengt, realiseert ze zich niet dat ze daarmee alles op het spel zet.
Van Olden meldde op de Hebban Noir avond in samenwerking met Paagman dat hij druk bezig is met zijn tweede thriller, met opnieuw een advocaat in de hoofdrol. De 62-jarige advocaat is een gebroken man sinds hij twintig jaar geleden zijn zoon bij een ongeval verloor. Hij weet echter wie er schuldig is en zint op wraak. Van Oldens tweede thriller wordt in het voorjaar van 2017 verwacht.
Machtsstrijd van Wouter Helders (Karakter Uitgevers, 2016)
Vorige maand bevond hij zich nog in Mali om verslag te doen van de Nederlandse inbreng in de vredesmissie van de VN. Maar Wouter Helders, die stiekem altijd iets met Defensie heeft gehad, houdt het niet bij zijn werkzaamheden als militair journalist en verkent de grenzen van feiten en fictie in zijn debuutthriller Machtsstrijd, waarin de grondstof erts een belangrijke rol speelt. Het was echter niet zijn allereerste manuscript dat hij opstuurde, vertelt Helders in een interview in het magazine Meer Boek voor Mannen. 'Machtsstrijd is mijn derde manuscript en het eerste waar ik trots genoeg op was om het naar een uitgever te sturen,' aldus de debutant.
Chris Hurkman werkt als geoloog in Namibië voor het bedrijf dat zijn vader jaren geleden oprichtte met zakenpartner Antonie de Graaff. Wanneer De Graaff zijn omgeving schokt door onverwacht zelfmoord te plegen, barst tussen de erfgenamen, Chris en de twee kinderen van De Graaff, een meedogenloze strijd los. De Graaffs zoon, Cecil, gaat niets uit de weg om de andere erfgenamen buiten spel te zetten.
De Vlaamse onderzoeksjournaliste Sofie Lafleur komt tijdens de zoektocht naar de moordenaars van haar vader een complot op het spoor dat de havens van Rotterdam verbindt met de dubieuze mijnbouwpraktijken in de Congolese jungle. Het illegaal mijnen van coltan, uitbuiting van de lokale bevolking, sabotage en zelfs moord lijken allemaal met elkaar verweven en wijzen dezelfde kant op: naar Hurkman & De Graaff.
Zijn uitgever prijst het 'als een James Bond zonder gadgets, clever, met een zeer verrassende twist aan het eind.' En met die mix verdient deze thriller een plek op de shortlist voor de Hebban Thriller Debuutprijs 2016.
Schakels van Nico de Beer (LetterRijn, 2015)
Na drie romans besloot schrijver Nico de Beer dat het tijd was voor een thriller. Met Schakels introduceert hij het eerste deel met seriepersonage Steven Goossens, een Antwerpse rechercheur die voor de vreemdelingenpolitie werkt.
De Brusselse taxichauffeur Walter Sevenijns staat 's nachts in de hoerenbuurt op een klant te wachten. Hij hoort iemand gillen en vindt op de binnenplaats van een club een aan de muur geketende vrouw. Dan gaat een deur open, wordt de ketting losgemaakt en de vrouw naar binnen getrokken. Walter raakt het beeld van de prostituee niet kwijt en bedenkt een plan om haar te bevrijden. Hij treft vergaande voorbereidingen voor zijn eenmansactie, maar tegen wie hij het moet opnemen is hem niet duidelijk.
Rechercheur Steven Goossens krijgt het dossier over een vermiste Poolse vrouw op zijn bureau. Samen met zijn collega Kris van Diemen komt hij een Pool op het spoor die met de zaak te maken heeft. Het kat-en-muisspel dat volgt, leidt tot Goossens' vertrek naar Polen, waar hij in het kader van grensoverschrijdende politiesamenwerking dertig dagen de tijd heeft om de vrouwenhandelaar op te sporen en in te rekenen.
In zijn volgende thriller zal de stad Edinburgh een belangrijke rol spelen, zo schrijft de auteur op zijn website. 'Op het terrasje naast St. John's Church - vlakbij de Princess Gardens - vond ik de rust om ongestoord alle indrukken aan het papier toe te vertrouwen en een voorlopige synopsis op te stellen. Hierbij handelt het altijd om dezelfde aspecten: Hoe krijg ik die man het land uit? Hoe ontdekt deze persoon dit gegeven? Dat hoort bij het opstellen van het raamwerk van een boek. Altijd een spannend proces,' aldus De Beer.
De wraak van Vondel van Frank van Pamelen (Ambo|Anthos, 2015)
Hij is kleinkunstenaar, tekstschrijver, columnist en dichter, maar maakt ook theaterprogramma’s, schrijft kinderboeken en is journalist bij kranten, radio en televisie. Dat Frank van Pamelen niet stil zit, mag duidelijk zijn. Vorig jaar voegde hij daar zijn debuutthriller De wraak van Vondel nog aan toe.
Deze thriller bevat een literair labyrint dat teruggaat naar de tijd van Vondel, naar de rederijkers uit de zeventiende eeuw en hun opvolgers. Op twaalf plaatsen in Amsterdam hebben zij sporen nagelaten; aanwijzingen die leiden naar het best bewaarde geheim uit de vaderlandse geschiedenis. Een geheim met gevolgen voor de troonswisseling. Aan journalist Maaike van Reede de taak om het mysterie op te lossen. Ze belandt in een doolhof van dichtregels en cryptische verwijzingen en heeft nog achttien uur tot de troonswisseling.
Het plot van Van Pamelen doet sterk denken aan het voorgaand werk van de Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown, die ook de lezer graag laat meepuzzelen om een mysterie uit het verleden op te helderen. Er werd zelfs een speciale audiotour ontwikkeld met vier verschillende wandelroutes door Amsterdam. Als je drie routes goed hebt doorlopen en de vragen en opdrachten goed beantwoord of uitgevoerd hebt, dan verdien je de code die toegang geeft tot de laatste sector. Een thriller die bijna tot leven komt!
Gevaarlijk spel van Liesbeth van Kempen (De Fontein, 2015)
Met de mantra 'show don't tell' in haar achterhoofd, rondde Liesbeth van Kempen haar debuutthriller Gevaarlijk spel af. Stiekem had ze de thriller Een stil geloof in engelen van R.J. Ellory willen schrijven: 'De sfeer die hij weet op te roepen, hoe hij in zijn personages kruipt, het verhaal en de spanningsboog met zoveel geduld en vaardigheid opbouwt. Een ware meester,' zegt Van Kempen in een interview voor Hebban.
Wanneer officier van justitie Margot spoorloos verdwijnt en kort daarna ook haar man, maakt collega Louise zich grote zorgen. Ze gaat op onderzoek uit en vindt een raadselachtig dossier op een vreemde plek. Ze weet haar broer, rechercheur bij bureau Amsterdam-Amstelland, en goede vriendin Suzan te overtuigen van de ernst van de zaak. Gedrieën volgen ze een vaag maar verontrustend spoor, waarbij elk een eigen agenda heeft en belangrijke zaken voor de ander verborgen houdt. Maar dan dreigt alles uit de hand te lopen, zo ook de rollercoaster van erotische gevoelens tussen Louise en Suzan.
Van Kempen is inmiddels bezig met het manuscript voor haar tweede thriller met de werktitel De Workshop.