Sneak & Buzz: lees mee met 'De ijzige verloofde' van Christelle Dabos
Christelle Dabos (1980) werd geboren aan de Côte D'Azur en groeide op in Cannes met haar muzikale familie. In 2005 vestigde ze zich in België. Tijdens haar studie voor bibliothecaris werd Dabos gediagnosticeerd met kaakkanker en moest ze een bottransplantatie ondergaan. In de jaren die haar herstel kostte, werd schrijven een uitvlucht. Dabos sloot zich aan bij een online schrijversgroep, 'Plumes d'Argent', die haar aanspoorde haar manuscript in te sturen voor een wedstrijd van uitgever Gallimard Jeunesse. Dat was het begin van het 'La Passe-Miroir'-kwartet.
Het eerste deel van 'De spiegelpassante', De ijzige verloofde, verscheen 20 april bij Luitingh Sijthoff, vertaald door Eef Gratama. De volgende delen gaan respectievelijk De vermisten van Maneschijn (deel 2), Het geheugen van Babel (deel 3) en De storm van de echo's (deel 4) heten.
Het verhaal
De spiegelpassante van Christelle Dabos is dé fantasyhit van dit moment. Ontdek een betoverende wereld in De ijzige verloofde, het eerste deel van deze magische, nieuwe serie. Een onvergetelijke heldin, een adembenemende wereld van zwevende arken en familieclans, een verhaal dat nog nooit eerder is verteld – treed binnen in een fabelachtig universum waar je voor altijd wilt blijven vertoeven…
Ophelia, een eigenzinnig buitenbeentje en onbegrepen genie van de ark Anima, heeft twee gaven: ze kan de geschiedenis van voorwerpen lezen en ze kan reizen via spiegels. Onverwachts wordt ze uitgehuwelijkt aan Thorn, een introvert maar invloedrijk lid van een machtige clan. Ze is gedwongen hem te volgen naar Citaceleste, de hoofdstad van de ijzig koude ark Pole. Daar ontdekt ze dat ze een pion is in een politiek spel dat niet alleen verstrekkende gevolgen voor haar eigen leven heeft, maar ook voor haar geliefde Anima.
Leesfragment
Kun je niet wachten om in de wereld te duiken die Dabos heeft ontworpen? Lees alvast een sneak preview van de eerste pagina's, en schrijf je daarna meteen in voor de Hebban Buzz. We delen 50 exemplaren uit: 25 papieren boeken en 25 epubs.
Lees de eerste bladzijden van De ijzige verloofde
Q&A
Zijn er plannen na het 'De spiegelpassante'-kwartet?
'Ik heb ideeën. Een, vooral. Voorlopig komt het neer op flarden van gezichten, scènes en dialogen,' vertelt Dabos. Als ze in haar hoofd opkomen, geeft dat een echte kick en de auteur noteert ze dan ook allemaal gewetensvol. Ze zit in de fase waarin ze vooral zelf nog heel benieuwd is waar het verhaal haar naar toe zal leiden.
Komen er na het kwartet nog meer boeken in deze wereld?
Op dit moment is Dabos niet van plan een sequel, prequel of spin-off te schrijven over 'De spiegelpassante'. 'Ik vond het heel leuk om dit verhaal te schrijven, maar het is 12 jaar geleden [dat ik erin begon] en het is belangrijk voor mij om de pagina om te slaan.'
Schrijven met de hand of op een computer?
Dabos typt haar verhalen al sinds ze klein was – ze begon op de typemachine van haar vader en stapte later over op haar toetsenbord. Schrijven met de hand is zeker niet haar favoriete bezigheid: 'Ik heb nooit mooi geschreven en hoe sneller ik wil schrijven, hoe erger het is.' Haar losse ideeën wil ze nog wel neerpennen in een notitieboek als ze niet thuis is.
Is de wereld van 'De spiegelpassante onze wereld?
Dabos maakt er geen geheim van dat dit niet het geval is. 'De wereld van Ophelia is noch ons verleden, noch onze toekomst. Ik zie het als een vervormde "weerspiegeling" van onze wereld, die mij een grote creatieve vrijheid geeft.' De auteur geniet er dan ook van om verschillende stijlen, culturen en tijden met elkaar te mixen, maar slaat het onderzoek zeker niet over. 'Of het nu gaat om een scène met een telefoon of een luchtschip, ik kan uren besteden aan onderzoek om hun werking correct te beschrijven.'
De Q&A is afkomstig van Dabos' website.
Lees mee
Schrijf je nu in voor de Hebban Buzz!
Wil jij deze nieuwe YA fantasy-sensatie van Christelle Dabos lezen en daarover posten op je social media kanalen? Via uitgeverij Luitingh Sijthoff geeft Hebban 50 boeken weg voor deelnemers aan de Hebban Buzz.