Sneak preview: 'De bijenhouder van Aleppo' (met leesclubinschrijving)
De bijenhouder van Aleppo
De hoofdpersonen van De bijenhouder van Aleppo zijn het Syrische echtpaar Nuri en Afra Ibrahim. Zij besluiten het totaal verwoeste Aleppo te verlaten nadat hun zoontje is omgekomen bij een bombardement en Afra blind is geworden. De roman beschrijft hun barbaarse tocht naar Europa. Ze moeten gewelddadig Syrië via land ontvluchten, de gevaarlijke oversteek maken van Turkije naar Griekenland en van Griekenland naar Engeland zien te komen. Het kwetsbare echtpaar krijgt te maken met hardvochtige smokkelaars, oplichters, nietsontziende misdadigers en moordenaars. Lefteri heeft veel onbekende informatie in het boek verwerkt over de vluchtelingenkampen. De situatie daar is gewelddadig, gevaarlijk en mens-onterend.
Het boek is de perfecte titel voor het mei-thema van de Hebban Reading Challenge: lees een boek met een link met de actualiteit. Lees hieronder een brief van auteur Christy Lefteri aan haar lezers.
Beste lezer,
In de zomer van 2016, en in 2017 opnieuw, werkte ik als vrijwilliger bij een opvangcentrum voor vluchtelingen in Athene. Elke dag stroomden nieuwe groepen mensen Griekenland binnen, gezinnen, verloren en bang, vooral uit Syrië en Afghanistan.
Klaarstaan voor deze mensen tijdens de meest afschuwelijke omstandigheden van hun leven, is een ervaring geweest die me de ogen heeft geopend.
Ik begon te beseffen dat mensen hun verhaal wilden vertellen, dat ze ondanks de taalbarrière wilden spreken, dat ze wilden dat anderen zagen en hoorden wat zij meemaakten. De kinderen maakten tekeningen. Ze tekenden ballonnen en bomen, en daaronder een tent en een lijk. Ik vond deze tekeningen en de bijbehorende verhalen verontrustend. Maar voor hen was dit de realiteit; dit was wat ze hadden meegemaakt.
Ik ging terug naar Londen en hoopte dat mijn ontzetting over wat ik had gezien en gehoord zou zakken, maar dat gebeurde niet. Niets ervan kon ik vergeten. En dus besloot ik om een roman te schrijven en op die manier het verhaal te vertellen van deze kinderen en deze families.
De vraag die ik mezelf bleef stellen, was: wat betekent het om te zien? En zo kwam Afra tot leven, een vrouw die haar zoontje heeft zien sterven, en die blind werd door de explosie die hem doodde. Toen ontmoette ik een man die vroeger bijenhouder was geweest in Syrië. Het was hem gelukt om naar het Verenigd Koninkrijk te komen en nu was hij bezig bijenstallen te bouwen en leerde hij vluchtelingen alles over bijenhouden. Bijen zijn een symbool van kwetsbaarheid, leven en hoop. Mijn hoofdpersoon, Nuri, was ooit een trotse vader en bijenhouder. Nu probeert hij zich weer te verbinden met zijn gebroken vrouw. Hij zoekt haar in de donkere tunnels van haar verdriet, maar zij wil niet weg uit Aleppo, ze is bevroren in haar rouw. Nuri weet dat ze moeten vluchten om te overleven. Pas wanneer ze zichzelf toestaan om te zien, om de aanwezigheid en liefde van de ander te voelen, kunnen ze beginnen aan hun reis naar overleving en herstel.
De bijenhouder van Aleppo is fictie. Maar Nuri en Afra ontstonden in mijn hart en in mijn hoofd als een gevolg van alles wat ik deed voor de kinderen en de gezinnen die erin waren geslaagd om Griekenland te bereiken. Ik heb een verhaal geschreven om te laten zien hoe we omgaan met de mensen die ons het meest dierbaar zijn nadat we al zo veel hebben verloren.
De bijenhouder van Aleppo gaat over heftig verlies, maar ook over het terugvinden van liefde en licht. Dat is wat ik heb gezien, gehoord en gevoeld in de straten en kampen van Athene.
Ben jij benieuwd geworden naar De bijenhouder van Aleppo? Lees dan snel een fragment via onderstaande knop.
‘Dit is een roman van internationale betekenis. Sterk, uitdagend, hij blijft je bij en opent je ogen.’ – Heather Morris, auteur van De tatoëerder van Auschwitz
‘De bijenhouder van Aleppo is een verhaal vol verlies, liefde, veerkracht en hoop over een stel dat vanuit Syrië naar Groot-Brittannië vlucht. Net als bij vergelijkbare boeken als De vliegeraar en De tatoëerder van Auschwitz kan het niet anders zijn dan dat dit pleidooi voor menselijkheid je raakt en misschien zelfs inspireert.’ – The Guardian
‘Ik heb het boek afgelopen weekend gelezen en ik vond het prachtig. Woorden die mij te binnen schieten zijn: ontroerend, hartverscheurend, maar ook liefdevol, bloemrijk en met her en der een glimpje hoop. Ik vond het shockerend om te lezen over het vluchtelingbestaan, voornamelijk de hopeloosheid en de moedeloosheid. Ik leefde als lezer echt mee en werd die wereld ingetrokken. Christy Lefteri heeft een mooie, sobere schrijfstijl. De bijenhouder van Aleppo zou iedereen moeten lezen!’ – Sanneke Bonhof, Bruna Deventer
‘In De bijenhouder van Aleppo toont Lefteri op invoelende wijze een proces van angst, wanhoop en ontmenselijking van onschuldige mensen op de vlucht. Het heeft mij recht in het hart getroffen.’ – Boekhandel Verkaaik, Gouda
Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.
Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!
Ben je geïnteresseerd in dit boek? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We delen 15 exemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een bespreking van dit boek op Hebban.
Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies?