Lezen /
Sneak Preview: Haar goede hand van Marion Bloem
'Ze zou eigenlijk niet meer op zichzelf moeten wonen, het wordt levensgevaarlijk,' zegt de buurvrouw van Melanie, de moeder van Sonia. Melanie worstelt met geheugenproblemen. Zoals zij altijd voor haar dochter zorgde, zo zorgt Sonia nu voor haar moeder. Mede door Melanie's moeilijke jeugd, haar verleden in het jappenkamp en de revolutietijd waardoor ze veel meisjesdromen moest opgeven, hebben moeder en dochter een gecompliceerde haat-liefdeverhouding.
Marion Bloem (1952) brak in 1983 door met haar roman Geen gewoon Indisch meisje. Deze roman was vernieuwend omdat Bloem de spanningen tussen de Indische thuisomgeving en de Hollandse buitenwereld liet zien en daarmee de tweede generatie Indische Nederlands een stem gaf. In veel van haar werk (romans, kinderboeken, reisboeken, films) bleven de Nederlands Indische geschiedenis en het migrantenbestaan in Nederland belangrijke thema’s. In 2012 vierde Bloem 40 jaar schrijverschap, met de verschijning van haar familieroman Een meisje van honderd.
Met haar nieuwe boek, Haar goede hand, schreef Marion Bloem een vervolg op haar doorbraakdebuut Geen gewoon Indisch Meisje. Voor dit verhaal over de innige moeder-dochterband tussen Melanie en Sonia nam Bloem haar eigen moeder als uitgangspunt. Ze schetst een eerlijk en respectvol portret van haar moeder. Een vrouw die 'kleurrijker is dan zwart op wit te beschrijven is, complexer dan een leesbaar boek toelaat en dapperder dan in woorden uit te drukken is', zo valt te lezen op de flaptekst van het boek.
Haar goede hand ligt vanaf 19 april in de boekhandel, maar op Hebban kun je nu alvast een fragment lezen.
Naar de voorpublicatie
Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.