Lezen /
Sneak Preview: Het is maar bloed van Jerry Hormone
Hoewel Jerry Hormone (1982) met Het is maar bloed zijn literaire debuut maakt, is hij geen onbekende in boekenland. Onder de naam Jeroen Aalbers schreef hij de bekende kinderboekenserie 'Borre', die uit meer dan honderd titels bestaat en in het Chinees en Koreaans werd vertaald. Daarnaast werden zijn verhalen gepubliceerd in onder meer Das Magazin, De Revisor en de Titaan. Samen met zijn vriendin, schrijfster Elfie Tromp (waarvan onlangs de roman Underdog verscheen), runt Hormone het tijdschrift Strak.
Zonder zich in te houden verhaalt Hormone in Het is maar bloed over het lichamelijke en geestelijke geweld dat we elkaar, maar vooral ook onszelf, iedere dag opnieuw aandoen. Enkel en alleen omdat we niet beter weten. Vijftien verhalen over ellendige personages die elkaar een hoop ellende bezorgen.
Zo bevat de verhalenbundel een verhaal over een eenzame alcoholist die zich niet weet te beheersen en daardoor bij zijn buren door de glazen salontafel valt. Een ander verhaal gaat over een autistisch jongetje dat alleen via sokpoppen met zijn ouders praat. Een Peruaan koopt zijn vlees in de dierenwinkel. Een kleuter vergrijpt zich aan zijn zusje na een openhartig gesprek met zijn moeder. Stuk voor stuk onverschillige en wrede verhalen die je in eerste instantie aangrijpen, maar later ook de humor ervan doen inzien.
'De nieuwe Roald Dahl komt uit Rotterdam: de verhalen van Jerry Hormone zijn onthutsend, verrassend, even wreed als vertederend. Indrukwekkend!' - Hanna Bervoets
Alvast wat lezen uit Het is maar bloed ?
Lees hier het verhaal 'De spareribclub'
Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.
Meer veelbelovende romans in januari
De achterkant van de zon van Maurits de Bruijn (11 januari, Nieuw Amsterdam)
Tijdens een nachtrit door de woestijn van Marokko zit de twaalfjarige Soufjan in de auto met op de achterbank een baby met fijn, blond haar. Hij noemt haar Mariah Carey. Jaren later gaat het meisje op zoek naar haar Nederlandse familie. Niet alleen zij, maar ook Soufjan moet dan zijn leven herijken. Een roman over afkomst, identiteit, familie en de mogelijkheid van een nieuw begin.
Gelukkig als we zijn van Eddie Joyce (12 januari, De Arbeiderspers)
Het is tien jaar nadat brandweerman Bobby om het leven kwam bij de aanslagen van 9/11. Zijn familie komt bij elkaar om verjaardagen te vieren. Hoe verwerken ze het verlies van hun zoon, vader en echtgenoot?
In seizoenen van Judith Visser (29 januari, The House of Books)
Annabel Wismar (59) krijgt te horen dat ze ernstig ziek is en door nalatigheid van het ziekenhuis niet meer geholpen kan worden. Ze laat het er niet bij zitten en samen met haar zoon zoekt ze haar heil bij Belgische artsen.
Gif van Samantha Schweblin (28 januari, Meridiaan)
Een vloek die over een gebied in de eindeloze pampa lijkt te liggen. Twee excessief liefhebbende moeders wier lot op mysterieuze wijze met elkaar verbonden lijkt te zijn. En een genezeres die met de dood bedreigde kinderen probeert te redden. Gif is een hypnotiserende en schokkende roman.
De onzichtbare vrouw van Herman Stevens (29 januari, Prometheus)
Veertig jaar nadat Herman Stevens zijn eerste liefde voor het eerst ontmoette slaat de bliksem opnieuw in. Er lijkt niets veranderd, behalve hun levens. Een ontdekkingstocht van de duistere steegjes van Den Haag naaar San Fransisco volgt. En weer terug. Een zoektocht naar een plek om opnieuw te beginnen.
Bekijk de verwachtpagina voor meer verwachte boeken.