Lezen /
Sneak Preview: Ik heet Lucy Barton van Elizabeth Strout
De Amerikaanse schrijfster Elizabeth Strout (1956) wordt geprezen om haar grote kennis van menselijke relaties. 'Strout brengt met een verbazingwekkende kracht het alledaagse tot leven', schreef The New Yorker over haar internationale bestseller Olive Kitteridge. Deze roman werd in 2009 bekroond met de Pulitzerprijs en verfilmd tot een HBO-miniserie met Frances McDormand in de hoofdrol. De serie won in 2015 maar liefst zes Emmy Awards, waaronder die voor beste miniserie.
In Strouts nieuwe roman, My name is Lucy Barton, staat de kwetsbare relatie tussen een moeder en een dochter centraal. Lucy Barton ligt in het ziekenhuis voor wat een eenvoudige operatie had moeten zijn. Terwijl ze langzaam herstelt komt haar moeder, met wie ze al jaren geen contact heeft, op ziekenbezoek. Moeder en dochter zoeken toenadering tot elkaar door wat te roddelen over mensen uit het dorp waar Lucy opgroeide, maar de sfeer blijft onwennig. Onder de oppervlakte liggen namelijk nog steeds de spanning en het verlangen die Lucy's leven zo beïnvloed hebben: het ontvluchten van haar gecompliceerde familie en haar verlangen om schrijfster te worden.
Ik heet Lucy Barton ligt vanaf volgende week in de boekhandels, vakkundig naar het Nederlands vertaald door Barbara de Lange, maar als je daar niet op kunt wachten kun je hier alvast een Sneak Preview lezen!
Naar de voorpublicatie
Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.
Meer veelbelovende romans in april
In de kou van Travis Mulhauser (14 april, Ambo Anthos)
Een rauw coming-of-ageverhaal over de zestienjarige Percy james die middenin een sneeuwstorm met haar pick-up op zoek gaat naar haar moeder. In de heuvels in het noorden van de staat Michigan treft ze een baby aan, achtergelaten in een ijskoude kamer. Percy wil de baby redden, maar de sneeuwstorm gaat niet liggen en haar pick-up raakt ingesneeuwd. Dan moet ze maar te voet naar het ziekenhuis, dwars door het onherbergzame landschap.
Je leeft maar 1 keer van Fausto Brizzi (16 april, Luitingh-Sijthoff)
Wat kun je doen als je 46 bent en niemand meer naar je omkijkt? Diego besluit om andere mensen te gaan helpen: hij herstelt de ruzie tussen twee vrienden, helpt zijn beste vriend beroemd te worden en bezorgt zijn zoon een vriendin. Maar alles wat hij doet heeft idiote gevolgen en het leven lijkt steeds somberder te worden. Toch heeft elke miskleun een verrassend resultaat.
Klein leven van Hanya Yanagihara (19 april, Nieuw Amsterdam)
Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de knappe aspirant-acteur Willem, de flamboyante kunstenaar JB, beginnend architect Malcolm en Jude St. Francis. Ze worden succesvol en rijk, maar de duisternis in Jude wordt steeds groter. Zijn vrienden proberen zijn pijn te verlichten en in hoogleraar Harold vindt Jude een vaderfiguur. Maar kan Jude wel verlost worden van de demonen uit zijn verleden?
Aantekeningen van een hulpweigeraar van Rogier Vogelenzang (19 april, Atlas Contact)
Jaren '80, een bovenwoning in de Amsterdamse Pijp ten tijde van de krakersrellen. Een verwarde, bejaarde man negeert het sterven van zijn vrouw, rolt haar lichaam in keukenfolie en een tapijt en blijft haar liefdevol verzorgen in het zwaar vervuilde huis. Omwonenden en hulpverleners melden zich aan de voordeur, maar de man weigert hulp en zorg. Terwijl de stad door krakersrellen in oorlogstoestand verkeert, komt het bestaan van de man tot een onvermijdelijke apotheose.
Haar goede hand van Marion Bloem (19 april, De Arbeiderspers)
De moeder van Marion Bloem worstelt met geheugenproblemen. De rollen zijn nu omgedraaid; zoals Melanie vroeger voor Marion zorgde, zorgt zij nu voor haar moeder. De twee hebben een haat-liefdeverhouding, mede veroorzaakt door Melanie's moeilijke jeugd, haar verleden in het jappenkamp en de revolutietijd waarin ze veel van haar meisjesdromen moest opgeven.
Bekijk de verwachtpagina voor meer verwachte boeken.