Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Lezen /

Sneak Preview: Ivanov van Hanna Bervoets

Wat als we besluiten mensen met apen te kruisen? Deze vraag stelt Hanna Bervoets in haar nieuw roman 'Ivanov'. Een verhaal over de invloed van cultuur op onze moraal en over de grenzen die we trekken om te bepalen wie of wat we zijn. Op Hebban lees je alvast een voorpublicatie!

Hanna Bervoets (1984) is een van de meest toonaangevende jonge schrijvers van dit moment. Een terugkerend thema in haar werk is de vraag of onze hang naar authenticiteit, naar 'echtheid', wel zaligmakend is. Het onderscheid tussen echt en onecht is volgens de schrijfster niet zo scherp en dat gegeven probeert ze te verwerken in haar boeken, zonder daarbij een oordeel te vellen. Een ander belangrijk thema is de vraag welke zekerheden en ideologieën ten grondslag liggen aan ons handelen. Hoe onze normen en waarden verschuiven en welke mythes onze cultuur structureren. Om deze vragen te beantwoorden analyseert de schrijfster groepsgedrag en wetenschap.

Sinds Bervoets in 2009 debuteerde met haar roman Of hoe waarom vinden haar boeken stuk voor stuk positieve weerklank. Met haar debuut werd de schrijfster
uitgeroepen tot Debutant van het Jaar en haar tweede roman Lieve Céline (2011) werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs en succesvol verfilmd. Haar definitieve doorbraak had Bervoets in 2013 met Alles wat er was. Dit boek werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs en groeide uit tot een bestseller. Hanna Bervoets' vierde roman Efter (2014) haalde de longlists van de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs en de shortlist van de BNG Literatuurprijs. Ook van dit boek is een film in de maak, maar eerst verschijnt in januari Bervoets nieuwe roman Ivanov. Een verhaal waarin de schrijfster de bizarre en waargebeurde geschiedenis van de Russische held Ivanov vermengt met de memoires van hoofdpersoon Felix.

In een interview met Hebban in juni vertelde de schrijfster over deze nieuwe roman:

'Ivanov gaat over de grenzen die we trekken om te bepalen wie of wat we zijn. De titel refereert aan de Russische wetenschapper Ilya Ivanov, die honderd jaar geleden geprobeerd heeft om mensen met apen te kruisen. In mijn boek verwijs ik naar die bizarre geschiedenis, maar het verhaal speelt zich voornamelijk af in 1994. Mijn hoofdpersoon Felix is een Nederlandse, homoseksuele student die naar New York vertrekt om journalistiek te studeren. Daar ontmoet hij de virologe Helena, die beweert dat ze de oorsprong van de aids-epidemie ontdekt heeft: het hiv-virus moet tijdens de experimenten van Ivanov van aap op mens zijn overgegaan. Felix raakt geïntrigeerd door Helena en ontwikkelt een intense band met haar. Wanneer hij ontdekt welk bizarre geheim Helena met zich meedraagt, gaat Felix zichzelf vragen stellen over wie hij is, waar hij thuishoort, naar welk wereldbeeld hij leven wil. Zoals in veel van mijn werk gaat dit boek over de manier waarop we de wereld om ons heen indelen, en wat er gebeurt wanneer we aan onze zogenaamd ‘natuurlijke’ grenzen gaan morrelen.'

Alvast wat lezen uit Ivanov ?

Lees hier een voorpublicatie

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug. 

 

Meer veelbelovende romans in januari:

De laatste oorlog van Daan Heerma van Voss (4 januari, Atlas Contact)
Hoe weet je wat voor mens je bent als je nooit een oorlog hebt meegemaakt? Voormalig schrijver Abel Kaplan gaat de confrontatie aan met de vragen die relevanter zijn dan ooit.

't Jagthuys van Merijn de Boer (5 januari, Querido)
Sprookjesachtige liefdesroman over speciaal zorgverlener Vera die als een blok valt voor een wereldvreemde kluizenaar. Ze probeert hem weg te halen bij zijn moeder, met onvoorziene dramatische gevolgen.

Ze weten niet wat ze doen van Jussi Valtonen (5 januari, Signatuur)
Het zorgvuldig opgebouwde leven van de neurowetenschapper Joe Chayefski wordt volledig overhoop gegooid als hij op een dag door dierenactivisten bedreigd wordt.

Eerst was er de zee van Tomas Gonzales (7 januari, Meridiaan)
Vol idealen vertrekken twee jongeren naar het paradijs, maar ze eindigen in de hel.
Lees de Sneak Preview van deze roman hier.

Poppy en Eddie en Manon en Roy Harper van Herman Brusselmans (8 januari, Prometheus)
Na Poppy en Eddie en Poppy en Eddie en Manon is dit de volgende roman waarin Brusselmans de grenzen van zijn semiautobiografische wereld aftast en verlegt.

Het ruisen van de tijd van Julian Barnes (13 januari, Atlas Contact)
Wat laten we achter aan het eind van ons leven? Wat hebben we wérkelijk bijgedragen, los van onze artistieke of intellectuele prestaties? In Het ruisen van de tijd verkent Barnes deze thema's via de fictionele biografie van Dmitri Sjostakovitsj, een van de grootste componisten van de twintigste eeuw.

Zetá van Mo Samuel (15 januari, De Geus)
Alles verandert wanneer een mysterieuze vrouw het leven van een psychologe binnenwandelt. Een roman over de strijd van een verloren generatie op zoek naar een identiteit.

Anna van Niccolo Ammaniti (15 januari, Lebowski)
Een virus heeft alle volwassenen op het eiland Sicilië uitgeroeid, alleen de jeugd is nog in leven. Samen met haar acht jaar oude broertje probeert de dertienjarige Anna te overleven.

 Zolang er leven is van Hendrik Groen (27 januari, Meulenhoff)
Het tweede geheime dagboek van de 85-jarige Hendrik Groen. In een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord neemt hij de bewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom op de korrel en spaart zichzelf daarbij zeker niet.

Bekijk de verwachtpagina voor meer verwachte boeken.



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Sneak Preview: Ivanov van Hanna Bervoets

 

Gerelateerd

Over

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) werd met haar werk verschillende malen genomineerd vo...