Soda, groene zeep, schoonmaakazijn én 'Het groene poetsboekje'
Diet Groothuis is naast dichter en literatuurwetenschapper óók poetsgoeroe. Ze schrijft het liefst over dagelijkse dingen, want die zijn al ingewikkeld genoeg. Vijf jaar lang verzamelde ze in haar column in Trouw de tijdloze wijsheid over de schoonmaak. Met zelfspot, humor en een frisse blik schrijft ze er ook boeken over. Dat begon al met Het grote poetsboek en werd opgevolgd door Het studentenpoetsboek. Nu laat ze zien hoe het ook milieubewust kan met Het groene poetsboekje.
'Het groene poetsboekje [...] geeft de burger moed, omdat er op een concrete manier instaat wat we thuis zelf kunnen doen om het milieu te helpen.' – Trouw
De laatste jaren is het steeds duidelijker geworden dat het echt nodig is om zo milieuvriendelijk te leven als je kunt. Dat je je daarvoor niet in allerlei bochten hoeft te wringen, bewijst Groothuis met haar boek. 'Het goede nieuws is dat je in eigen huis en tuin wel degelijk iets kunt betekenen voor de aarde,' vertelt ze in Het groene poetsboekje. De ouderwetse schoonmaakmiddelen soda, groene zeep en schoonmaakazijn zijn immers nog altijd onverslagen als het op poetsen aankomt – ook waar het je portemonnee betreft.
Het groene poetsboekje
Diet Groothuis
Diet Groothuis weet álles over schoonmaken en vertelt in Het groene poetsboekje precies wat je moet weten over dweilen, poetsen en stofzuigen en welk middel je nodig hebt voor welke vlek. En dat op een aanstekelijke manier, zodat je bijna zin krijgt in een goede schoonmaaksessie.
Groothuis laat zien dat die twintig verschillende schoonmaakmiddelen in het gootsteenkastje heus niet nodig zijn, ze zijn te vervangen door de heilige drie-eenheid van soda, groene zeep en schoonmaakazijn. Dat is ook nog voordeliger en bovendien beter voor natuur en milieu. Ook wie een poets of een partner heeft, ontkomt er niet aan om soms zelf het huis aan te pakken. Wat blijkt? Dat het handig, interessant en leuk is om er meer van te weten.
Leesfragment
Spreekt deze frisse schoonmaakgolf jou aan en lig je al bijna voor je keukenkastje om te zien of jij alle benodigdheden wel in huis hebt? Hieronder vind je vast een sneak preview aan schoonmaaktips uit Het groene poetsboekje. Ben je onder de indruk? Maak kans dit boek te winnen door mee te doen via onderstaande winactie.
'Laat adem en poetsen samenvallen en je hebt geen dure, tijdrovende mindfulnesscursus, yoga of meditatiegroep meer nodig om je drukke, volle hoofd leeg te krijgen.' – Uit: Het groene poetsboekje
Achter het boek
Soda is het schoonmaakmiddel voor (bijna) alles. Het heeft een ontvettende werking en kan daarom als allesreiniger ingezet worden, maar daar houdt het zeker niet op. Zo kun je er aanslag in de gootsteen mee verwijderen, de schimmel uit de voegen borstelen op je badkamer, je afvoer mee ontstoppen en het zelfs gebruiken om wondjes mee te ontsmetten! En wat denk je van het verwijderen van nare geurtjes in je wasmachine, het voorweken van je wasgoed, zilver poetsen, het leven van snijbloemen verlengen en het schoonmaken van je glazen zodat er weer een mooie schuimkraag op je biertje komt. Zoals we al zeiden: wat kun je er eigenlijk niet mee?
Groene zeep wordt al meer dan honderd jaar gebruikt om schoon te maken. Oorspronkelijk werd het gemaakt met hennepolie, waardoor de zeep een groenige kleur kreeg. Inmiddels worden er andere plantaardige oliën gebruikt en is het gelig-bruin, maar de naam is niettemin blijven hangen. Het schoonmaakmiddel is een goede ontvetter. Je kunt het gebruiken voor de oven, als afwasmiddel en om zeepresten in je badkamer weg te poetsen. Ook kun je er smeerolie mee van je handen wassen en hardnekkige vlekken uit stoffen krijgen. Groene zeep is niet geparfurmeerd en heeft daardoor een karakteristieke eigen geur, waar je van houdt of niet.
Schoonmaakazijn is door de hoge zuurgraad uitermate geschikt tegen kalkaanslag. In je badkamer kun je daarom heel wat afpoetsen met dit middel, maar ook je waterkoker of koffiezetapparaat kun je ermee ontkalken, de oven en magnetron schoonmaken en zelfs je tv scherm schoonmaken. Ramen wassen geeft met wat schoonmaakazijn ook een mooie glans. En wat dacht je van je haarborstels en kammen? Schoonmaakazijn kun je ook gebruiken als natuurlijke wasverzachter, kleurversterker voor je bonte was en het dweilen van laminaat en tegels. Wel ruikt het poetsmiddel vrij sterk en kun je het niet veilig buitenshuis gebruiken.
Bronnen: EcoFoodPrint, Poetsprins, Poetsprins.
Winactie
Wil jij met een beetje humor ook je huis van onder tot boven schoonpoetsen en er helemaal zen van worden? Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Atlas Contact vijf exemplaren van Het groene poetsboekje van Diet Groothuis weggeven. Kijk snel hoe je mee kunt doen: