Nieuws /
Spannende Zaken in Den Haag
Na een hartelijk welkom van eigenaar Fabian Paagman trapte het eerste discussiepanel af. Hoewel de Gouden Strop pas een kleine 24 uur in bezit was van de Vlaamse thrillerschrijver Jo Claes, schoof hij vol enthousiasme aan bij het panel dat de toekomst van de Gouden Strop aan een kritische analyse onderwierp. 'Het is tenslotte niet alles goud wat er blinkt', begon gespreksleider Charles den Tex het panel. Ook thrillerschrijvers Roel Janssen en Donald Nolet droegen hun steentje bij.
Dat de Gouden Strop een verandering in het schrijversbestaan brengt, mag duidelijk zijn. Alle schrijvers gaven toe dat het winnen een fantastische ervaring is, maar de concurrentie tegenwoordig 'moordend' is om nogmaals in aanmerking te komen voor de prijs. Zo hoopt Jo Claes dat het winnen van de Strop hem meer naamsbekendheid zal opleveren in Nederland en pleitte hij dat de buurlanden elkaars auteurs beter moeten leren kennen. Met de gerenommeerde prijs in bezit, is het begin van een volgende thriller altijd lastig. Donald Nolet gaf juist toe over te lopen van zelfvertrouwen, maar werd na een redactieoverleg over zijn tweede boek weer met beide benen op de grond gezet. Schrijven is en blijft een vak waarbij hard gewerkt wordt en prestaties geleverd moeten worden. Met een knipoog gaf de pas gelauwerde auteur uit Vlaanderen aan dat De mythe van Methusalem nu net het boek was waar hij in zijn schrijverscarrière het meest mee 'geklooid' heeft.
Daarop aanhakend informeerde Charles den Tex hoe de auteurs met hun volgende werk vorderen. Jo Claes gaf schuchter toe dat zijn boek voor 2016 al klaar ligt en er nu stevig gewerkt wordt aan een boek voor 2017. Met het vooruitzicht naar de boekpresentatie van het nieuwe auteursduo Corine Hartman en Tomas Ross werd er voorzichtig gepeild wie er eventueel een samenwerking zag zitten. Roel Janssen ambieerde ook wel een samenwerking met Tomas Ross, Charles den Tex had zelf net een samenwerking met zijn vrouw (Anneloes Timmerije) erop zitten en Nolet wist niet één twee drie wie er op zijn verlanglijstje prijkte. Jo Claes was zeer resoluut in zijn antwoord: 'Thomas Berg is en blijft van mij, en kan ik niet delen met een andere schrijver.'
De leden van het volgende panel waren bekenden van de politie. Niet omdat zij met een strafblad in het systeem staan, maar omdat zij juist hun inzet leveren om Nederland een stukje veiliger te maken. Forensisch specialist Carina van Leeuwen, ex-rechercheur Eva Burgers en ex-hoofdcommissaris Joop van Riessen schoven aan om te vertellen over het vak dat hen allen verbindt: schrijven. Hebban Crimezone redacteur Peter Kuijt onderwierp de drie schrijvers aan een pittig verhoor.
Werken bij de politie lijkt een enorme inspiratiebron voor de thrillers die geschreven worden, maar veel mensen vergeten dat politieambtenaren ook korte en feitelijke rapporten op moeten stellen. Eva Burgers geeft regelmatig lezingen op middelbare scholen en legt dan juist uit dat het politiewerk niet alleen maar uit spannende dingen bestaat. 'Maandenlang in een tapkamer zitten en verslagen van verdachten uitwerken,' aldus de ex-rechercheur die een verleden bij de afdeling Zware Criminaliteit heeft. Bij Carina van Leeuwen liep de wetenschap in de weg bij de totstandkoming van haar eerste thriller Vuurproef. 'De eerste versie was niet te haggelen,' was haar resolute antwoord. Het leukst aan het schrijfproces is het zoekwerk, dat uiteraard ook van oorsprong bij het oorspronkelijke werk van de auteurs hoort. Joop van Riessen legde uit hoe mooi het is om te zien hoe een onderwerp en hoofdpersoon samenkomen, om vervolgens de verhaallijnen verder uit te zetten. Het panel eindigde met de rondvraag of de ervaringen bij de politie hun kijk op het leven hebben veranderd. De auteurs gaven toe dat de zaken waar ze aan meegewerkt hebben het besef meebrengen dat de mens de kleine dingen in het leven moet waarderen, omdat de werkelijkheid schrijnend kan zijn.
Roel Janssen had de eer om guest of honor Sebastian Fitzek te interviewen. De Duitse bestseller auteur was zichtbaar enthousiast en vertelde vol passie aan zijn fans over zijn schrijfproces. Het gesprek werd geopend met de vraag of hij wel een goede relatie met zijn moeder had. Met een gulle lach antwoordde Fitzek dat hij in zijn boeken graag het moment opzoekt om lezers te verrassen Daarnaast vindt hij het belangrijk om bepaalde onderwerpen niet uit de weg te gaan, zoals kindermisbruik. 'Helaas nog steeds een item dat als irrelevant wordt beschouwd of waarover niet gesproken wordt.' Zijn laatstverschenen thriller Passagier 23 kreeg al lovende recensies van het Nederlandse lezerspubliek, maar was voor de redacteur van Fitzek alsnog een beetje spannend. Fitzek koos voor een verhaallijn die kort in het begin en pas op het einde weer samenkomt, waardoor hij een risico nam. Volgens hem was het echter nodig om het verhaal op het cruiseschip, dat volgens de auteur veel overeenkomsten heeft met een klein dorp, te versterken.
De avond werd afgesloten met de boekpresentatie van Doodskopvlinder, een thriller waarbij schrijvers Corine Hartman en Tomas Ross hun krachten voor het eerst bundelden. Het boek werd eerder door uitgeverij Cargo aangekondigd als een actiethriller waarin actuele gebeurtenissen, zoals vlucht MH17, een rol zouden krijgen. Hoewel Ross al eerder enkele thrillers samen schreef met de Zweedse Maj Sjöwall, werd de samenwerking in het begin toch even afgetast. Er werd veel gemaild en gebeld en al gaandeweg vonden beide auteurs de middenweg om elkaars werk te lezen, maar ook te strepen. Hierdoor ontstond een mooie samenwerking waarin bijvoorbeeld Hartman een groot deel van de scènes in Italië voor haar rekening nam, terwijl Ross zich op de politieke zaken richtte die in het boek aangehaald worden. Beiden zijn erg enthousiast over hun samenwerking en houden de deur open voor een vervolg.
Vele thrillers zijn gesigneerd en de stilte keerde langzaam maar zeker weer terug in de centrumvestiging van Paagman, die een podium gaf voor de interessante panels en interviews met onze thrillergasten en een enthousiast publiek ontving.
De foto's bij dit verslag zijn gemaakt door Koen Chevalier en Sander Verheijen. Bezoekster Connie Flipse schreef ook een leuk verslag van deze avond op haar blog.