Spanning in twaalf provincies: van Doodstil tot Hoensbroek
We kiezen telkens voor twee thrillers die zich in de twaalf regio’s afspelen, zo valt er wat te kiezen. We beginnen, zoals we dat vroeger leerden op school, in het noorden en zakken af naar het zuiden om te eindigen in ’t bronsgroen eikenhout. Hiermee is dit een ultieme inspiratielijst voor jouw Reading Challenge 2017.
Groningen
Doodstil is een gehucht met iets meer dan honderd inwoners, onderdeel van de gemeente Eemsmond. Het dorp heeft geen café, geen winkels, geen kerk, maar wel een bijzondere naam die allerlei associaties oproept. Doodstil werd dan ook in 2005 verkozen tot mooiste plaatsnaam in Nederland, gevolgd door Waterlandkerkje (Zeeland) en Muggenbeet (Overijssel).
Doodstil is ook de titel van de thriller die Bies van Ede in 2008 publiceerde. Daarin voert de schrijver een opmerkelijke held op: oud-rechercheur Vincent Koning die lijdt aan de ziekte van Creutzfeld-Jakob na het eten van een verkeerde hamburger. Koning slijt zijn dagen grotendeels in de kroeg. Als zijn vriendin Karina plotseling verdwijnt, begint hij een verbeten jacht op zijn tegenstanders. Die voert hem naar Doodstil, waar een rare hardrockband alles doet wat God verboden heeft en hij kennis maakt met een drankzuchtige, atheïstische priester. Van Ede gaf destijds gratis exemplaren van het boek weg aan alle 153 inwoners van het dorp.
De stad Groningen zegt ons natuurlijk wat meer. Een nogal omstreden studentenvereniging heeft er haar hoofdkwartier, maar het is ook de plaats waar Lupko Ellen zijn spannende roman Moddergraf situeerde. Met dit debuut startte Ellen een serie rond misdaadjournalist Ludde Menkema. In een kanaal wordt het stoffelijk overschot van een allerminst alledaagse dode aangetroffen. Menkema verdiept zich in het geval en het blijkt dat de moordenaar wel eens uit zijn eigen omgeving kan komen. En dan raakt de zaak in een stroomversnelling en komt onze fiere verslaggever in aanraking met een Poolse huurmoordenaar, een hoer op leeftijd en een scheepsmagnate met geheimen.
Friesland
Voormalig thriller- maar nu ‘gewoon’ romanschrijver Carla de Jong kwam in 2013 met haar In retraite, waarin de vraag wordt gesteld waar de grens ligt tussen therapie en manipulatie. In het Friese Gaasterland komen hulpzoekenden bijeen voor een tiendaagse therapie onder de bezielende leiding van de charismatische Cathy Richards. Zelfs door het pantser van de meest sceptische deelnemer weet deze Cathy heen te breken. Ze weet een bijzondere band tussen de groepsleden te smeden. Eenmaal terug in het ‘gewone’ leven proberen ze die in stand te houden, maar tevergeefs. Dan overlijdt een van de groepsleden onder verdachte omstandigheden.
We wagen de overtocht naar Terschelling, waar Panorama West van Wanda Bommer zich afspeelt. Vakantieperikelen transformeren in een gitzwart drama als Martijn Marsman besluit met de vrouw van zijn dromen, pas vier maanden geleden ontmoet, de kerstweek op het Friese Waddeneiland door te brengen. Ze zijn echter niet romantisch met zijn tweetjes, maar ook met haar ouders en twee getrouwde zussen plus kroost. Het gezelschap verblijft in drie vakantiehuisjes. Met verschillende karakters, waaronder een controlfreak, een dromerig tutje en een avontuurlijk aangelegen drinkebroer, moet dat wel ellende geven. Vlak voor de terugreis barst de bom.
Drenthe
Terug naar het vasteland, naar de provincie met de hunebedden. In midden-Drenthe ligt het natuurgebied Mantingerveld. Een gebied met heide en stuifzandheuvels begroeid met jeneverbessen en de habitat voor de heikikker, de hagedis, de adder, de vos en de das. Drie jaar geleden publiceerde de geboren Drent Tieme Woldman, in het dagelijks leven een softwareontwikkelaar, Moord in het Mantingerveld, waarin hij teruggrijpt naar een waargebeurde misdrijf, weliswaar gepleegd in het Koekangerveld, uit 1909. In de nacht van 2 op 3 september wordt een drievoudige moord gepleegd op de 60-jarige Hendrik Bakker, zijn 30-jarige huishoudster en een 20-jarige knecht. Bakker had die dag 62 Drentse schapen verkocht en de opbrengsten daarvan thuis verborgen.
Generaties lang bleef er een waas van geheimzinnigheid hangen rondom de moorden. Waarom werd de dader nooit gepakt? Waren er meer daders? Werd hun een hand boven het hoofd gehouden? Woldman zoekt in zijn debuut naar antwoorden.
Zeker is dat Noaber in Drenthe ligt, maar waar precies mag Joost weten. Het is een fictief dorp dat een rol speelt in de thriller De intrigant, na Verblind de tweede thriller van Patricia Snel. Anna Verhulst verruilt de bruisende stad voor het pittoreske plattelandsdorpje Noaber. In het oude huis van haar oma hoopt ze haar verleden eindelijk achter zich te laten. De aanvankelijke dorpse gemoedelijkheid slaat echter snel om als Anna weigert haar buurman een stukje grond te verkopen. De gemeenschap wil haar koste wat het kost weg hebben. Wanneer de sfeer steeds grimmiger wordt en Anna bedreigd wordt, staat ze met haar rug tegen de muur.
Overijssel
Op zaterdag 13 mei 2000 vat een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks in Enschede vlam en explodeert uiteindelijk. De wijk Roombeek wordt goeddeels van de kaart geveegd. Er vallen 23 doden, zo’n 950 mensen raken gewond, 200 woningen worden verwoest. Peter de Zwaan, die tot dan toe thrillers schrijft die zich in niet met name genoemde steden dan wel in de Verenigde Staten afspelen, besluit elf jaar later dit drama een rol te geven in zijn thriller De vuurwerkramp van Harmen Saliger.
De naam in de titel is die van een exploitant van modewinkels in Enschede die bij de explosie om drie minuten over half vier besluit zijn koffers te pakken en een enkele reis richting noorderzon te boeken. Hij is ervan overtuigd dat zijn vrouw Alide bij de ramp is omgekomen. Niets staat hem in de weg elders een nieuw leven op te bouwen. Maar Saliger heeft buiten de plaatselijke ondernemersvereniging gerekend. De club betwijfelt of de winkeleigenaar bij de ramp het leven heeft gelaten en schakelt onorthodoxe middelen in om te achterhalen waar Saliger uithangt.
Kampen is de plaats waar Door het vuur, het thrillerdebuut van AD-journaliste Ellen den Hollander uit 2009, begint. Hoofdpersoon Heleen Vermeer, een vrijgevochten KLM-gezagvoerder, keert terug naar haar geboortestad Kampen als de ouders van jeugdvriendin Francine bij een verkeersongeval omkomen. Ze heeft haar jeugdvriendin al jaren niet gezien, want er broeit nog wat oud zeer tussen die twee. Maar ze wil op verzoek van haar wel in de paperassen duiken van Francines ouders. Vermeer ontdekt dat het echtpaar aangesloten was bij een radicale geloofsgemeenschap en vermoedt dat het ongeluk van Francines ouders geen ongeluk was. Ze gaat op eigen houtje op onderzoek uit. Heleens speurtocht leidt naar de Ardennen, waar de rouwende Francine zich heeft teruggetrokken in een landhuis van de sekte, die op het punt staat een christelijke jihad te beginnen.
Lees verder op pagina 2.