Listmania /
Star Wars: ook de boeken ontwaken
Niet lang nadat Disney de Star Wars rechten overkocht van bedenker George Lucas (voor een miljard of vier) deden ze iets wat veel Star Wars fans ontredderd achterliet. Om Obi-Wan Kenobi te citeren: 'I felt a great disturbance in the Force, as if millions of voices suddenly cried out in terror and were suddenly silenced. I fear something terrible has happened.' Disney doekte in één keer het enorme Expanded Universe dat zich in bijna veertig jaar gevormd had op. Alle boeken (afzonderlijk van elkaar geschreven door tientallen auteurs), games, strips en naslagwerken die speelden in het Star Wars universum (ver, ver hier vandaan) hoorden opeens niet meer bij de 'canon'. Toegegeven, een heel groot percentage van de EU was - om het politiek correct te zeggen - niet zo goed. Maar er gingen ook uitstekende romans overboord, zoals de Thrawn-serie van sciencefiction grootmeester Timothy Zahn. Disney maakte deze beslissing om de weg vrij te maken voor The Force Awakens en alle andere verhaallijnen af te kappen.
Nieuw materiaal
De zes films, een aantal oude boeken op basis van de films, een paar strips en animatieseries en natuurlijk de nieuwe film vormen de basis van de nieuwe Star Wars-werkelijkheid, kondigde Disney aan. En dat laat enorm veel ruimte voor nieuw materiaal binnen dit nieuwe universum en deze verhaallijnen. En niet onverwacht: dat wordt in grote hoeveelheden gepubliceerd vanaf 2014. Veel daarvan moet zijn weg nog vinden naar de vertaling (Aftermath, de nieuwe 'wat gebeurde er na Return of the Jedi' is nog niet in het Nederlands verkrijgbaar bijvoorbeeld), maar er zijn al wel allerlei uitgaven beschikbaar.
Verboekingen
Natuurlijk is daar de oorspronkelijke trilogie, ten tijde van de oorspronkelijke drie films geschreven door Lucas, Glut en Kahn, in nieuwe uitgave. Een erg aparte serie omdat de boeken de films maar deels volgen. Het zijn de eerste verboekingen van de films, maar ze lezen alsof ze geschreven zijn voordat de films af waren. Daarom passen ze bijna beter bij de - inmiddels niet meer canon - Han Solo-avonturenboeken (door Brian Daley) en pareltjes als Gevangenen van de oerwoudplaneet (van Alan Dean Foster), die gepubliceerd werden voordat The Empire Strikes Back uitkwam en waar dus heel erg vreemde dingen gebeuren.
Star Wars Lego
Interessant voor liefhebbers van bouwen in combinatie met Star Wars: de Lego Star Wars boeken (sommige zelfs met Legofiguurtje uit de films in het boek). Lego Star Wars Het complete werk dat ik heb mogen bekijken bevat een exclusief minifiguur van Luke Skywalker. De slimme verzamelaar houdt het boek uit de buurt van kinderen en houdt hem in ongeschonden staat, wan 'mint in box' actiefiguren kunnen op den duur goud geld waard worden. Het is een luxe en mooi uitgevoerd boek, met alle bekende figuren, voertuigen en schepen in allerlei formaten. Voor de liefhebber een prachtig boek.
Het ultieme boek
Ultimate Star Wars is een film-fotoboek, dat alle zes voorgaande films behandelt en daar ook nog de series Clone Wars en Rebels in verwerkt. Leuk eraan is dat het alle normale volgordes loslaat. In het begin is er nog een chronologisch overzicht, maar daarna wordt er per onderwerp, gebeurtenis of personage ingegaan op allerlei weetjes, geïllustreerd met eindeloos veel beeldmateriaal. Een mooi boek om in te bladeren en leuke weetjes op te doen. Net verschenen, niet goedkoop, wel een erg geschikt Kerstcadeau voor de Star Wars-fan die net de bioscoopzaal uitstruikelt en niet kan ophouden over de film.
Waar is Wookie? en meer ...
En zo zijn er meer boeken, zoals Waar is (de) Wookie - een zoekboek a la Waar is Wally - en Star Wars: alles wat je moet weten en meer...
Reken maar dat de aankomende tijd heel veel - en dan bedoel ik HEEL VEEL - meer boeken in het Star Wars-universum uit gaan komen, ook in het Nederlands. Pablo Hidalgo's complete werk over The Force Awakens verschijnt in april 2016 en zal heel veel design en ontwerp uit de film tonen en toelichten.
Jedi-godsdienstwetenschappen
En in de tussentijd doen serieuze wetenschappers onderzoek naar het fenomeen Star Wars, zoals godsdienstwetenschapper Tekla Slangen, die haar masterscriptie schrijft over religie in Star Wars. In dat kader gaf ze een lezing in Pathé over ‘echte’ Jedi’s of jediïsten – aanhangers van een intussen officieel erkende religie. In de Universiteitskrant van de Rijksuniversiteit Groningen lees je meer over dit bijzondere fenomeen.