Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Column /

Startschot #3 - Gelijk hebben en gelijk halen

Wie wint, heeft gelijk. Enkelen hebben echter ook graag gelijk zonder te winnen, en dat is maar goed ook.

Lezen over sport en zelf sporten. Dat zijn gescheiden werelden die maar zelden echt bij elkaar willen komen. Vooral in onze grootste boekensporten - voetbal en wielrennen - hoeft de fanatieke sportvolger (op tv en in het geschreven woord) niet automatisch samen te vallen met degene die in het weekend de geur van gras opsnuift of de schoenen in de pedalen klikt. En andersom zijn er zat fanatieke sporters die niets van al dat gepraat en geschrijf moeten hebben. Van een bio’tje van Messi ga je zelf niet beter voetballen. Voor diegenen die beide wel graag combineren, zijn er de zelfhulpboeken uit de sport. De weg omhoog van Martin Bons, voorheen specialist in de weg naar beneden met De kunst van het dalen, gaat over veel meer dan alleen de klim naar Alpe d’Huez, al staat Bons’ pakweg zestigste beklimming – met als doel een tijd onder het uur - wel centraal. In de 21 beroemde bochten kijkt hij terug op zijn klim op de maatschappelijke ladder. Die persoonlijke verhalen helpen je natuurlijk niet harder die alp op te fietsen, maar dat doen zijn aanwijzingen wel. Niet te hard beginnen, maar ook niet de spanning van de benen halen. Zelfkennis, zo concludeert hij boven, is waardevol. En tevreden zijn met wie je bent, wat natuurlijk niet wil zeggen dat je geen ambitie mag hebben.  

Raymond Verheijen, trainingsgoeroe in het voetbal, zal het daar maar deels mee eens zijn. De man die synoniem is geworden met periodisering in het voetbal, is altijd op zoek naar kennis om het beter te doen. Maar bovenal is hij ook altijd bezig om die kennis uit te dragen, zo blijkt uit het boek over hem Hoe simpel wil je het hebben? van Frank van Kolfschooten. In zijn strijd tegen de prehistorische opvattingen onder de voetbalcoaches – vaak oud-voetballers die herhalen wat ze zelf kregen geleerd - deelt Verheijen zijn ‘tegenstanders’ in bij onbewust onbekwaam en bewust onbekwaam. Verheijen zal niet stoppen voordat het hele voetbalgilde bewust bekwaam is. Met die ambitie richtte hij over de hele wereld afdelingen van zijn World Football Academy op en trekt hij op Twitter ten strijde tegen grote coaches als Mancini, Wenger en Frank de Boer, “want met de kleintjes is het makkelijk scoren”. Verheijen klinkt als een betweter, maar zegt zelf dat het om de boodschap gaat en niet om zijn eigen gelijk. Dat hij dat gelijk met terugwerkende kracht graag alsnog haalt, maakt zijn werkwijze al snel drammerig. Hij durft echter wel de vinger op de zere plek te leggen en nog eens door te drukken, zelfs na de voor velen heilige woorden van Johan Cruijff.  

In het bijna fundamentalistische wereldje der bloedfanatieke wielertoeristen is gelijk hebben je vaak conformeren aan de groep, zo concludeert Alex van der Hulst in het vermakelijke doe-het-zelf en vooral doe-het-niet-boekje Draag nooit een gele trui. Hierin categoriseert hij actieve wielerliefhebbers in ijdeltuiten, terrastijgers en tal van benamingen waarin de fietsende lezer zich ergens zal herkennen. De belangrijkste lessen komen van de oud-profs, een categorie waar de meeste wannabe’s - zij die nooit een rugnummer hebben opgespeld – nooit toe zullen behoren. Die zijn vaak nauwelijks bekend met de starre ‘Rules van de Velominati’, monteren gewoon een bel op hun racefiets en soms zelfs een spatbordje. Zolang je immers harder fiets dan de rest, heb je het gelijk aan je zijde. Na de draak te hebben gestoken met de puffende Bolle, de immer poetsende materiaalfreak en de Hipsterfietser komt de aap uit de mouw. Het boek is eigenlijk bedoeld voor de partner van de fanatieke fietser. Zij krijgt tips hoe om te gaan met een echtgenoot/vriend die ineens volledig in de ban is van zijn nabootsing van het leven van een ware prof. Behandel hem streng, maar met mild medelijden. Daar wil Verheijen zeker niet aan. Die haalt, zij het na een felicitatie, zijn gelijk. Zelfs bij hen die winnen.

Net verschenen en op komst:

  • Michel van Egmond & Jan Hillenius, Topshow, Voetbal International. De voetbalpraatshow ontleed in alle eerlijkheid ontleed.  
  • Vincent de Vries & Anouk Hoogendijk, Balverliefd, Uitgeverij Lucht.Tips van Nederlands bekendste voetbalbabe.  
  • Velominati, De Regels, uitgeverij Kosmos. De wielercode voor de fanatieke fietser zelf, zoals hierboven al aangestipt.  
  • Mart Smeets, Thuis in de Tour, uitgeverij De Kring. Aanwezig bij alle Tourstarts in Nederland spreekt de bekendste ervaringsdeskundige in zij vijftigste boek.  
  • Monique Huijdink, De Baas, Nieuw Amsterdam uitgevers Thriller over de strijd tussen Lance Armstrong en Jan Ullrich in 2003.  
  • Arthur van den Boogaard, De Nederlandse wielerliteratuur in 60 en enige verhalen, uitgeverij Prometheus. Bloemlezing van onze wielerliteratuur. 
  • Jeroen Wielaert, De Tour van Utrecht, De Arbeiderspers. De man die de Tourstart van Utrecht bedacht over zijn stad en het wielerfeest van deze zomer.
  • William Fotheringham, Bernard Hinault, Nieuw Amsterdam uitgevers. Over de laatste echte grote wielrenner van Frankrijk.

Lees Startschot #1: Willen winnen tegen elke prijs
Lees Startschot #2: Boekies en een biecht



Over de auteur

Luc Wierts

65 volgers
70 boeken
2 favoriet


Reacties op: Startschot #3 - Gelijk hebben en gelijk halen