Column /
Startschot #6 - Geschiedenis schrijven en verhaal halen
21.63. Wanneer zou daar een boek over verschijnen? Natuurlijk duurt dat nog even, want het ‘jongensboek’ van Dafne Schippers is nog lang niet aan zijn laatste hoofdstukken toe. De dagbladen gaven afgelopen week al een voorzetje door pagina’s groot uit te pakken met analyses en reconstructies van haar gouden 200 meter op de WK atletiek in Peking. En de buitenlandse pers met vragen over het beruchte dopingverleden dat ook de atletiek achtervolgt. Dat Schippers een dankbaar onderwerp voor een mooi sportboek is, komt zeker ook door haar eigen voorkomen. Hoewel ze zelf nuchter lijkt te blijven onder het succes, is haar opkomst in de sprintelite stormachtig en haar aanwezigheid in die top alleen al een mooi verhaal. Tot dusverre moeten we het nog maar even doen met de autobiografie van Usain Bolt, Sneller dan het licht, die verscheen in 2013 en naar het zich vorige week liet zien, ook nog verre van compleet is. Bolt vertelt daarin uitvoerig over zijn olympische finales en gebruikt de woorden die Schippers ook bezigt over sprinten; ontspannen blijven. “Mijn tijd is nog niet voorbij”, schreef hij twee jaar geleden al voorspellend.
Na een zomer waarin zijn tijdperk voorbij leek en waarin zijn afwezigheid werd opgevangen met digitale nostalgie (de virtuele Avondetappe op Twitter) is Mart Smeets helemaal terug. Hoewel de voormalige anchor van Studio Sport in een interview met HUMO deze zomer verklapte dat zijn werkzaamheden werden bemoeilijkt door gezondheidsproblemen, werd hij alvast aangekondigd voor een reeks programma’s in 2016. Zijn schrijverschap, want Smeets schreef altijd en veel, ook tijdens zijn drukke tv-jaren – werd eind augustus gevierd met een ‘Best Of’. Samensteller Jacob Bergsma werkte zich door de gigantische productie van Smeets heen om de beste verhalen te selecteren. Veel interviews en portretten stammen uit sporttijdschriften of oude boeken van Smeets en zijn het zeker waard om nog eens herlezen te worden. Bergsma verklapte dat het interview met Ida Moeskops – de vrouw van wereldkampioen baanwielrennen in vroegere tijden, Piet Moeskops – voor hem het eerste verhaal was dat onbetwist in de bundel moest. Arthur van den Boogaard selecteerde het verhaal enkele maanden geleden ook al zonder enige twijfel voor zijn bundel over de Nederlandse wielerliteratuur.
Verhaal halen heet de bundel en dat doet Smeets ook in de inleidingen van de verschillende secties. Vooral het feit dat hij – Smeets – erop wordt afgerekend doping in de wielersport te hebben verzwegen en een vriend van de grootste boosdoener Lance Armstrong te zijn geweest, zit hem dwars. Smeets zelf: “heb ik niet het nieuws gebracht van Joop, Gert-Jan, Eddy en nogmaals, ik was geen vriend van Lance.” Zijn gram halen doet Smeets. Het geeft sommige verhalen context, maar de meesten kunnen moeiteloos op zich staan; de interviews met Rinus Michels of Gerrie Knetemann, het portret over de ongrijpbare Marco van Basten of zijn worsteling met de kwestie Armstrong.
Van Smeets is het een logische stap naar Nico Dijkshoorn, de columnist en dichter die de stijl van Smeets zo graag op pompeuze wijze persifleert. De vrije man van Dijkshoorn haalt ook verhaal, maar dan bij een mat Eredivisieseizoen, opgetekend in de columns die hij schreef voor Voetbal International. De bundel begint met de Champions Leaguefinale in mei 2014 en het wonderlijk verlopen WK voetbal met alle aandacht voor Louis van Gaal. Het seizoen eindigt ook met diezelfde Van Gaal die nu als coach van Manchester United, als een “manische gek staat te oreren” tijdens een voetbalgala van de Premier League. En ertussenin? Schaarse hoogtepunten zoals de Friese derby’s tussen Heerenveen en Cambuur en een veelvuldig aanroepen van Rinus Israël. Voor Dijkshoorn de maat voor voetballers in de tijd dat die nog normaal waren.
Hetzelfde seizoen komt ook voorbij in Koning van de Krommedijk, maar dan net even anders. Stef de Bont en Marco Timmer keken een jaar lang mee over de schouders bij Marco Boogers, de technisch directeur van FC Dordrecht. ‘Dordt’, plotseling gepromoveerd en ontegenzeggelijk het lelijke eendje van de Eredivisie in seizoen 2014-2015 gezien hun budget, bleef zichzelf in de voetbalwereld van het grote geld. Nog minder dan Smeets en Dijkshoorn deinst de eigenzinnige Boogers ervoor terug om iedereen de waarheid – of zijn waarheid – te zeggen, zoals hij dat onlangs ook deed bij zijn eigen spelers na een slap optreden. Voor trainer Jan Everse was dat de druppel. Hij stapte op. Boogers schrijft zijn eigen verhaal. “Wat ik leuk vond aan de Eredivisie? Eigenlijk niets.”
Net verschenen en verwacht
25 augustus: Buitenspel - Dave Peters (Uitgeverij Horizon)
27 augustus: Europacuphelden van Seedorf tot Messi & Ronaldo - Raf Willems (VI Boeken)
28 augustus: Offside - Jurgen Vantomme (Uitgeverij Lannoo)
7 september: In perfecte conditie - Ellen Hoog (Uitgeverij Carrera)
10 september: Tweede adem - Thomas Braun (Nieuw Amsterdam)
10 september: De snor van Józef Kiprich - Michel van Egmond - (VI Boeken)
10 september: FIFA Imperium - Andrew Jennings (Thomas Rap)
15 september: Voetbal in een vuile oorlog - Iwan van Duren en Marcel Rözer (VI Boeken)
15 september: Barça - Guillem Balague (Uitgeverij Kosmos)
17 september: Different Cook, Louis van Gaal – Een jaar in Manchester - Geert Langendorff (Thomas Rap)
1 oktober: Pro Vercelli. Voetbalpassie in de Italiaanse provincie - Gideon van der Staaij (uitgeverij Edicola Pub BV)
1 oktober: ??x€£$$ united - Frank van Laeken (Linkeroevers Uitgevers)
Lees de eerdere Startschot sportcolumns van Luc Wierts:
Startschot #1 - Willen winnen tegen elke prijs
Startschot #2 - Boekies en een biecht
Startschot #3 - Gelijk hebben en gelijk halen
Startschot #4 - Wielrennen: om lyrisch van te worden
Startschot #5 - Vele wegen leiden tot de winst