Column /
Startschot #7 - Willen is kunnen
Wielerjournalist Léon de Kort startte ruim anderhalf jaar geleden met zijn een jaar lang iedere dag minimaal een uur op de racefiets. De verplichting van het moeten weegt zwaar, concludeert hij in het boek @Elke Dag Een Uur. Maar, willen is kunnen. Een ode aan de discipline en de vastberadenheid.
Luca Caioli geeft met de hoofdpersoon van zijn nieuwste voetbalbiografie een schoolvoorbeeld van hoe het dus niet moet. In zijn biografie Balotelli lees je hoe een begenadigd voetballer door randzaken en een opvliegend karakter van een vulkaan-op-uitbarsten zijn veelbelovende profcarrière eigenhandig om zeep probeert te helpen. Iedereen kent de ‘urban legends’ over de Italiaanse spits van Ghanese afkomst wel: vuurwerk afsteken in zijn eigen huis, met dartspijltjes gooien naar jeugdspelers en in de prak gereden auto’s. Caioli, biograaf van de voetbalsterren, stelt daar vooral Balotelli’s strijd tegen het op hem gerichte racisme tegenover. Een onophoudelijk gevecht dat bij Balotelli soms de stoppen doet doorslaan. Een echt antwoord waarom Balotelli zo veel moeite heeft om die discipline op te brengen die hem een echte topvoetballer maakt, geeft de auteur helaas niet. Hij blijft steken aan de oppervlakte.
Andrew Jennings mag dan geen topsporter zijn. Zijn missie om de onderste steen boven te krijgen in zijn strijd tegen de corruptie binnen de FIFA heeft veel weg van topsport. De BBC-journalist beschrijft in zijn nieuwste boek FIFA Imperium zijn nu al zeker twintig jaar durende loopgravenoorlog tegen de Wereldvoetbalbond. Dat is langer dan de meeste sportcarrières. Afgelopen mei werden tijdens het FIFA-congres zeven officials gearresteerd door de Zwitserse politie en de Amerikaanse FBI en kreeg Jennings het eerste teken dat zijn overwinning aanstaande was. Maar uit zijn portretten van de ware ontsnappingskunstenaars die de FIFA-officials zijn, met opperbaas Sepp Blatter voorop als het om officiële aantijgingen van corruptie gaat, weet hij dat hij niet te vroeg moet juichen. Jack Warner, Chuck – de Buik – Blazer en een paar Afrikaanse officials werden gepakt. De Braziliaanse voetbalbaas Ricardo Texeira raakten door Jennings’ toedoen hun lucratieve functies kwijt, maar het is de Schotse pitbull vooral te doen om de ‘godfather’ van dit maffiose imperium: Sepp Blatter. Stapje voor stapje komt hij dichterbij zijn doel en zelf nu is zijn FIFA Imperium al deels door de actualiteiten ingehaald – de aanklacht tegen Blatter ligt er sinds kort. De manier waarop hij vasthield aan zijn missie is lezenswaardig, al vraag je je soms af wat deze zelfverrijkingsclub nog met de sport van doen heeft.
Dat volhouders beloond worden, valt net buiten Geert Langendorffs boek Different Cook over Louis van Gaal in Manchester. Eindelijk na iets meer dan een jaar overschakelen naar de voetbalfilosofie van de voormalig bondscoach – en niet te vergeten, een investering van 300 miljoen euro – prijkt United bovenaan de ranglijst van de Premier League. Langendorff vertelt onderweg mooi over de voetbalbeleving van de Engelsen die Louis meer in hun hart hebben gesloten dan een overgroot deel van de Nederlanders. Beloond, slechts deels en nog altijd veel te weinig, worden ook de Dwaze Moeders die een eigen hoofdstuk kregen in Voetbal in een vuile oorlog, van Iwan van Duren en Marcel Rözer. De paperback heruitgave van de in 2008 tot beste sportboek uitgeroepen reconstructie van het WK van 1978 in Argentinië haalt het historische moment aan dat de organisatie die aandacht vraagt voor de verdwenen kinderen tijdens het regime van Videla, die uiteindelijk krijgt tijdens de herdenking van de Mundial in 2008. Eindelijk lopen oud-spelers van het kampioenselftal mee met de Dwaze Moeders en maken zo een eind aan de gratuite stelling van met name dictatoriale bestuurders dat sport en politiek gescheiden moeten blijven en ook los van elkaar moeten worden gezien. Het is een begin. Ook Argentinië is nog lang niet klaar met de Vuile Oorlog, stellen de auteurs. Al was het protest tijdens het WK – zoals eigenlijk in elke oorlog – helaas maar minimaal als je het afzet tegen de aandacht voor het spelletje.
Volhouden vergt discipline en een lange adem. Michel van Egmond bundelde zijn mooiste herinneringen en verhalen over Nederlands grootste volksclub Feyenoord in De snor van József Kiprich en prijst juist deze karaktertrekken. Al is het bij de Feyenoordfans ook noodgedwongen, gaf hij toe. Eens in ruim tien jaar tijd valt er echt iets te vieren, de tijd daar tussenin is lang en zwaar voor een club die zichzelf ziet als topclub. In de tussentijd moet er worden gehoopt en volgehouden, verzacht met het soort humor dat anti-helden als Kiprich en Ed de Goeij tot clubiconen maakt en zich verlustigt aan spelers die een beetje gek zijn zoals Chris Gyan, Mike Obiku en recentelijk John Guidetti. Maar natuurlijk is er ook het diepe respect voor de echte groten: Willem van Hanegem, Coen Moelijn en Ove Kindvall. Van Egmond laat zien hoe het rood-wit van Rotterdam-Zuid wordt beleden door fans, oud-spelers en door markante figuren als verzorger Gerard Meijer. Van Egmond: “Nergens ter wereld wordt er voor een verzorger harder geklapt dan voor een topscorer”.
Net verschenen en verwacht
25 september: 120 Jaar Belgische Autosport - Jean Paul Delseaux (Koning Boudewijn Stichting)
1 oktober: Pro Vercelli. Voetbalpassie in de Italiaanse provincie - Gideon van der Staaij (uitgeverij Edicola Pub BV)
1 oktober: ??x€£$$ united - Frank van Laeken (Linkeroevers Uitgevers)
1 oktober: De doodschop voorbij - Henk-Jan Grotenhuis & Tim Duyff (De Arbeiderspers)
12 oktober: Eddy Merckx - Johnny Vansevenant (Uitgeverij Kannibaal)
12 oktober: Sven Nys - Thijs Delrue & Michel Wuyts (Uitgeverij Kannibaal)
13 oktober: Gerard den Haan, schoppen en slaan - Cécile Koekkoek (Uitgeverij de Buitenspelers)
13 oktober: Wereldvoetbalrecordboek 2016 - Keir Rednedge (Kosmos Uitgevers)
13 oktober: De Waarheid, Luc Nilis spreekt - Thijs Slegers (Uitgeverij De buitenspelers)
22 oktober: Vergeten Helden - Hard Gras (Ambo Anthos)
22 oktober: Lev - Iris Koppe (Thomas Rap)
31 oktober: Het veld van eer: 65 jaar WK veldrijden - Luc Lamon & Mark van Hamme (Kosmos Uitgevers)
Lees de eerdere Startschot sportcolumns van Luc Wierts:
Startschot #1 - Willen winnen tegen elke prijs
Startschot #2 - Boekies en een biecht
Startschot #3 - Gelijk hebben en gelijk halen
Startschot #4 - Wielrennen: om lyrisch van te worden
Startschot #5 - Vele wegen leiden tot de winst
Startschot #6 - Geschiedenis schrijven en verhaal halen