Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Station Eleven wint Arthur C. Clarke Award

door Kanta 1 reactie
Afgelopen woensdag heeft de Canadese auteur Emily St. John Mandel de 29e Arthur C. Clarke Award gewonnen, de grootste Britse sciencefictionprijs, voor haar postapocalyptische roman Station Eleven. Hiermee treedt Mandel in de voetsporen van eerdere winnaars Margaret Atwood, Ann Leckie en China Miéville.

De prijs werd uitgereikt in de Londense boekwinkel Foyles door Pat Cadygan, die de prijs twee keer heeft gewonnen (Synners, 1992, en Fools, 1995). Zij benadrukte dat de zes genomineerde boeken allemaal fantastisch waren. Ieder boek dat je kan laten vergeten dat je een chemokuur aan het ondergaan bent, is briljant, en deze zes boeken hadden dat allemaal voor haar gedaan.

Drie vrouwen en drie mannen waren genomineerd, één boek was oorspronkelijk niet in het Engels verschenen:

  • The Girl With All The Gifts - M.R. Carey
  • The Book Of Strange New Things - Michel Faber
  • Europe In Autumn - Dave Hutchinson
  • Memory Of Water - Emmi Itäranta
  • The First Fifteen Lives Of Harry August - Claire North  
  • Station Eleven - Emily St John Mandel

Opvallend genoeg, zo merkte ook juryvoorzitter Andrew M Butler op, gingen alle zes de nominaties over het einde van de wereld. Station Eleven viel op door de manier waarop dit onderwerp werd benaderd: “als een postapocalyptische feelgoodroman.” Mandel geeft in haar boek hoop na de apocalyps. Nadat een ziekte bijna de hele mensheid wegvaagt, proberen de overlevenden zich staande te houden. Kunst geeft ze hoop: Mandel beschrijft hoe een groep acteurs door de ruïnes van de Verenigde Staten reist om Shakespeare op te voeren.

Station Eleven
verkreeg eerder bekendheid toen George R.R. Martin het boek nomineerde voor de dit jaar zeer controversiële Hugo Awards. Deze controverse werd zorgvuldig gemeden bij de Clarke Awards: “No sad puppies or twerking koalas here tonight,” zei voorzitter Tom Hunter tegen een ongemakkelijk grijnzend publiek.

Wat Station Eleven echter onderscheidde van de rest, was de manier waarop het boek genres overschreed. Hunter benadrukte dat dit één van de belangrijkste doelen is van de prijs: hoe meer verschillende uitgeverijen hun boeken insturen, hoe beter. Het succes van Station Eleven als sciencefictionboek verraste ook Picador, Mandels uitgever in Groot-Brittannië, een uitgeverij die zich niet richt op sciencefiction. “We kregen nooit sciencefiction toegestuurd, dat is sinds Mandel veranderd,” vertelde Mandels redacteur, die de prijs voor haar in ontvangst nam. Mandel zelf gaf via e-mail te weten dat ze bijzonder trots was op het feit dat ze dezelfde prijs had ontvangen waarvan haar landgenote Margaret Atwood in 1987 de eerste winnaar was.

Station Eleven komt op 1 juni in een Nederlandse vertaling als Station Elf uit bij uitgeverij Atlas/Contact.



Over de auteur

Kanta

83 volgers
608 boeken
10 favoriet


Reacties op: Station Eleven wint Arthur C. Clarke Award