Stem nu op de genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs 2023
Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Zij stemmen op de zes genomineerde boeken, die tot de bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige boeken van het afgelopen jaar behoren. De auteurs van deze boeken mogen zich dan ook met recht leesambassadeurs van 2023 noemen na zoveel lezers geïnspireerd te hebben met hun werk. Na de stemperiode van een maand sluiten de stembussen en wint het genomineerde boek met de meeste stemmen van het lezerspubliek.
Op woensdag 8 november sluiten de stembussen om 17.00 uur, waarna in aanwezigheid van de genomineerden in EenVandaag op NPO 1 bekend wordt gemaakt welk boek de titel 'Boek van het Jaar 2023' krijgt.
LEES VERDER / Lees en recenseer de NS Publieksprijs, win een boekenpakket!
De genomineerden
De lijst met nominaties voor de NS Publieksprijs bevat dit jaar twee schrijvers die nog niet eerder genomineerd zijn: Israel van Dorsten en Anya Niewierra. De andere auteurs werden allemaal al eerder genomineerd. Arthur Japin won de prijs in 2008 voor zijn boek De overgave, Herman Koch won de NS Publieksprijs in 2009 met zijn boek Het diner en Esther Verhoef won in 2011 met Déjà vu. Voor Suzanne Vermeer bleef het bij drie nominaties.
Alter ego
Esther Verhoef
Het leven lacht Lynn eindelijk toe. Ze is getrouwd met de twintig jaar oudere Camiel Storm, een bekende chef-kok, en verzorgt met verve de pr voor diens sterrenrestaurant De Luwte. Voor de buitenwereld vormen de twee een succesvol powerkoppel. Maar terwijl Camiel avond na avond de sterren van de hemel staat te koken, onderhoudt Lynn een passievolle affaire met de jonge, opvliegende Laurens. Door ambitieuze uitbreidingsplannen komt het huwelijk verder onder druk te staan. En wanneer er onverklaarbare dingen gebeuren in en rond de villa van Camiel en Lynn, kan Lynn bij niemand terecht.
De Camino
Anya Niewierra
Het is precies een jaar geleden dat Lottes man onverwacht zelfmoord pleegde tijdens het wandelen van de Camino. Emil had als vluchteling uit Bosnië en Herzegovina een moeilijke jeugd, maar toch zou hij nooit zelfmoord plegen. Emil was een geweldige vader, was dol op zijn vrouw en gefocust op zijn werk. Lotte besluit exact dezelfde route te lopen, in de hoop erachter te komen wat hem tot deze beslissing dreef. Maar dan ontdekt ze dat Emil helemaal niet is wie hij altijd beweerde te zijn ... een gruwelijk geheim uit het verleden dient zich aan.
Het Koninklijk Huis
Herman Koch
Welke koning na Lodewijk de Veertiende heeft nog eens met de vuist op tafel geslagen? Het belangrijkste doel van de meeste koningshuizen is tegenwoordig het aanleveren van verhalen. Een blunder hier, een politieke uitglijder daar, een met miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld gebouwd vakantiehuis in een ontwikkelingsland waar het gemiddelde dagloon lager ligt dan de prijs van een wc-rol bij ons. En dan zijn er natuurlijk nog de foto’s in de bladen: een bruiloft, de doop van een nieuwe telg, een koninklijke uitvaart. Mooie plaatjes, maar de leden van een koninklijk huis zijn natuurlijk geen rocksterren. Het blijft over het algemeen bij wat slap gezwaai vanuit een koets, een been in het gips.
Koraalrif
Suzanne Vermeer
Paula Visser wordt door de weduwe van haar kennis Jim om hulp gevraagd. Zeven jaar geleden werd Jim in verband gebracht met de verdachte dood van zijn assistent Lucy. Om Jims naam te zuiveren moet Paula er tijdens haar reis door Amerika samen met privédetective Steward achter komen wat er met Lucy is gebeurd. Terwijl Paula en Steward het leven van een vrouw die zo onzichtbaar mogelijk door het leven ging proberen te ontrafelen, worden zij met harde hand tegengewerkt. Wanneer hun zoektocht hen van L.A. naar Mexico leidt, komt een noodlottige confrontatie steeds dichterbij.
Wat stilte wil
Arthur Japin
Zingen is Anna’s grote geluk. Zij heeft de stem, de opleiding en het talent en de ambitie, maar in de negentiende eeuw is een carrière als zangeres voor een meisje uit haar milieu ondenkbaar. Maar we schrijven 1885: de tijden lijken te veranderen. Gesterkt door de eigenzinnigheid en vrijheidszin van schrijvers als Kloos, Verwey, Van Eeden en Van Deyssel, in wier entourage zij terechtkomt door haar broer Willem, durft Anna haar eigen weg te gaan. In stil verweer oefent zij haar stem en zet, als onafhankelijke vrouw, haar eerste eigen stappen in de muziek en de liefde. Maar zij heeft buiten de macht van haar familie gerekend.
Wij waren, ik ben
Israel van Dorsten
Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had. In Wij waren, ik ben beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Ik zoek een weg naar de vrijheid voorbij schuld, angst, verdriet, onzekerheid. Maar wanneer mijn gedachten eindelijk vrij zijn, voel ik me meer opgesloten dan ooit. Ik wil weg uit de boerderij waar ik samen met mijn familie verborgen voor de buitenwereld leef. Maar wie gaat mij helpen?
'Wij hopen natuurlijk ook nu weer veel reizigers met een boek in de trein aan te treffen.' – Ivo Steffens, NS
Meer NS Publieksprijs
Ter inspiratie worden de eerste hoofdstukken van de zes genomineerde boeken verspreid in boekhandels, bibliotheken, via conducteurs in de trein en de 26 Station Huiskamers op NS-stations door heel Nederland. Daarnaast biedt NS ook luisterfragmenten aan van de genomineerde titels. De minilees- én luisterfragmenten zijn ook online te lezen en beluisteren op de website van de NS Publieksprijs.
'Je treinreis is een uitgelezen moment om te lezen.' – Ivo Steffens, NS
Lees & recenseer winactie
Heb jij een of meerdere boeken van deze zes nominaties klaarliggen om te lezen of al gelezen? Plaats uiterlijk 8 november, de laatste dag van de stemperiode voor de NS Publieksprijs, een recensie op de Hebban boekpagina van het door jou gelezen genomineerde boek. Zo maak je kans op een verrassingsboekenpakket!