Nieuws /
Gratis wiskundige uitgave: Succesformules
Het Platform Wiskunde Nederland (PWN) is in 2010 opgericht door het Koninklijk Wiskundig Genootschap (KWG) en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW) om zich in te zetten voor:
- een realistische beeldvorming over wiskunde en wiskundigen;
- een stabiele infrastructuur van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek;
- een betere positie van wiskunde in primair en voortgezet onderwijs;
- een betere aansluiting tussen voortgezet en hoger onderwijs;
- een betere verbinding tussen wetenschappelijke wiskunde en (innovatieve toepassingen in) het bedrijfsleven.
Om wiskunde en haar toepassingen in het dagelijkse leven in het zonnetje te zetten heeft het platform een boek uitgegeven waarin verteld wordt over de rol van wiskunde in onder andere sport, medicijnen, het weerbericht, openbaar vervoer, politiewerk, en op allerlei andere terreinen. De voorbeelden worden aangevuld door interviews met acht bekende en invloedrijke Nederlanders die vertellen over de rol van wiskunde in hun werk en hun persoonlijke leven.
Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam vertelt bijvoorbeeld: “Ik heb ervaren hoe lastig het is om in beleidskringen en in de politiek wiskundige principes te bespreken. Dat zie je vooral als het gaat om het inschatten van risico's en het doen van kansberekeningen. De zaak rond de veroordeling van de verpleegkundige Lucia de B. spreekt boekdelen. Niet alleen de rechters begrepen niet precies wat er speelde, maar ook de medische specialisten niet. Deskundigen op het terrein van de wiskundige statistiek waren niet geraadpleegd.”
Welke tragische gevolgen dat laatste heeft gehad voor met name Lucia de Berk, is eenieder ongetwijfeld bekend… Verder is in Succesformules, zoals de titel van het boek luidt, o.a. te vinden welke rol wiskunde heeft gespeeld (en speelt) in het succes van de zoekmachine van Google, hoe wiskunde wordt gebruikt bij het bepalen van de meest geschikte indeling van een magazijn, welke wiskundige wet uit 1909 is gebruikt bij het bepalen van het aantal benodigde ambulances om iedereen binnen 15 minuten te kunnen bereiken, hoe een formule die ‘de zin om te eten beschrijft’ gebruikt kan worden om beter in te spelen op hoe iemand lijnt en nog veel en veel meer voorbeelden. Een van de aardigste en meest verbazingwekkende verhalen is misschien wel hoe de braess-paradox duidelijk kan maken dat een extra weg aanleggen kan leiden tot een langere reistijd.
Succesformules werd op 22 september gepresenteerd bij de opening van de NEMO-tentoonstelling "Wereld van Vormen" en is verspreid onder universiteiten, middelbare scholen, politici, media en andere geïnteresseerden. Het boek is hier gratis te downloaden (pdf) of te bestellen via dit formulier. Voor 3 HAVO / 3 VWO is lesmateriaal bij het boek ontwikkeld, dat hier te vinden is. Bennie Mols en Ionica Smeets, beiden wetenschapsjournalisten, zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de verhalen en interviews in het boek, maar ook Ton Langendorff, Ger Koole en Kees Oosterlee hebben bijdrages geleverd.
Op de site van het PWN is tevens de (erg aardige) aflevering van De kennis van nu opgenomen, waarin de ‘gemankeerde ‘wiskundige Bennie Mols en de ‘echte’ wiskundige Ionica Smeets 15 oktober j.l. te gast waren om te vertellen over Succesformules. Ionica Smeets legt tevens uit welke rol Prince speelde in haar ontdekking van de ‘zuiverheid’ van de wiskunde. De aflevering kan ook als podcast gedownload en dan afgeluisterd worden (zie rechterkolom op deze pagina) .