Boek&nieuws /
Onvoldoende groente, fruit en vis
Vooral bij jongeren lijkt het alsof het eten van fruit, groente en vis niet is ingeburgerd in het dagelijks leven. Hoewel dat nog altijd ondermaats is, eten drie op de tien kinderen in de basisschoolleeftijd voldoende groente en fruit. Bij de groep daarboven, twaalf- tot zestienjarigen, voldoet slechts 14 procent aan de richtlijn, aldus het CBS.
Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat allochtonen over het algemeen iets gezonder eten dan autochtonen. Zij etenneer groente, fruit en vis. Zo eet 36 procent van de westerse allochtonen elke dag twee ons groente tegen ruim 30 procent van de niet-westerse allochtonen en ruim een kwart van de autochtonen.
Voor iedereen die zich best wel aan de dagelijkse hoeveelheid fruit en groente en wekelijkse portie vis wilt houden maar op zoek is naar inspiratie voor lekkere, gezonde en gerechten, kunnen we je de volgende boeken zeker aanraden.
Fruitboek - Jane Grigson
Fruit vormt de basis voor alle 400 recepten. De aardbei, peer, watermeloen, maar ook de minder bekende vruchten als de kumquat weet Jane Grigson te verwerken tot gerechten, die toegankelijk en zeker niet ingewikkeld zijn om te maken. En de verhalen zijn om te smullen. Het Fruitboek is een schat aan recepten en verhalen over de charme van fruit in je keuken.
Groentebijbel - Mari Maris
Met meer dan 65 groentesoorten, 850 recepten, een eindeloze lijst variaties daarop en bijpassende serveersuggesties is Groentebijbel het standaardwerk over groenten. Mari Maris besloot na twintig jaar haar koksbuis aan de wilgen te hangen en groenten te gaan verbouwen.
Groentebijbel is geen vegetarisch kookboek maar een standaardwerk waarin Maris haar ervaringen als kok en groenteboer bijeen heeft gebracht. Ook laat ze zien hoe de groenten groeien en weet ze over elke groentesoort interessante wetenswaardigheden te vertellen.
Visbijbel - Bart van Olphen
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto's leer je stap voor stap alle belangrijke basistechnieken om vis-, schaal- en schelpsoorten schoon te maken en te bereiden: van kabeljauwwangen snijden, oesters openen en platvis fileren tot tonijnsteak grillen, pijlinktvis bakken en vis roken. De basisbereidingen zijn gelardeerd met praktische vingerwijzingen, klassieke sauzen en traditionele visrecepten uit Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Groot-Brittannië, België en Nederland.
Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.