Terug naar de kust met 'De val van Annika S.'
In 2016 draaiden de Duitse krantenredacties overuren toen bleek dat SPD-politica Petra Hinz haar leven bij elkaar gelogen heeft. Nadat ze elf jaar deel uitmaakte van de Bondstag, het Duitse parlement, verdween de politica van de aardbodem zonder officieel haar vertrek aan te kondigen. Volgens haar CV een getalenteerde juriste, maar Hinz heeft niet eens de middelbare school afgemaakt. Waarom verdween de vrouw die zichzelf een ‘geslaagde sociale stijger’ noemde?
Annejet van der Zijl en Jo Simons stelden zichzelf deze vraag toen ze het artikel in de krant lazen en besloten om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan: ze waagden zich samen aan een fictieproject onder de namen Simons & Van der Zijl en namen de basis van dit schandaal voor de roman De val van Annika S. Zij heeft al een succesvolle schrijverscarrière, die onder andere al werd bekroond met de Gouden Ganzenveer, toch betitelt ze zichzelf als ‘een nerd in feestverpakking,’ zoals ze verklaarde tegenover Vrij Nederland. Haar partner Jo Simons bleef tot op de heden op de achtergrond van haar projecten en las mee met ieder boek.
Het leven van politica Annika Schaefer spat als een zeepbel uit elkaar als bekend wordt dat ze heeft gelogen over haar verleden. Met de paparazzi op de hielen, partijgenoten die een verklaring eisen en een schoonfamilie die van schande spreekt, heeft Schaefer weinig keuzes. Exit Berlijn, op zoek naar een nieuwe bestemming. De ene dag ben je nog een glamoureuze politica die alles heeft wat haar hartje begeert, de volgende dag zit je in een verwaarloosde vakantiewoning in De Duindistel aan de kust van Noord-Holland om soep op te warmen op een gasfornuis dat al maanden geen schoonmaakbeurt heeft gehad.
‘Eerst was hij van mij, toen van de dode vrouw die er op de politiefoto’s zo onceremonieel bij gelegen had, nu weer van mij. Ónze tas.’
Simons & Van der Zijl stippen in hun eerste boek aan wat er gebeurt als je alles kwijtraakt. Ze illustreren het symbolisch in een scène waarbij Annika Schaefer haar peperdure tas, ooit aangeschaft bij Bloomingdale’s in New York, kwijtraakt tijdens een wandeling aan de boulevard. Het zet een streep door Annika Schaefer; enter Schaefer 2.0. Laat deze scène vergezeld gaan van een setting in een grimmige en grijze namiddag aan de Hollandse kust en je voelt de dreigende ondertoon dat het niet de enige tegenslag voor de ex-politica zal zijn.
Annejet van der Zijl werkte als misdaadverslaggeefster voordat ze haar debuut maakte met Jagtlust. Haar fascinatie voor misdaad verwerkte ze eerder al in de verhalenbundel Moord in de bloedstraat waarin ze op zoek ging naar het verhaal achter de krantenberichten die soms niet meer dan het formaat van een postzegel innemen. Samen met haar partner Jo Simons laat ze in deze roman zien wat het andere segment van spanning is; wat doe je als je op een figuurlijk kruispunt bent aangekomen in het leven? Blijf je stug rechtdoor gaan, of is het is tijd om rechts af te slaan?
Geen reden om te twisten over het label op dit boek, Simons en Van der Zijl laten zien wat een mooie aftrap is voor een reeks spannende boeken. Kenmerkend door het oog van detail dat Van der Zijl al liet zien in haar succesvolle non-fictie boeken, een bijzondere verhaallijn die de duistere bladzijdes van de geschiedenis van Duitsland illustreert en spannende scènes die prima in elkaar steken.
Naast Annika Schaefer maakt de lezer ook kennis met Martin Twisk, het prototype van rechercheur die overal tegenaan schopt. Geschorst en weggestopt in de uniformdienst waardoor hij belast wordt met de klussen waar zijn collega’s van de recherche afdeling hem maar wat graag aan herinneren. Dit personage treedt niet meteen naar voren in het verhaal, maar door de tipjes van de sluier krijg je wel de indruk dat er meer schuilgaat achter de man die gekleed gaat alsof hij net uit de kroeg is gerold.
Het tempo van De val van Annika S. is vergelijkbaar met een aflevering van een goede Netflixserie: je weet dat het eigenlijk te laat is om nog een hoofdstuk mee te pakken, maar de personages lijken je bijna smekend aan te kijken om toch nog even naar hun verhaal te luisteren. Na het omslaan van de laatste bladzijde, mag de lezer concluderen dat er in de toekomst meer in het verschiet is. Het tweede deel, getiteld Rijke mensen zijn anders, staat gepland voor 2019 omdat de auteurs meer in petto hebben voor hun personages. Gelukkig maar, want de leeshonger zal tegen die tijd weer gestild moeten worden.
De val van Annika S. is verschenen bij The House of Books. | Auteursfoto Simons en Van der Zijl: Mark Uyl, verstrekt door uitgeverij The House of Books.
Meer Hebban Crew Reviews lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.