Nieuws /
Theaterrechten Morten-trilogie verkocht
Theaterproducent Erwin van Lambaart liet in de Telegraaf weten dat hij halverwege Morten was toen hij dacht: 'Dit moet eigenlijk naar het theater'. ''Suspense in theater is lastig, maar wel ontzettend cool om te maken.'' Van Lambaart gaat nu snel ook deel 2 lezen, beloofde hij. ''Ik heb een aantal acteurs in mijn hoofd die ontzettend goed zouden passen bij dit verhaal.
Anna Levander is het pseudoniem van het journalistenduo Annet de Jong (de Telegraaf) en Dominique van der Heyde (NOS, Nieuwsuur). In mei 2014 verscheen het eerste deel van de trilogie, getiteld Morten, bij uitgeverij Q. Vandaag is de publicatie van deel 2, Mo, en van de zomer zal het slot met de titel M in de boekhandel liggen.
Van der Heyde reageert opgetogen over de theaterplannen. ''Toneel is eigenlijk nog veel mooier dan een tv-serie als House of Cards of Borgen. Je kan het dan écht proeven en meemaken wat er gebeurt.
De drie thrillers draaien volgens hun ondertitel om verraad, macht en verleiding. D66-leider Alexander Pechtold ziet de trilogie als een Nederlandse variant op de succesvolle Deense serie Borgen.
In Morten stevent de ambitieuze politicus Morten Mathijsen af op een glorieuze verkiezingsoverwinning. Zijn partij, De Nieuwe Liberalen, gaat verrassend aan kop in de peilingen. Mathijsen is de tweede man van de partij en wil leider worden. Dan dreigt een duistere zaak uit het verleden zijn reputatie te schaden. Met spindoctor Evelien Bax aan zijn zijde gaat Morten tot het uiterste om het onheil af te wenden. De machtsstrijd maakt meerdere slachtoffers.
In deel 2, Mo, ontstaat er onrust in de samenleving door ruzies in het Haagse over nieuwe antiterreurwetgeving. En in het laatste deel, M, is er sprake van een volksoproer, wanneer blijkt dat de werkelijke macht in Nederland in handen is van een geheim overheidsapparaat.
Volgens Annet de Jong kan Anna Levander na de Morten-trilogie nog wel even door met schrijven. ''Maar we weten nog niet precies wat en hoe.''
(Bron: Telegraaf TV)