Leesclubs /
Thriller Leesclub ten dele verguld met ‘De erfenis’
Het begon met een testament dat door een van Elisabeth Mollema’s naasten met enige teleurstelling werd ontvangen. Vrijwel gelijktijdig kwam het nieuws dat iemand anders uit haar omgeving van de notaris had vernomen dat haar moeder eerder een kind ter wereld had gebracht. Tel bij deze twee gebeurtenissen Mollema’s scepticisme tegenover adoptie op en je hebt de rode draad van De erfenis te pakken.
Bij leesclubdeelneemster Linda wekt de flaptekst direct de nodige nieuwsgierigheid op: “Ik ben vooral benieuwd naar de gedachten van hoofdpersonage Emma; het lijkt me heel vreemd als je pas bij de notaris hoort dat je nog een halfzus hebt. Waarom heeft haar moeder het haar niet eerder verteld en waarom krijgt zij de erfenis als de kwekerij van haar ouders failliet gaat?”
Marja Smeulders is vooral in de ban van de subtitel 'Twee zussen wisten niet van elkaars bestaan’. Het staat haar wel wat tegen dat het boek geen dikke pil is en niet voorzien is van een glanzende cover. Cecile1967 kan met dit alles wel leven. Sterker nog, ze vindt de cover mooi en stelt niet onterecht dat een boek niet dik hoeft te zijn als het verhaal het niet nodig heeft.
Precies wat kessel45 ervaart als ze al een eind op weg is met lezen: “Het is geen dik boek maar dit doet niets af aan de spanning. Tot nu toe ben ik geen saaie hoofdstukken tegengekomen. Het leest als een trein.”
Bij een paar andere lezers speelt hoofdzakelijk de vraag wie van de personages te vertrouwen is. Deugt Emma’s halfzus Lucy? Of Oscar, de vriend van Lucy? En Emma, is zij wel wie ze zich voordoet?
Knupke: “Er gebeurt van alles en ik vraag me ook van alles af. De notaris weet meer dan hij zegt. Oscar leeft volgens mij in zijn auto in plaats van in dat appartement dat hij Lucy van buitenaf liet zien. En Dignus, daar is ook iets mee. Hoewel ik het niet superspannend vind, genoeg vraagtekens om door te willen lezen.”
Op cvannitsen maakt Emma een sympathieke indruk, maar Lucy en de notaris vertrouwt ze niet. En kessel45 lijkt naarmate ze vordert helemaal niemand meer te vertrouwen.
Maar wie wil weten welke personages de echte wolven in schaapskleren zijn, zal het boek zelf moeten lezen. Wat we wel onthullen zijn de scores van de lezers die aan deze leesclub deelnamen.
Ineke barnhoorn heeft met haar 6,9 als enige precies het cijfer gegeven dat het boek ook als gemiddelde puntenwaardering krijgt: “Het verhaal zit goed in elkaar en is van het begin tot het eind boeiend. Toch had het einde nog flink uitgewerkt kunnen worden. De verhaallijnen liepen vooral in het begin erg goed. Het leek echter wel of het gaandeweg het verhaal opeens gedaan was met de inspiratie.”
En al is de score (6,8) van Eline Smit vrijwel gelijk aan die van Ineke, van haar louter positieve geluiden: “Elisabeth Mollema heeft een vlotte schrijfstijl. Ze schrijft begrijpelijk en leuk. Ik denk dat dit verhaal ook buiten Nederland had kunnen plaatsvinden. Gedoe om erfenissen kent geen grenzen. Het verhaal is zeker geloofwaardig. Het had in ‘real life’ kunnen gebeuren. Ik heb het einde wel zien aankomen, maar het is desondanks origineel.”
Bij KaWes heeft het verhaal redelijk aan de verwachting voldaan, maar deze lezer plaatst ook een kritische noot: “Er had nog wel meer spanning in de hoofdstukken verwerkt mogen worden.”
Goldie komt hierop aansluitend met een opmerkelijke uitspraak: “Naar mijn mening is qua spanning dit boek meer geschikt voor tieners (vanaf 12 jaar) en jongvolwassenen.”
Heeft Mollema dan toch niet weten te verhullen dat haar expertise nog het meest ligt bij het schrijven van kinderboeken?
Dat de nodige lezers spanning missen, zien we ook vrij aardig vertaald in de eindscores. Het onderdeel eindigt met een 6,4 op de laatste plaats. En zoals wel vaker rolt ook nu het onderdeel leesplezier als winnaar uit de bus: 7,5.
Want dat er met veel plezier is gelezen, staat als een paal boven water. “Ik ga zeker meer van Elisabeth Mollema lezen,” vertrouwt Anneke Wals ons toe. En roo… die besluit met een kort maar krachtig “ik ben tevreden!”
Het volledige verslag en alle beoordelingen van deze 152e Hebban Thriller Leesclub vind je hier.