Thriller Tiendaagse 2020 | Tip een boek bij... Voor ik ga slapen
Voor S.J. Watson (1971) doorbrak als auteur werkte hij in de gezondheidssector, waar hij zich specialiseerde in het diagnosticeren en behandelen van slechthorende kinderen. Schrijven was een hobby voor in zijn vrije tijd. In 2008 veranderde dat toen hij werd toegelaten aan de Faber Academy om de cursus 'Writing a Novel' te volgen. Het resultaat was Voor ik ga slapen, dat in 2011 verscheen (zowel in eigen land als in Nederlandse vertaling). Het boek werd in meer dan 30 landen uitgegeven en verkocht wereldwijd meer dan 4 miljoen exemplaren. De thriller staat op nummer 113 in de Hebban 1000 van 2019 en is terug te vinden op meer dan 50 persoonlijke top 25-lijsten.
Het verhaal
Elke ochtend als Christine wakker wordt zijn haar herinneringen gewist. Haar geheugen is aangetast door een ernstig ongeluk. Elke ochtend moet iemand haar vertellen wie ze is. Hierdoor is ze volledig afhankelijk van haar man Ben, met wie ze al 22 jaar getrouwd is. Dankzij haar dagboek, dat ze op advies van de dokter bijhoudt, ontdekt ze dat Ben haar niet alles vertelt.
Hebban community: tip ons!
Heb jij Voor ik ga slapen gelezen en weet jij het perfecte boek voor iemand die op zoek is naar iets nieuws? Laat dan van je horen in de comments! Niet alleen kunnen jullie elkaar onder dit artikel aan mooie thrillers helpen, ook gaan we de tips verzamelen om er een mooi overzicht van te maken. Vergeet dus niet te vertellen waarom je juist dit oorspronkelijk Nederlandstalige boek wilt tippen aan andere liefhebbers van Voor ik ga slapen.
Om jullie te inspireren zetten wij alvast de eerste vier tips klaar:
Kwijt van Sandra J. Paul (genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs 2020) werd direct genoemd door Kitty. 'Het zijn allebei psychologische thrillers met een hoofdpersoon met geheugenverlies, plotwendingen en geheimen met verstrekkende gevolgen. Eenmaal begonnen met lezen wil je maar een ding en dat is weten hoe het afloopt.'
Ook longlist-genomineerde Michael Berg werd genoemd binnen het Hebban team, maar dan met Het meisje op de weg. 'Het is een gekmakend verhaal, waarbij het hoofdpersonage Anne achterblijft in een huis dat een ravage is, en haar vriend Guido is verdwenen. Met heel weinig aanwijzingen gaat Anne op zoek. Als lezer ben je net zo onwetend en ga je helemaal mee met Anne om de waarheid te ontdekken. Echt superspannend tot het einde,' zegt Marieke.
Wellicht minder bekend is Nadine Barroso met Ken mij niet. In dit boek heeft de hoofdpersoon geen geheugenverlies, maar verandert ze zo vaak van identiteit dat de lezer het hele boek probeert haar verhaal bij elkaar te puzzelen. Lieselotte: 'Omdat het boek je versteld doet staan hoe iemand door gebeurtenissen zichzelf zo kan verliezen dat de persoon geen echte identiteit meer heeft. Het is een boek die mij na al die tijd bij blijft.'
Deze lijst blijft maar verwijzen naar onze longlist voor de Thrillerprijs, want ook Façade van Esther Verhoef werd genoemd. Marina: 'Beide boeken hebben vrouwelijke hoofdpersonen die te maken hebben met mysterieuze voorvallen en een hoog 'waar niets is wat het lijkt'- gehalte.' Er is geen geheugenverlies in Façade, maar de situatie vertrouwen terwijl je nog heel veel te ontdekken hebt zit er wel degelijk in.
Wat is jouw oorspronkelijk Nederlandstalige thrillertip?
Ben je op zoek naar een nieuw boek om te lezen, gebaseerd op drie favorieten, of wil je iemand een boek cadeau doen dat echt bij hen past? We hebben een heel team aan boekentippers die jou persoonlijk advies kunnen geven.