Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Thriller Tiendaagse | Tien vragen aan Wim Bax

door Hebban Crew 4 reacties
Van 10 juni tot en met 19 juni is het tien dagen lang genieten van spanning met de Nederlandse Thriller Tiendaagse op Hebban. In de rubriek 'Tien vragen aan...' ondervragen we auteurs over het onderscheid tussen Nederlandstalige en vertaalde thrillers, delen ze bekentenissen en vertellen ze over hun leesleven. Vandaag lees je meer over thrillerauteur Wim Bax.

Wim Bax studeerde af aan de Theateropleiding in Eindhoven. Hij werkte als acteur voor tv en theater, en als scenarioschrijver van (korte) films en televisieseries. Met Harm Edens en Ger Apeldoorn schreef hij in 2007 het non-fictieboek De gebruiksaanwijzing van de man. In 2016 werd zijn korte verhaal 'Kruis' genomineerd voor de Editio Debutantenprijs. Hou het stil is zijn eerste thriller.

De auteur en zijn werk

1.

Stel jezelf voor in precies vijfentwintig woorden

Sallander in Haarlem. Schrijver van scenario’s en boeken, acteur. Samenwonend met man en hond. Trotse bezitter van een tuinhuisje. Hardloper, hobbykok, pelgrim, filmliefhebber en likeurstoker.

2.

Wat was de aanleiding voor het schrijven van je meest recent verschenen boek?

Ik liep al tientallen jaren rond met het verhaal van Hou het stil, steeds met het idee dat het heel geschikt zou zijn voor een televisieserie à la Twin Peaks. Tot schrijver Caroline Ligthart me overhaalde om er een boek van te maken. Ze had (weer eens) gelijk.

3.

Waarmee onderscheidt de Nederlandstalige thriller zich ten opzichte van vertaalde thrillers?

De herkenbaarheid, natuurlijk. Van plaatsen en personen, de (culturele) geschiedenis, maar uiteraard ook de mentaliteit. Daarnaast gebeurt er genoeg crimineels in ons kleine landje, en hebben we een rijke traditie aan volksverhalen.

4.

Welk boek noem je meestal als iemand je om jouw favoriete thriller vraagt? Wat maakt juist dat boek zo bijzonder?

Misery van Stephen King. Omdat de setting zo simpel, en zo ijzersterk is: een schrijver met verbrijzelde benen wordt gevangen gehouden in het huis van een doorgedraaide fan.

5.

Wat kunnen we van jou verwachten na je huidige boek? Waar ben je momenteel mee bezig?

Momenteel werk ik aan mijn tweede thriller: Verloren pelgrim. Het is een verhaal dat ontstond toen ik de Camino naar Santiago de Compostela liep. Januari 2023 komt het boek uit.

Buiten het boekje

6.

Welke serie heb je het laatst gebinged en wat vond je ervan?

It's a sin, een Britse serie over de opkomst van aids in de jaren 80, spelend in de gayscene van Londen. Even vrolijk als heftig, en geweldig geschreven en geacteerd.

7.

Welke boekverfilming vond je echt beter dan het boek?

Big Fish, gebaseerd op het boek van Daniel Wallace. Beide zijn een prachtige ode aan de verbeelding, maar hier wint de film, dankzij regisseur Tim Burton, en de smakelijke hoofdrol van Ewan McGregor.

8.

Wie of wat is jouw grote voorbeeld?

Ik ben een groot bewonderaar van Stephen Fry. Hij is niet alleen een briljante comedy acteur en schrijver, maar ook een interessante denker en spreker. Zijn speech over de katholieke kerk in het debatprogramma Intelligence Squared is een van de beste die ik ooit zag.

9.

Als je vier mensen (dood of levend) mag uitnodigen voor een diner, wie zouden dat zijn en waarom?

Psychiater Carl Gustav Jung, LSD-onderzoeker en schrijver Timothy Leary, natuurkundige Stephen Hawking en zangeres Kate Bush. Het hoofdonderwerp van de avond: wat is inspiratie? Waar komt het vandaan, en hoe werkt het?

10.

Las jij de verplichte ‘boeken op de lijst’ echt zelf, of zocht je de samenvattingen op? Eerlijk vertellen!

Ik las ze allemaal zelf, en met veel plezier. Maar mijn Engelse boekenlijst las ik stiekem in de Nederlandse vertaling. Tijdens het mondelinge examen over The World According to Garp had ik het daardoor over 'Ellen Jamesters' in plaats van 'Ellen Jamesians', en viel genadeloos door de mand.

Bonus! Twee ontboezemingen

1.

Ik lees de meeste boeken waarin ik begin niet uit

Niet de meeste boeken, maar ik sta mezelf tegenwoordig wel toe om na honderd pagina’s te stoppen als het me niet genoeg boeit. Vroeger vond ik dat ik een boek waarin ik was begonnen hoe dan ook uit moest lezen. Ik denk dat ik zo’n 1/3 van de boeken waarin ik begin, niet uitlees.

2.

Ik heb weleens een idee van iemand anders gebruikt in mijn boeken

Nog nooit het idee voor een heel verhaal. Maar zeker wel invallen, uitspraken, gewoontes, et cetera van anderen. Ik houd mijn oren en ogen constant open, en heb altijd een notitieboekje bij me. Wat dat betreft ben ik een enorme jatter. Wel vraag ik altijd beleefd toestemming of ik iemands idee mag gebruiken, en tot nu toe zijn ze altijd vereerd.

Het boek

Hou het stil

Wim Bax

Het is begin jaren zestig en medicijnenstudent Jacob keert halsoverkop terug naar zijn geboortedorp Welcherum, omdat zijn gehandicapte broer Jos uit het niets hun moeder heeft aangevallen. Eenmaal aangekomen stapelen de opmerkelijke en vaak angstaanjagende gebeurtenissen zich snel op. Er is iets aan de hand met het dorp en zijn bewoners, maar wat?

Met hulp van psychiater Guido Kroon, die werkt in de instelling waar Jos is ondergebracht, gaat Jacob op onderzoek uit. Zouden de voorvallen iets te maken kunnen hebben met het lijk dat onlangs in het Welcherumse bos is gevonden?

Leesfragment

Ben je na dit interview met Wim Bax nieuwsgierig geworden naar zijn debuutthriller Hou het stil? Hieronder lees je alvast een sneak preview van het boek. Ben je daarna van plan het te gaan lezen? Je kunt het afvinken voor de Hebban Reading Challenge checklistcategorie 'Lees een Nederlandstalige debuutthriller'!

Lees een sneak preview

Auteursafbeelding: © Ron Boeré



Over de auteur

Hebban Crew

2596 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Thriller Tiendaagse | Tien vragen aan Wim Bax

 

Gerelateerd

Over

Wim Bax

Wim Bax

Schrijver van boeken en scenario’s. In 2021 gedebuteerd met Hou het stil. In 202...