Nieuws /
Thrillers op de snijtafel (Avond van het Spannende Boek 2015)
De televisieserie Baantjer liet altijd mysterieuze muziek horen op de momenten dat de verdachten aan de tand gevoeld werden door De Cock. Op deze klanken betraden alle genodigden de zaal waar de uitreiking plaatsvond. Isolde Hallensleben zou de genomineerden voorstellen aan het publiek, maar voordat ze begon aan haar taak, vroeg ze zich af of iedereen zich wel veilig voelde vanavond. Met het thema Spannende Zaken: Politieverhalen in boeken, begonnen enkele genodigden toch wel een beetje zenuwachtig om zich heen te kijken in de duistere zaal…
Marion Pauw werd eerst uitgenodigd voor een kort gesprek om te vertellen over haar geschenk Grijs gebied, dat iedere lezer ontvangt bij aankoop van 12,50 euro aan Nederlandstalige thrillers. ‘Het was een zeer stressvolle periode’, vertelde de thrillerschrijfster die tevens genomineerd was voor de Gouden Strop met haar boek Hemelen. Met een nieuw boek op komst (We moeten je iets vertellen zal verschijnen in juli) kwam het schrijven van een geschenkboek hier doorheen denderen. Ze bedankte de mensen om haar heen voor hun steun en reikte het eerste exemplaar uit aan twee goede vrienden die afgaande op de eerste bladzijde van het boek wel een hele intense vriendschap kennen. Want mocht er ooit een lijk in de tuin van de schrijfster eindigen, dan zouden deze twee mannen haar zeker helpen.
Daarna was het de beurt aan de genomineerden van de Schaduwprijs om het podium te betreden. Debutanten Arjan Hoks, Bianca Nederlof en René van Rijckevorsel werden door de jury geroemd om hun intrigerende verhalen. Alle drie de schrijvers gaven aan met goede moed aan een volgende thriller te schrijven. Het was uiteindelijk René van Rijckevorsel die met zijn thriller Tunis de Schaduwprijs mocht ontvangen.
De spanning steeg en het was aan juryvoorzitter Laetitia Griffith om de genomineerden het oordeel van de Gouden Strop te presenteren. De vijf genomineerden hadden ieder een thriller met een bijzonder verhaal dat bij de jury onder andere opviel door de goed opgebouwde plot, de intrige en bloedstollende ontknopingen. Met drie Vlamingen op het podium en twee Nederlandse (en vrouwelijke) thrillerschrijfsters, lieten de cijfers al zien dat de kans groot was dat de prijs bij een Vlaming terecht zou komen. Het was Jo Claes die met zijn thriller De mythe van Methusalem de befaamde Gouden Strop uitgereikt kreeg. In zijn dankwoord gaf de Vlaming aan dat hij hoopt dat de figuurlijke Chinese muur, die tussen het Nederlandse en Vlaamse thrillerlandschap loopt, snel afgebroken zal worden. ‘Natuurlijk snap ik dat er veel aandacht is voor de misdaadliteratuur uit andere landen, maar dat men binnen hetzelfde taalgebied elkaar niet kent is jammer voor de uitgever en de schrijver,’ aldus de Vlaamse thrillerauteur die met deze kritische noot een statement maakte aan het einde van de uitreiking.
Na de messcherpe analyses van beide jury’s was het tijd voor een feestje. Met een glas blauwe prosecco in de hand was de avond nog lang in Lab 111, waar volop gepraat werd over moord en doodslag die op papier plaatsvindt. Gelukkig kon iedereen aan het einde van de avond het pand levend verlaten.
Bekijk en lees ook het fotoverslag van Mike van Barneveld en het achtergrondartikel van Crimezone redacteur Peter Kuijt over de winnende auteurs en hun boeken.