Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Thrillerserie met digitale extra’s

door Gijs Korevaar 1 reactie
Over de Amerikaanse aanwezigheid in Irak is veel geschreven. Analyses, studies en vooral veel actiethrillers over de gevechten, de jacht op terroristen. Richard House kijkt naar de opbouwkant van de missie in Irak en naar de miljoenen die zijn verdwenen.

In een bijna lege woestijn in Irak verbrandt het Amerikaanse leger afval. Een vervuilde, desolate plek op aarde. En juist daar, op die plek moet een nieuwe militaire basis verschijnen. Het project is uitbesteed aan de hulporganisatie Hosco. De miljoenen voor de bouw liggen klaar. Als het geld verdwijnt, moet medewerker Sutler van de hulporganisatie rennen voor zijn leven. Maar is Sutler wel zijn naam? En waar zou het geld zijn? Met vijftig miljoen dollar in een koffer is het moeilijk door de onherbergzame woestijn trekken.

Multitalent Richard House - schrijver, kunstenaar, filmmaker en docent – kijkt in het eerste deel van een serie van vier boeken naar Irak en de acties van de Amerikanen in dat land. ‘Het is een interessante tijd voor schrijvers’, zegt House in het Amsterdamse Ambassadehotel. ‘Er was veel tweeslachtigheid. Er waren zoveel bedrijven actief in het gebied voor de wederopbouw. Wegen bouwen, ziekenhuizen, scholen. Er kwamen letterlijk vliegtuigen vol contant geld, pallets met dollars, het land binnen. Dan is het niet zo gek dat een deel verdwijnt. En er werkten mensen zonder enige kennis. Politieke benoemingen, ambtenaren die opeens projecten moesten opzetten. Zoveel inzet, zoveel geld, zo weinig resultaten’.

Het verhaal moest een thriller worden, vindt House. ‘Een thriller is een goede manier om een onderwerp aan te snijden. De personages in een spannend boek zijn vaak buitenstaanders. Sutler is zo iemand. Een gewone man, niet erg geslaagd, die de kans krijgt om opnieuw te beginnen, een ander te worden. Hij krijgt een baan aangeboden als hij een andere naam neemt, als hij zonder problemen verdwijnt als dat van hem wordt gevraagd. Dat is de deal waarmee hij akkoord gaat. Het maakt hem in Irak een buitenstaander’.
In Sutler komt de gelijknamige hoofdpersoon op zijn lange vlucht allerlei mensen tegen die op hun beurt weer geheimen hebben. Het maakt de thriller tot een studie in karakters naast de langzaam oplopende spanning over wat er nu echt gebeurt op de vlucht en in het Iraakse kamp waar die vlucht is begonnen.

Maar Sutler is veel meer. Het is deel één van een serie van vier boeken die House allemaal al af heeft. ‘Het is een groot project geworden. De uitgever wil in Engeland elke maand een deel uitgeven om een evenement te creëren. Nee, in Nederland komt geloof ik ieder half jaar een deel uit. Al die verhalen haken in elkaar. De hoofdpersonen komen terug in de boeken, maar het is niet chronologisch. Het springt door de tijd. Zo is een deel gebaseerd op een moordverhaal uit dit eerste deel. En het volgende deel gaat terug in de tijd’.

Dat is nog niet alles. Het boek Sutler kent allerlei extra’s via internet. Foto’s en video’s visualiseren het verhaal dat in het boek wordt verteld. Wie een papieren boek heeft gekocht kan daarvoor naar internet gaan. Wie de digitale versie aanschaft en die vervolgens op een tablet (of reader met internettoegang) leest, kan na een hoofdstuk meteen via een link in de tekst bij die extra’s komen. ‘Het geeft uitleg over de personen en laat landschappen en steden zien waar het verhaal speelt. Die extra’s mogen het verhaal niet veranderen, want niet iedereen zal er naar kijken. Maar het geeft uitleg. Bijvoorbeeld over Nathalie die opeens heel emotioneel kan reageren. Het zou de vaart uit het verhaal halen om dat in het boek op te nemen en daarom wordt in de video uitgelegd waarom ze zo reageert’, aldus de schrijver.

Een thriller draait volgens House om plot, personages en verhaal. Daar wil hij graag mee ‘spelen’, vertelt hij. ‘In de papieren versie kan dat niet zo. Maar digitaal kan dat wel. Het volgende deel kan je op verschillende manieren lezen. Chronologisch of per karakter. Chronologisch is het makkelijkst. Ik lees het liefst per karakter. Maar ja, ik ken het verhaal al’.

Bron: Thrillerweb.nl



Over de auteur

Gijs Korevaar

0 volgers
0 boeken
0 favorieten
Specialist


Reacties op: Thrillerserie met digitale extra’s

 

Gerelateerd

Over

Richard House

Richard House

Richard House is een Britse schrijver, filmmaker en docent aan de universit...