Tien auteurs, tien interviews: Simone van der Vlugt in de Thriller Tiendaagse
Simone van der Vlugt is een van Nederlands grootste schrijvers van historische romans, thrillers en jeugdboeken. Ze ontving diverse prijzen, waaronder de NS Publieksprijs, en haar werk is wereldwijd vertaald. Van haar boeken zijn in Nederland ruim 2,5 miljoen exemplaren verkocht.
'Tijdens het schrijven zat ik echt te genieten. Dan dacht ik: dat verwachten ze nooit!'
Welk van jouw boeken maakt volgens jou kans op een plek in de canon? Wat was de reden of inspiratiebron voor het schrijven ervan?
Mijn persoonlijke favoriet is Op klaarlichte dag, vanwege de snelheid en de verrassende werkingen in het verhaal. Tijdens het schrijven zat ik echt te genieten. Dan dacht ik: dat verwachten ze nooit! Het was erg leuk om later te horen dat mijn lezers er ook zo van genoten. Zo zeer zelfs dat ik de NS Publiekspijs ermee won.
Wat speelde er in de wereld in de tijd dat je het boek schreef en was dat van invloed op het schrijven?
Geen idee, het is al tien jaar geleden. Voor zover ik weet speelde er niets dat invloed had op het verhaal.
Wat was de leukste, grappigste of onaardigste reactie die je op het boek kreeg?
De leukste reacties vond ik elke keer dat lezers verrast waren door de plotwendingen. Echt negatieve reacties kan ik me niet herinneren, en ook de recensies waren goed.
'Een heel goed idee, want dat past uitstekend bij het verhaal.'
Kun je iets vertellen over de titel en het (oorspronkelijke) omslag van het boek?
Op het omslag zie je een vrouw die een baby vasthoudt. Het kindje kijkt over haar schouder, ze zijn beiden in close-up afgebeeld. Uitgeverij Ambo|Anthos heeft de foto expres bewogen gemaakt, waardoor het beeld haast uitdrukt. Een heel goed idee, want dat past uitstekend bij het verhaal.
Waarom vind je dat juist jouw boek een plekje in de canon verdient?
Ik denk dat ik me met mijn thrillers, en vooral met Op klaarlichte dag, wel onderscheiden heb in thrillerland. Het boek heeft veel lezers een plezierige leeservaring gegeven en wellicht aangezet om meer te gaan lezen. Vooral op middelbare scholen is dat gebeurd, wat natuurlijk heel belangrijk is voor de leesbevordering.
Welke Nederlandstalige thriller hoort volgens jou thuis in de canon?
Dame blanche van Elvin Post.
Hoe belangrijk vind je het dat er een canon van de Nederlandstalige misdaadliteratuur wordt samengesteld?
Het is een mooi initiatief. Thrillers zijn, ondanks hun populariteit, altijd een beetje het stiefkind van de familie geweest. Meer waardering voor het genre, dat echt niet zo gemakkelijk schrijft als dat het leest, is zeker op zijn plaats.
Als je terugkijkt op je schrijfcarrière tot dusver, welk boek is je dan het dierbaarst en waarom?
Dat kan ik echt niet zeggen. Elk boek vertegenwoordigt een andere periode uit mijn leven, waarin ik stukjes van mezelf heb gestopt. Maar het boek waar het meest van mezelf in zit is De reünie, dus als ik een titel moet noemen, dan is het die.
'Thrillers zijn, ondanks hun populariteit, altijd een beetje het stiefkind van de familie geweest.'
Kunnen we binnenkort nog iets nieuws van je verwachten? En zo ja, kun je daar al iets over vertellen?
Ik heb net een nieuwe thriller afgerond. Het was de bedoeling dat die deze zomer zou verschijnen, maar door het sluiten van de boekenwinkels en de opeenhoping van nieuwe titels die allemaal tegelijk dreigen te verschijnen, heb ik besloten om mijn boek door te schuiven naar november. De titel is De zonde waard, maar waar het over gaat houd ik nog even voor mezelf.
Welke thriller van een Nederlandse of Vlaamse collega zou je aanraden aan familie en vrienden?
Dame blanche van Elvin Post.
Kun je toelichten welke waarde de stenen boekhandel voor jou en je boeken heeft?
Ik ben zelf niet zo van digitaal lezen. Ik houd van papieren boeken, en van snuffelen en bladeren in de boekhandel. Mijn grootste nachtmerrie is dat we straks alleen nog in 'the cloud' leven, zonder het persoonlijke contact met de boekhandelaar en zonder fysieke boeken. Daarom wil ik iedereen oproepen om zoveel mogelijk bij de boekhandel binnen te lopen en daar je boeken te kopen, of ze anders in hun webwinkel te kopen. Als de ene na de andere boekhandel zijn deuren sluit is het te laat, maar nu kunnen we er nog wat tegen doen.
Foto: Simone van der Vlugt bij boekhandel Dekker v.d. Vegt in Nijmegen.
'Als de ene na de andere boekhandel zijn deuren sluit is het te laat, maar nu kunnen we er nog wat tegen doen.'