Tien vragen aan debutant Abbie Chalgoum
Abbie Chalgoum (1979, Marrakech) is acteur en mbo-docent IVS. Alwin Grijseels (1979, Tegelen) is toneelschrijver en hielp Abbie bij het schrijven van deze autobiografische roman. In 2022 verschijnt zijn theaterversie van Ik blijf bij je.
'Ik blijf bij je is een autobiografische roman en vertelt het verhaal van Abbie, die als peuter vanuit Marrakech naar Venlo emigreerde en daar uitgroeide tot een ware knuffelallochtoon. Hij was een geliefd docent op het Valuascollege, werd Prins Carnaval en kroop in de huid van Jezus tijdens de Passiespelen in Tegelen. Maar het succes had ook een donkere kant. De buitenwereld wist toen niet dat Abbie, verscholen achter zijn masker, al jaren vocht tegen demonen in zijn hoofd.'
Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?
Het boek Een goede moeder van Jan van Mersbergen. Een goede moeder vertelt het verhaal van een moeder met psychische problemen die door haar ziekte haast stoïcijns reageert op haar gezin. Je krijgt een inkijk in het leven van een gebroken gezin dat niet alleen met elkaar worstelt, maar ook met instanties. Hartverscheurend, liefdevol, humoristisch en spannend.
Welk boek is jouw ultieme guilty pleasure?
Harry Potter. Ik schaam me er niet eens voor. Vooral The Half-Blood Prince is geweldig. Ik denk dat ik dat boek, in het Engels, ongeveer tien keer heb gelezen. De hele reeks is goed bedacht. De films daarentegen zijn een teleurstelling, behalve The Prisoner of Azkaban.
Welk boek kostte jou je nachtrust?
Harry Potter! 'Nog één hoofdstuk en dan stop ik ermee.' Uiteindelijk las ik tot in de kleinste uurtjes. Ik ben een beeldende lezer en een trage lezer. Met zo veel fantasie kan ik tijdens het lezen dromen.
Welk boek maakte de hoge verwachtingen niet waar?
Ik heb ooit op vakantie het boek Sahara gelezen van Clive Cussler en las het in één ruk uit. Later heb ik twee boeken, Verloren stad en Trojaanse odyssee, gekocht van diezelfde schrijver. Mijn hemel, wat een slechte boeken. Ik ben bij allebei halverwege gestopt met lezen. Sorry, meneer Cussler.
Wel eens moeten huilen om een boek? Zo ja, om welk boek?
Ja, toen Perkamentus, ik vind de Engelse naam veel mooier, gedood werd door Sneep en Sneep gedood werd door Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden. Ik was in tranen, en al helemaal na:
'After all this time?'
'Always.'
Welke schrijver verdient volgens jou meer erkenning voor zijn/haar boeken?
Jan van Mersbergen en Alwin Grijseels. Allebei multigetalenteerd. Jan van Mersbergen heeft al een aantal boeken en stuk voor stuk zijn ze briljant geschreven. Alwin heeft samen met mij het boek geschreven. Die man gaat een grote worden, mark my words.
Wat is het mooiste compliment dat je ooit over jouw werk kreeg?
Via Twitter kreeg ik een bericht van iemand die schreef dat mijn verhaal haar verhaal was. Het was alsof zij zelf het boek had geschreven. Ze was me dankbaar dat ik mijn verhaal deelde met de wereld. Zelf durft ze het niet en nu ben ik voor haar haar stem.
Welk boek vind jij van maatschappelijk belang?
Boeken zijn sowieso van maatschappelijk belang. Een boek helpt, onderwijst, verzacht en geeft je de mogelijkheid om in andere rol of een andere wereld te stappen. Je wordt er als mens rijker van.
Welke auteurs, dood of levend, zou je willen uitnodigen voor een verjaardagsdiner en waarom?
Ellen Deckwitz, ik heb zo veel bewondering voor haar. Haar openheid over haar depressie en de manier waarop Ellen dat heeft verteld heeft me geraakt. Ze schrijft vanuit een ongekende passie. Haar gedichten zijn prachtig, net zoals zijzelf. Ze heeft ontzettend veel humor en dat is ook ontzettend belangrijk bij een verjaardagsdiner, bij alle diners.
Je móet kiezen: een novelle van 88 pagina's of een kloeke roman van 700+ pagina’s schrijven. Wat wordt het en waarom?
Dat is hetzelfde als kiezen uit op de camping zitten in de Ardèche of een safaritocht door het Pilanesberg National Park in Zuid-Afrika. Allebei is top, maar je stemming bepaalt.
Ik blijf bij je
Abbie Chalgoum
In 2013 beleeft Abbie Chalgoum de donkerste nacht uit zijn leven, hij onderneemt een zelfmoordpoging. Gevoed door zijn lijden onder depressie en duistere stemmen in zijn hoofd lijkt elke andere oplossing zinloos. Hij overleeft het ternauwernood en besluit op onderzoek te gaan naar de oorsprong van zijn strijd, die begint in 1983 wanneer hij en zijn familie voet zetten op Nederlandse bodem. Het vreemde land toont een totaal nieuw leven. Abbie wordt succesvol binnen Venlo. Hij is een geliefd leraar economie en wordt het toonbeeld van integratie als prins carnaval en vertolker van Jezus in De Passiespelen. Maar wat zijn buitenkant niet laat zien is het voortdurende gevecht om erbij te willen horen, vol angsten en leugens.
Deze autobiografische roman is een ontroerend en beklemmend verhaal over een alsmaar groter wordende dreiging. Het falen als persoon, het doorbreken van de schaamtecultuur en de verstoorde band met zijn vader vormen de basis van een ongekende tragedie, die Abbie, met medewerking van auteur Alwin Grijseels, van zich af probeert te schrijven. Want depressie klampt je vast en zal voor altijd bij je blijven.
Maakt het interview met Chalgoum je nieuwsgierig naar zijn debuut? Op Hebban kun je nu een sneak preview lezen van Ik blijf bij je.
Auteursafbeelding: © Jean-Pierre Jans