Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

Tien vragen aan debuut-prijswinnaar Judith Fanto

door Hebban Crew
In de rubriek 'Tien vragen aan ...' ondervragen we auteurs met recent nieuw werk of schrijvers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd over hun leesleven. In het kader van de Week van de Debutant lees je deze week interviews met de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs 2020. Welk boek maakte veel indruk, wat is hun eerste leesherinnering en wat ligt er nu op het nachtkastje? Vandaag de ontboezemingen van kersvers Hebban Debuutprijswinnaar Judith Fanto.

'Mijn roman Viktor neemt je mee naar het Wenen van de jaren 30, waar de gegoede Joodse familie Rosenbaum het maar lastig heeft met hun oudste zoon Viktor, een losbandige rokkenjager die zich weinig aantrekt van regels en conventies en geen enkele studie afmaakt. Daarnaast volgen we rechtenstudente Geertje, die zestig jaar later binnen dezelfde familie wordt geboren. Geertje rebelleert tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven. Steeds meer wordt ze gefascineerd door de raadselachtige broer van haar grootvader, in wie ze intuïtief een zielsverwant herkent. Als ze tenslotte genoeg krijgt van alle geheimzinnigheid en op zoek gaat naar de waarheid over Viktor, ontdekt ze over hem én zichzelf misschien meer dan ze had gewild.'


vraag-1


Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?

Essence & Alchemy (New York, 2001) van Mandy Aftel, een heerlijk boek over de geschiedenis van de bereiding van geuren. Je kunt de bladzijden bijna ruiken! In mijn tweede roman speelt de vervaardiging van parfums uit planten en bloemen rond 1930 een rol, dus ik wil er zoveel mogelijk van weten. Binnenkort reis ik af naar Grasse om daar de oude laboratoria te bekijken.

vraag-2

Welk boek maakte recentelijk veel indruk op je?

Tegen de keer (À rebours, Parijs 1884) van Joris-Karl Huysmans, schitterend in het Nederlands vertaald door Jan Siebelink. De overdadige manier waarop Huysmans de roman en zijn decadente hoofdpersoon textuur geeft, is weergaloos knap.

vraag-3

Wel eens moeten huilen om een boek? Zo ja, om welk boek?

Iedere keer als ik Kaddisj voor een niet geboren kind van Imre Kertész lees, stromen de tranen me 115 bladzijden lang over de wangen. De schoonheid, de vertelkunst, de wijsheid, de prachtige manier waarop Kertész zijn zinnen bouwt (wát een topvertaling van Henry Kammer)… Zo diep als deze roman heeft een boek me nooit geraakt.

vraag-4

Waar lees je het liefst?

Overal waar ik kan gaan liggen, desnoods op de bosgrond. Ik lees gewoon uitsluitend liggend, ik snap het zelf ook niet.

vraag-5

Is je boekensmaak in de loop der jaren veranderd?

Ik heb altijd fases, manies en obsessies, dus mijn voorkeuren veranderen voortdurend mee. Sinds ik vijf jaar geleden ben begonnen met schrijven, lees ik vooral boeken die te maken hebben met de thema’s en leidmotieven van het werk waaraan ik op dat moment schrijf.

vraag-6

Wat is het mooiste compliment dat je ooit over jouw werk kreeg?

Een recensent schreef over Viktor dat het ‘schrijfplezier van de pagina’s spat’. Dat iemand mijn lol in het schrijven tussen de regels oppikt, vind ik de grootste eer.

vraag-7

Welke auteurs, dood of levend, zou je willen uitnodigen voor een verjaardagsdiner en waarom?

Nou, een verjaardagsdiner hoeft echt niet, maar heel graag had ik in een smoezelig Weens Kaffeehaus eens aan een tafeltje gezeten met Nobelprijswinnaar Imre Kertész. Leunend tegen de houten lambrisering had ik hem bij het licht van de vergeelde kroonluchter onder het genot van een Franziskaner en een stuk Apfelstrudel met slagroom uit de grond van mijn hart bedankt voor het redden van mijn leven.

vraag-8

Las jij de verplichte ‘boeken op de lijst’ echt zelf, of zocht je de samenvattingen op? Eerlijk vertellen.

Ik heb nooit een ‘lijst’ hoeven lezen, ik had op mijn 14e al wel 10 literaire boekenlijsten in vier talen kunnen samenstellen. Als de zon scheen speelde ik buiten, als het regende las ik binnen. En in Nederland regent het nu eenmaal vaak.

vraag-9

Vertel eens over je eerste leesherinnering?

De ogen van Roosje! Toen ik dit boek van Clare Lennart las was ik een jaar of 9 en vaak jaloers op mijn jongere zusje. Met een schok meende ik me te realiseren waartoe mijn rivaliteit jegens haar zou kunnen leiden en schaamde me dood.

vraag-10

Wanneer heb je jouw schrijversdroom bereikt?

Viktor verschijnt binnenkort ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dat vind ik super, want wat lezen en schrijven betreft zijn landsgrenzen en taalbarrières toch een beetje teleurstellend. Ik lees graag boeken van auteurs uit alle windstreken en het is mijn droom dat ook alle lezers buíten Nederland en Vlaanderen toegang hebben tot de mijne.


In 2020 verschenen bij uitgeverij Ambo|Anthos.

Viktor van Judith Fanto

Met Viktor schrijft Judith Fanto een hartveroverende, waargebeurde familiegeschiedenis over de betekenis van familiebanden. Wenen, 1914. De zesjarige Viktor Rosenbaum redt weeskind Bubi uit een vijver in het Praterpark. Tussen hen ontstaat een levenslange vriendschap en Bubi wordt opgenomen in de gegoede Weens-Joodse familie. Viktor, die maar niet wil deugen, ontpopt zich als patser en rokkenjager en maakt geen van zijn vele studies af, tot groot verdriet van de intellectuele Rosenbaums. De Anschluß in 1938 vormt een keerpunt: met heldhaftige vindingrijkheid en brutaliteit beschermt Viktor iedereen die hij liefheeft.

Nijmegen, 1994. Geertje Rosenbaum, de jongste telg van de familie, rebelleert tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven. Wanneer houdt haar familie nu eindelijk op met onderduiken? En waarom wordt Viktor, de broer van haar grootvader, doodgezwegen? Als Geertje op onderzoek uitgaat, stuit ze op een onwaarschijnlijk familiegeheim. De roman Viktor is het debuut van Judith Fanto en is gebaseerd op de lotgevallen van de Weens-Joodse familie van Fanto. Viktor heeft echt bestaan.

Judith Fanto is jurist en publiceerde tal van artikelen in medische en juridische vakbladen, richtte Stichting Joods Apeldoorn op en stond aan de wieg van de glossy Eigen! De roman Viktor is haar debuut en is gebaseerd op de lotgevallen van de Weens-Joodse familie van Fanto. Viktor heeft echt bestaan.


Auteursfoto © Merlijn Doomernik via Ambo|Anthos



Over de auteur

Hebban Crew

2587 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Tien vragen aan debuut-prijswinnaar Judith Fanto

 

Gerelateerd

Over

Judith Fanto

Judith Fanto

Judith Fanto is jurist en publiceerde tal van artikelen in medische en juridisch...