Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Tien vragen aan Erik Hensel

door Hebban Crew
In de rubriek 'Tien vragen aan ...' ondervragen we auteurs met recent nieuw werk of schrijvers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd over hun leesleven. Welk boek stelde hen teleur, wat ligt er op hun nachtkastje en wat is hun eerste leesherinnering? Vandaag de ontboezemingen van Erik Hensel, auteur van de roman 'Tussentijd'.

vraag-1

Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?

Het boek Sakura. Over een Engelsman, Collingwood Ingram, die een grote rol speelde in de geschiedenis van de Japanse kersenbloesem. Ik heb het van mijn vader voor mijn verjaardag gekregen. 'Mierzoet maar erg mooi,' zoals hij het beschreef. Het is een interessant boek met een verrassend inkijkje in de geschiedenis van Japan erin verweven.

vraag-2

Welk boek maakte de hoge verwachtingen niet waar?

De acht bergen. Doordat ik daar zulke enorme verwachtingen van had door alle positieve recensies, viel het eerlijk gezegd wat tegen. Misschien als ik het boek onbevangen had gelezen dat ik het heel mooi had gevonden maar ik vrees dat de verwachtingen wat te hoog gespannen waren.

vraag-3

Wel eens moeten huilen om een boek? Zo ja, om welk boek?

Het boek Wat is de wat van Dave Eggers is prachtig! Het vertelt het verhaal van een jonge vluchteling in Zuid-Sudan. Het is heel menselijk geschreven, waardoor je het verhaal goed meekrijgt. Je leest het soms vol verbijstering en soms met een brok in je keel. Dat iemand zoveel ellende kan meemaken en toch maar blijft doorgaan. Als je denkt dat je echt alles hebt gelezen neemt het verhaal weer een totaal andere wending. Een heel mooi, maar emotioneel, boek.

vraag-4

Welk boek had je zelf wel willen schrijven?

Het klinkt een beetje gek maar een boek als De voedselzandloper van Kris Verburgh. Ik ken aardig wat mensen die gezonder zijn gaan eten door dat boek. Als je met een semi wetenschappelijk boek zo veel maatschappelijke impact kan maken doe je echt iets heel erg goed!

vraag-5

 Vertel eens over je eerste leesherinnering?

Ik weet nog dat ik heel jong was (een jaar of 10) en een boek las over een jongen die onschuldig in een strafkamp terecht is gekomen en samen met zijn medegevangenen elke dag een gat in de grond moet graven. Niemand van de gevangenen weet precies waarom. Omdat ik het zo'n interessant plot vond (uiteindelijk kom je er uiteraard achter waarom ze in vredesnaam die gaten in de grond moesten maken), heb ik er nog vaak aan gedacht. Goed geschreven met een spannende climax. Ik was het boek (en de titel) helemaal vergeten totdat ik het twee jaar geleden ergens zag liggen. Het bleek het boek Holes te zijn van Louis Sachar. Ik heb het opnieuw gekocht. Alleen nog niet opnieuw gelezen. Misschien dat ik dan toch bang ben dat het boek niet zo goed is als in mijn jeugdherinnering.

vraag-6

Als je een fictief hoofdpersonage naar de echte wereld kon halen, welk zou dat dan zijn? 

Ik zou mijn eigen personages uit Tussentijd, Paul en Damian wel eens naar de echte wereld willen halen. Kijken of ze zijn zoals ik ze heb bedacht.

vraag-7

 Lees jij boeken in periodes dat je met eigen werk bezig bent?

Zeker. Ik denk dat als je zelf schrijft, je ook heel veel moet lezen. Soms kom je een mooi woord tegen, een verrassende wending of interessante zinsbouw. Veel lezen houdt je geest scherp.

vraag-8

Je móet kiezen: een novelle van 88 pagina's of een kloeke roman van 700+ pagina’s schrijven. Wat wordt het en waarom?

Een novelle! Ik hou van een beetje vaart in boeken en schrap bij het schrijven ook altijd heel erg veel. Soms heb ik dat ook met films. Kill your darlings denk ik dan.

vraag-9

 Je uitgever vraagt je om je volgende boek onder pseudoniem te schrijven. Doe je dat wel of niet en waarom?

Ja hoor dat zou ik wel doen. Het leuke aan schrijven is dat je een verhaal kan vertellen dat andere mensen boeit, raakt of interesseert. Dat daar niet je eigen naam onder staat zou mij niet zoveel uit maken. Stel dat je de 'Hendrik Groen'-boeken hebt geschreven? Dan is het toch fantastisch dat zo veel mensen om je lachen maar niemand echt weet wie je bent! Daar zou ik erg hard om moeten gniffelen.

vraag-10

Wanneer heb je jouw schrijversdroom bereikt?

Het lijkt me fantastisch als één van mijn boeken verfilmd zou worden. Het gave daaraan lijkt me dat een verhaal wat je uit het niks hebt bedacht in een keer 'werkelijkheid' wordt. Het zou een droom zijn om met al mijn vrienden en kennissen in Tuschinski te zitten als de film op het doek zou komen. Dan maar hopen dat het ook nog een goede film is....

In 2020 verschenen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Tussentijd van Erik Hensel

In Tussentijd krijgt de succesvolle jonge zakenman Damian de schok van zijn leven als hij zijn broer Paul op tv ziet. Paul is op zijn vijftiende het verstikkende milieu thuis in Nederland ontvlucht en heeft sindsdien niets meer laten horen. Damian neemt een rigoureuze beslissing en stapt op het vliegtuig: hij gaat zijn broer opzoeken. Wanneer hij aankomt, is de man die hij treft heel anders dan hij had verwacht. Paul is terminaal ziek, maar blijkt gelukkiger te zijn dan ooit. En hoewel Damian verhaal komt halen, is hij niet degene met de vragen. Paul houdt hem een spiegel voor en stelt confronterende vragen over liefde, succes en geluk.

Erik Hensel (1989) is oprichter van het mediabedrijf LifeHunters dat films en formats maakt voor o.a. IKEA, McDonald's en Libelle, met inmiddels tientallen miljoenen kijkers. Hij was de afgelopen jaren te gast bij diverse tv-en radioprogramma's. Tussentijd baseerde hij op eigen ervaringen en op gesprekken met auteur Daniëlle Hermans.

 



Over de auteur

Hebban Crew

2583 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Tien vragen aan Erik Hensel

 

Gerelateerd

Over

Erik Hensel

Erik Hensel

Erik Hensel (1989) is oprichter van het mediabedrijf LifeHunters dat films en fo...