Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Tien vragen aan Marcel van Roosmalen

In de rubriek 'Tien vragen aan ...' ondervragen we auteurs met recent nieuw werk of schrijvers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd over hun leesleven. Welk boek hadden ze zelf willen schrijven, hoeveel ongelezen boeken hebben ze thuis en welk boek is hun ultieme guilty pleasure? Vandaag leren we auteur Marcel van Roosmalen niet beter kennen.

Wanneer de moeder van Marcel van Roosmalen na een val niet terug kan keren naar het ouderlijk huis, en onderdak vindt in een verpleegtehuis in Velp, lijkt een rustige periode voor haar en haar kinderen aan te breken. Totdat in maart 2020 de coronapandemie om zich heen grijpt. Het verpleegtehuis wordt ontruimd vanwege de vele positief geteste bewoners en moeder Van Roosmalen wordt getransporteerd naar de bossen bij Groesbeek. Het gevolg is dat ze niet meer weet waar ze is en wie ze is. Ze mag ook geen bezoek ontvangen, er is alleen nog ruimte voor een 'zwaaimoment' met familieleden. Al heeft ze geen idee meer wie er staan te zwaaien. En dat is nog maar het begin.

vraag-1

Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?

Mijn legendarische moeder overleeft alles van Marcel van Roosmalen. Ik vind het heerlijk om af en toe even terug te bladeren. Oh ja, zo ging dat toen, denk ik dan.

vraag-2

Welk boek is jouw ultieme guilty pleasure?

Mijn legendarische moeder overleeft alles van Marcel van Roosmalen.

vraag-3

Welk boek maakte recentelijk veel indruk op je?

Mijn legendarische moeder overleeft alles van Marcel van Roosmalen. Het is een liefdevol portret van zijn dementerende moeder, met humor geschreven. Leest heerlijk weg. Oh ja, denk ik dan. Zo ging dat in de coronatijd.

vraag-4

Welk boek kostte jou je nachtrust?

Mijn legendarische moeder overleeft alles van Marcel van Roosmalen. Het is een liefdevol portret van zijn dementerende moeder, met humor geschreven. Hoe zou het met haar gaan, denk ik wel eens. Gelukkig loopt de coronatijd op zijn eind. Wat overblijft is de dagelijkse ellende in de verzorgingstehuizen en gelukkig dit boek. Ook een aanrader voor al die mensen die nog nooit in een verzorgingstehuis zijn geweest. Iedereen krijgt een keer met dementie te maken.

vraag-5

Wel eens moeten huilen om een boek? Zo ja, om welk boek?

Mijn legendarische moeder overleeft alles. Het kwam wel heel dichtbij. Ik zit zelf in een vergelijkbare situatie als de schrijver.

vraag-6

Welke schrijver verdient volgens jou meer erkenning voor zijn/haar boeken?

Marcel van Roosmalen. Mensen denken wel eens over die korte stukjes: dat kan ik ook. Maar ga er maar eens aan staan. Laatst las ik bijvoorbeeld Mijn legendarische moeder overleeft alles. Het waren aan elkaar geschreven columns uit het NRC, maar als je die achter elkaar zet krijg je dus een volwassen boek. Toen ik het uit had dacht ik: Marcel van Roosmalen, ik neem mijn hoed voor jou af. Wat ben je toch een tovenaar.

vraag-7

Wat is kenmerkend voor jouw boek(en)?

Vlot geschreven, ironisch en het menselijk tekort staat centraal.

vraag-8

Welk boek vind jij van maatschappelijk belang?

Mijn legendarische moeder overleeft alles van Marcel van Roosmalen. Tussen de humor door, raakt de auteur met zijn prachtige pen wel degelijk maatschappelijke thema’s aan. Eenzaamheid, de toestand in onze verzorgingstehuizen en toch ook de relatie van de auteur tot zijn moeder. Mooi.

vraag-9

Hoeveel ongelezen boeken heb jij in huis?

Veel, maar dat komt ook, omdat ik heel veel boeken dubbel heb. Van Mijn legendarische moeder overleeft alles heb ik er wel 40. Bij elke nieuwe druk sturen ze mij een nieuwe doos.

vraag-10

Lees jij meerdere boeken tegelijkertijd, of houd je het bij een boek per keer?

Meerdere boeken tegelijkertijd. Ik lees alles van Marcel van Roosmalen, vaak ook door elkaar.


In 2021 verschenen bij Meulenhoff

Mijn legendarische moeder overleeft alles van Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen over zijn dementerende moeder in het verpleegtehuis ten tijde van de coronapandemie – ontroerend eerlijk, droogkomisch en actueel.

Wanneer de moeder van Marcel van Roosmalen na een val niet terug kan keren naar het ouderlijk huis, en onderdak vindt in een verpleegtehuis in Velp, lijkt een rustige periode voor haar en haar kinderen aan te breken. Totdat in maart 2020 de coronapandemie om zich heen grijpt. Het verpleegtehuis wordt ontruimd vanwege de vele positief geteste bewoners en moeder Van Roosmalen wordt getransporteerd naar de bossen bij Groesbeek. Het gevolg is dat ze niet meer weet waar ze is en wie ze is. Ze mag ook geen bezoek ontvangen, er is alleen nog ruimte voor een ‘zwaaimoment’ met familieleden. Al heeft ze geen idee meer wie er staan te zwaaien. En dat is nog maar het begin.

In Mijn legendarische moeder overleeft alles beschrijft Marcel van Roosmalen hoe zijn moeder tegen elke verwachting in de coronatijd overleeft. Rauw, onthutsend, eerlijk en hilarisch.

Marcel van Roosmalen schrijft in een geheel eigen stijl voor onder andere Hard Gras, Varagids, Het Parool, Volkskrant Magazine en HP/De Tijd. Zijn Hard Gras-special Je hebt het niet van mij. Een tragikomisch verslag van een jaar Vitesse werd door de Nederlandse sportpers uitgeroepen tot Beste Sportboek van 2006 en bekroond met de Nico Scheepmaker Beker.



Over de auteur

Hebban Crew

2596 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Tien vragen aan Marcel van Roosmalen

 

Gerelateerd

Over

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen schrijft in een geheel eigen stijl voor onder andere Hard G...