Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Tien vragen aan Mariska Overman

door Hebban Crew 4 reacties
In de rubriek 'Tien vragen aan ...' ondervragen we auteurs met recent nieuw werk of schrijvers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd over hun leesleven. Welk boek hadden ze zelf willen schrijven, met welke auteur zouden ze willen samenwerken en wat is het mooiste compliment dat ze over hun werk kregen? Vandaag leren we de thrillerschrijfster Mariska Overman nog beter kennen.

Noorderlicht gaat over vier mensen die elkaar hebben leren kennen op een online literair forum. Noor is Nederlands, Frode is Deens, Magnus is Engels en Katja is Duits. Geïnspireerd door het boek Misdaad en straf van Dostojevski, spreken ze af iemand te gaan doden. De vraag die ze zichzelf stellen is: kan ik leven met het schuldgevoel dat de moord gaat oproepen? Dit illustere plan gaan ze uitvoeren aan boord van een oud zeilschip dat rond de fjorden Noord-Noorwegen vaart, op zoek naar het noorderlicht en naar walvissen. Los van de bemanning zijn er nog negen andere passagiers aan boord. Een van hen moet dood. Maar wie? En waarom juist diegene? De vier hebben zeven dagen de tijd om een keuze te maken, maar dat blijkt niet zo simpel te zijn…

vraag-1

Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?

Op dit moment lees ik, naast researchboeken, een thriller: Huiver van Allie Reynolds. Ik ben nog niet ver, maar het begint goed!

vraag-2

Welk boek maakte recentelijk veel indruk op je?

Kortgeleden las ik Hamnet van Maggie O’Farrell. Het is erg goed geschreven, en ik heb zelden rouw zo indringend beschreven gezien in een boek. Echt een aanrader, een boek dat je lang bij zal blijven.

vraag-3

Welk boek had je zelf wel willen schrijven?

De gebroeders Karamazov van Dostojevski. Mijn favoriet, dit boek is zo ongelofelijk goed en met een tijdloosheid in zich die zelden geëvenaard is. Het is een immens rijk boek, over liefde en haat, over religie en atheïsme, over familiebanden, over moord en intrige, over… Lees het maar gewoon, het is prachtig.

vraag-4

Wat is kenmerkend voor jouw boek(en)?

Ik denk (en hoop) dat mijn boeken mensen aan het denken zetten. Ik probeer thema’s te pakken die prikkelen, en die vrijwel altijd met de dood te maken hebben. Ik heb als docent les in filosofie gegeven, en dat neem ik mee in mijn schrijven. Via personages hoop ik dat de lezer zelf gaat denken over het thema.

vraag-5

Welke auteurs, dood of levend, zou je willen uitnodigen voor een verjaardagsdiner en waarom?

Dostojevski natuurlijk, maar ook Donna Tartt en David Mitchell, twee van mijn favorieten. Van Tartt zou ik willen weten hoe ze schrijft. Er zit lange tijd tussen haar boeken, wat doet ze dan? Schrijft ze langzaam, verandert ze veel, of schaaft ze heel precies, letter voor letter? Met Mitchell wil ik over het thema tijd praten, iets wat in zijn boeken vaak terugkomt en mij heel erg fascineert. En Dostojevski… ik ben gewoon heel nieuwsgierig hoe hij als mens is.

vraag-6

Als je een fictief hoofdpersonage naar de echte wereld kon halen, welk zou dat dan zijn?

Raskolnikov uit Misdaad en straf. Lekker met hem in discussie over schuld en boete, over morele superioriteit, over iemand doden en wat dat met je doet. En vragen wat hij van Noorderlicht vindt. ;-)

vraag-7

Lees jij meerdere boeken tegelijkertijd, of houd je het bij een boek per keer?

Altijd meerdere boeken. Meestal combineer ik fictie en non-fictie, maar vaak lees ik ook wel twee fictieboeken tegelijk. Dit is deels om praktische reden: overdag lees ik een echt boek, in bed op de ereader.

vraag-8

Lees jij boeken in periodes dat je met eigen werk bezig bent?

Nauwelijks, los van research. Het lukt niet, ik heb dan teveel mijn eigen verhaal in mijn hoofd. Fictie lezen beperkt zich daardoor inmiddels behoorlijk.

vraag-9

Je móet kiezen: een novelle van 88 pagina's of een kloeke roman van 700+ pagina’s schrijven. Wat wordt het en waarom?

De dikke roman, zonder twijfel. Ik houd zelf van dikke boeken, het lijkt me geweldig om een keer zo’n flinkerd zelf te produceren.

vraag-10

Wanneer heb je jouw schrijversdroom bereikt?

Als ik deze vraag heel onbescheiden beantwoord: bij een vertaling, een notering in de Bestseller 60 en het winnen van een grote prijs.


In 2021 verschenen bij De Crime Compagnie

Noorderlicht van Mariska Overman

Noor is Nederlands. Frode is Deens. Magnus is Engels. Katja is Duits. Ze hebben elkaar ontmoet op een online literair forum. Een van hen had een idee. Nu bevinden ze zich op een zeilschip in de ijzige winterkou van Noorwegen. Net als de andere passagiers zijn ze op zoek naar het befaamde noorderlicht. Maar ze zijn ook op zoek naar een slachtoffer: iemand moet dood. Dat hebben ze afgesproken. Maar zo simpel blijkt het niet te zijn.

Mariska Overman is schrijfster van thrillers, non-fictie en (historische) romans. In 2021 verschijnen twee boeken, de thriller Noorderlicht en een historische roman: Schillers dubbelliefde. Samen met haar man runt Mariska Bureau MORBidee, een communicatie-adviesbureau gespecialiseerd in het levenseinde. Mariska is getrouwd, heeft twee kinderen en een kat, en woont in het mooie Twente.



Over de auteur

Hebban Crew

2564 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Tien vragen aan Mariska Overman

 

Gerelateerd

Over

Mariska Overman

Mariska Overman

Mariska Overman is schrijfster. In februari 2024 verscheen bij uitgeverij Kluitm...