Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Interview /

Tien vragen aan Sanne van Arnhem

In de rubriek 'Tien vragen aan ...' ondervragen we auteurs met recent nieuw werk of schrijvers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd over hun leesleven. Waar leest ze het liefst, is haar boekensmaak veranderd in de loop der jaren en wat is haar eerste leesherinnering? Vandaag leren we non-fictieschrijver Sanne van Arnhem nog beter kennen.

Hoe steun je iemand die het moeilijk heeft? De meeste mensen doen hun best, helpen uit liefde en zitten vol goede bedoelingen, maar vaak is hun aanpak niet effectief. Daarnaast is het voor iemand in zware tijden rázend irritant wanneer de omgeving constant in reddermodus-overdrive staat. Wat werkt is steunen, de rol van supporter aannemen. Maar hoe pak je dat aan, die transformatie van redder naar supporter? Deze handzame gids is jouw startpunt.

Red mij niet is een toegankelijk en praktisch boek waarin theorie over gedragsverandering en zelfsturing wordt afgewisseld met ervaringen uit de praktijk. Honderd mensen deelden hun (soms pijnlijke, soms hilarische) verhalen om de theorie te illustreren.

vraag-1

Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?

Naast mijn e-reader, met daarin een hele hoop boeken in de wacht, ligt het fysieke boek Hygge, de Deense kunst van het leven van Meik Wiking. Ik las dat ter input voor Red mij niet, en blader er nog wel eens door ter inspiratie. Ook ligt er een 5-minute journal, waar ik tracht elke dag in te schrijven waar ik dankbaar voor ben. Met de nadruk op tracht.

vraag-2

Welk boek is jouw ultieme guilty pleasure?

Soms, als ik op vakantie écht even niet wil nadenken, lees ik een boek van Jill Mansell. Dat vind ik heerlijk, al is het natuurlijk een soort jeugdige versie van de Bouquetreeks. Die heb ik nooit echt gelezen trouwens; wel zocht ik met een vriendin in het Bouquetreeks-boek van haar moeder naar synoniemen voor het woord 'penis'. Bij 28 zijn we gestopt met tellen.

vraag-3

Waar lees je het liefst?

Ik lees het liefst op vakantie, ergens aan het water. Of dat nou een Friese sloot is, een naar chloor ruikend zwembad van een all-inclusive resort of de zee, dat maakt niet uit. Zon, een koud drankje en een goed boek geven me een gevoel van vrijheid en rust.

vraag-4

Is je boekensmaak in de loop der jaren veranderd?

Jazeker. Vroeger las ik vooral spannende verhalen, nu lees ik boeken over ontwikkeling en communicatie. Inhoudelijk nuttige boeken dus. Klinkt wellicht saai, maar ik vind die verschillende perspectieven ontzettend interessant. Voorwaarde is wel dat het 'lekker weg leest'; de taaie kost lees ik wel, maar niet voor mijn lol.

vraag-5

Wat is kenmerkend voor jouw boek(en)?

Veel voorbeelden, een lichte schrijfstijl en praktische benadering van theorie. Ik wil graag dat mensen mijn boeken lezen en denken 'hier kan ik direct wat mee'.

vraag-6

Wat is het mooiste compliment dat je ooit over jouw werk kreeg?

De leukste vond ik wel 'Bedankt, ik heb vannacht niet geslapen. Ik heb het in één keer uitgelezen.' De meest bijzondere vond ik dat Susan Smit, die mij over Red mij niet interviewde voor Happinez, zei: 'Mooi onderwerp heb je daar te pakken en mooi gedaan bovendien.' Toen moest ik wel even 188 mensen bellen om dit te vertellen, natuurlijk.

vraag-7

Las jij de verplichte ‘boeken op de lijst’ echt zelf, of zocht je de samenvattingen op? Eerlijk vertellen.

Ik pakte het in drie stappen aan:

  1. Kijken welke boeken ik al gelezen had voordat ik wist dat ze op de lijst stonden
  2. Kijken van welke boeken er ook een film was gemaakt
  3. Aan mijn vrienden vragen welke leuk waren om te lezen

Zo kostte het me zo weinig mogelijk moeite om de boeken van de lijst toch te lezen (of door te scannen nadat ik de film had gekeken).

vraag-8

Wat is je eerste leesherinnering?

Mijn ouders lazen voor uit de 'Gouden boekjes' en in één van die boekjes zei de hoofdpersoon: 'Help help, ik zit in een schelp.' Dat vónd ik me toch hilarisch! Ik weet nog dat we tijdens het voorlezen zaten te wachten tot we eindelijk bij die bladzijde waren.

vraag-9

Lees jij boeken in periodes dat je met eigen werk bezig bent?

Ja, dan lees ik juist veel. Ik lees ze niet allemaal uit; soms denk ik 'ja, hier kan ik wat mee' en soms blader ik door boeken en lees ik stukken, ter inspiratie.

vraag-10

Je uitgever vraagt je om je volgende boek onder pseudoniem te schrijven. Doe je dat wel of niet en waarom?

Dat zou ik doen. Ik sta achter hetgeen ik schrijf, en geloof ook echt dat ik mensen hun leven gemakkelijker kan maken met wat ik schrijf. Daar hoeft dus niet mijn naam op, als het maar effect heeft.

Red mij niet van Sanne van Arnhem

Hoe steun je iemand die het moeilijk heeft? De meeste mensen doen hun best, helpen uit liefde en zitten vol goede bedoelingen, maar vaak is het resultaat teleurstellend. Ze zijn redder in plaats van supporter.

Het inzicht dat je een naaste die het moeilijk heeft meestal niet kunt redden, is van belang om iemand daadwerkelijk tot steun te kunnen zijn. In deze tijd van lange wachtlijsten voor gezondheidszorg wordt de rol van de omgeving steeds belangrijker en is een gids voor het effectief steunen van een naaste onmisbaar.

Red mij niet is een toegankelijk en praktisch boek waarin theorie over gedragsverandering en zelfsturing wordt afgewisseld met ervaringen uit de praktijk.

Over de auteur

Sanne van Arnhem heeft als motto ‘als jij verandert, verandert alles’. Dit is ook de rode draad in haar werk als trainer en begeleider in diverse gespreksstijlen en zelfsturing. Ze heeft een achtergrond in psychologie en communicatie. Sannes persoonlijke collectie tenenkrommende voorbeelden van goedbedoelde en tevens mislukte hulp vormde de basis voor Red mij niet.

Auteursfoto: © Kees Hummel via uitgeverij A.W. Bruna.



Over de auteur

Hebban Crew

2627 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Tien vragen aan Sanne van Arnhem

 

Gerelateerd

Over

Sanne van Arnhem

Sanne van Arnhem

Sanne van Arnhem heeft als motto ‘als jij verandert, verandert alles’. Dit is oo...