Tijd om op te ruimen? Lees dan deze boeken!
Waar het allemaal mee begon...
'De Japanse opruimgoeroe bij uitstek' zo werd Marie Kondo aangeduid door The Times. En die reputatie vervult ze met verve aangezien haar boeken in meer dan 25 landen worden uitgegeven. Met haar befaamde KonMari-methode die ze middels haar succesvolle adviesbureau verspreidt, adviseert ze hoe mensen een schoon en rommelvrij huis kunnen krijgen. Haar meest rigoreuze regel; 'Alles begint met weggooien'. Met andere woorden; als je er niet meer gelukkig van wordt, heeft het betreffende voorwerp geen functie meer en kun je het net zo goed weggooien. De grote truc om het daarna vol te houden; alles bijhouden, omdat je de voorwerpen goed in het zicht houdt.
Na haar bestseller Opgeruimd! kwam al snel de opvolger Spark Joy, waarin Kondo doorgaat op haar 'leer' dat voorwerpen gelukkig moeten maken om ze in huis te behouden. In haar tweede boek legt ze daarom met duidelijke hoe haar opvouwmethode voor shirts, broeken, sokken en jassen eruit ziet. Toch gaat ze ook in op zaken die niet per se gelukkig maken maar die toch bewaard moeten blijven.
En voor de fans van een mangastrip is er altijd nog de special editie van Opgeruimd! waarin we kennismaken met Chiaki; een jonge vrouw uit Tokyo die worstelt met een overvol appartement, rommelige relaties en een gebrek aan richting in haar leven. Na een klacht van haar aantrekkelijke buurman over de droevige toestand van haar balkon schakelt ze Marie Kondo in.
Volgens de Belgische krant De Standaard is het wegdoen van boeken zo lastig omdat je boeken staan voor jouw persoonlijkheid. Je gooit dus eigenlijk jezelf weg.
- Stijn Fens in zijn column voor Trouw
Meer leven met minder
Trendwatcher James Wallman gaat juist een stapje verder dan zijn Japanse collega Marie Kondo. Volgens hem is het noodzakelijk om in het leven ervaringen te verzamelen in plaats van spullen. In zijn boek Ontspullen vertelt hij je hoe je ermee omgaat om de verleiding te weerstaan om (meer) spullen te kopen. Een combinatie van psychologische inzichten, aansprekende voorbeelden en praktische tips voor een lichter leven.
Nieuwe inspiratie zonder een schuldgevoel, belooft De kunst van het weggooien van Nagisa Tatsumi. De auteur gaat verder in op het psychologische mechanisme dat om de hoek komt kijken zodra we iets gaan weggooien omdat het indruist tegen ons principe om iets juist opnieuw te gebruiken. Tatsumi was de grote inspiratiebron voor Marie Kondo voordat zij doorbrak met haar opruimprincipe.
Wie in een huis vol spullen en rommel woont, zal waarschijnlijk ook een vol hoofd hebben. En wie een opgeruimd huis heeft, heeft waarschijnlijk ook het hoofd op orde. Nina Elshof helpt je met haar boek Huis & Ziel met opruimen van overtollige ballast op alle fronten, zodat er weer ruimte komt voor enthousiasme.
Döstädning is het Zweedse gebruik om je materiële bezittingen te ordenen tegen het einde van je leven. Het is een manier om je nabestaanden nergens mee op te zadelen, maar ook een ritueel dat je helpt om te reflecteren op je leven – of dat nou binnenkort op zijn einde loopt of nog bij lange na niet. Auteur Margareta Magnusson schreef de praktische gids Opruimen voor je doodgaat om te reflecteren op dit gebruik in de Zweedse traditie.
Succes met opruimen, die goed gevulde boekenkast of -plank laat je ongeschonden, toch? Heb jij nog een favoriet 'opruimboek'? Deel het in een reactie onder dit artikel.