Tip je leesclub met de Boekenproeverij
Dit artikel is geschreven door Gigi, Kim en Demi.
Dit is de eerste editie van de Boekenproeverij, en focust op pareltjes uit de collectie van de bibliotheek. Het is lekker druk en alle stoelen zijn bezet. We vinden gelukkig nog net een plaatsje achterin de zaal. Programmacoördinator Monique de Koning legt uit hoe ze op het idee kwam voor dit evenement.
Leden van leesclubs of leeskringen zijn altijd op zoek naar een geschikt boek om te bespreken. Geregeld kiezen ze een boek dat wordt aangeraden bij DWDD of wordt gerecenseerd in een gerenommeerde krant. Het gevolg is dat alle leden van leeskringen massaal op zoek gaan naar hetzelfde boek. Hetzelfde geldt voor alle andere lezers die het programma bekeken of de recensie lazen. Sommige boeken worden in dat geval meer dan negentig keer gereserveerd.
'Er staan zoveel mooie boeken in de bibliotheek die wel te leen zijn en die geschikt zijn om te bespreken in een leeskring.' - Monique, programmacoördinator.
Hoe meer tips, hoe beter
Uit onderzoek van stagiairs kwam naar voren dat leeskringen staan te springen om boeksuggesties. De tips die bij de Boekenproeverij genoemd worden, zijn op voorraad bij de bieb en, op één boek na, allemaal verkrijgbaar bij de boekhandel. Vaak zijn leesclubtips iets oudere boeken, niet te dik en zijn er analyses van bij de Uittrekselbank, waar je via de computer in de bibliotheek toegang toe kunt krijgen. Ook kunnen leden thuis inloggen.
De tips worden besproken door drie enthousiaste boekpromotors, die jaloersmakende banen hebben. Kim Liebrand is vertaler van Zweedse boeken en is als klantadviseur van bibliotheek Mariënburg een bekend gezicht voor veel bezoekers. Harold Boerekamps is media-adviseur bij de bibliotheek. Hij beheert de collectie Fictie. Literatuurwetenschapper Anne Hallmann is verkoopster bij boekhandel Dekker van de Vegt, ook vertegenwoordigd op de proeverij.
Kim: Deze tweede roman van Robben is heel anders dan Birk, maar is ook enorm mooi, lief en ontroerend en heeft een schokkend einde.
Harold: Een dun boek van een Oostenrijkse auteur waarin een heel leven wordt samengevat. Het is te vergelijken met Stoner, maar minder wollig. Als je het gelezen hebt wil je het direct weer lezen.
Anne: Een jonge man heeft zich aangesloten bij IS. De mensen om hem heen vragen zich af waarom hij zich heeft laten verleiden om bij zo’n groep te gaan. Vanuit verschillende perspectieven wordt beschreven welk effect zijn keuze heeft op zijn familie.
Zelf boekentips uitwisselen
Nadat Anne, Harold en Kim in een uur tijd maar liefst twaalf titels hebben aangeraden, is er tijd om even na te praten en kunnen de bezoekers snuffelen naar andere pareltjes. Er worden boekentips van de bezoekers verzameld in een doos, met als doel de leukste boeken bij de volgende Boekenproeverij in april te bespreken. Terwijl de leden van de leeskringen druk met elkaar overleggen, vragen we een paar gezelschappen of ze al nieuwsgierig zijn geworden.
Kim: Jón Kalman Stefánsson is begonnen als dichter en dat merk je in dit boek dat rond 1900 in IJsland speelt. Een vistocht van twee vrienden loopt slecht af omdat een van de twee in gedachten bij een boek is. De liefde voor literatuur speelt een grote rol.
Harold: Een mooi, rauw maar ook teder romandebuut met misschien wel vijftien hoofdpersonen. Elk hoofdstuk geeft een stukje van de puzzel weg over hoe een fataal ongeluk heeft kunnen gebeuren. Het verhaal heeft een mild thrilleraspect.
Anne: Pachinko is de naam van een Japans gokspel. De manipulatie van het gokspel is een metafoor voor het boek, waarin in beeld wordt gebracht hoe Koreanen die woonachtig zijn in Japan omgaan met de Japanse onderdrukking. Het boek is vergelijkbaar met Wilde zwanen.
Leesclubervaringen met de Boekenproeverij
Drie dames, die deel uitmaken van een leeskring die al twintig jaar bestaat weten inmiddels precies wat voor soort boeken ze zoeken: compacte boeken waar veel over te vertellen is. Zonder met elkaar te overleggen kiezen ze dezelfde boeken: Een heel leven, Heb je ooit familie gehad en Moussa (in combinatie met De vreemdeling van Albert Camus). Zelf tippen ze Het oude land van Dörte Hansen.
Enkele leden van een net opgerichte leeskring wisten nog niet welke boeken geschikt voor hen zouden zijn en kwamen voor de inspiratie. De Boekenproeverij maakte hen benieuwd naar Een heel leven. De laatste twee bezoekers die we spreken bevestigen dat de tips van de Boekenproeverij aanraders zijn. Sommige hebben ze al gelezen, op andere zijn ze gewezen door andere leeskringen. De boeken voor komend jaar liggen al vast, maar tips zijn altijd welkom.
Kim: De ongewenst kinderloze Marit is opgegroeid in een voormalig mijndorp. Ineens moet ze voor haar demente moeder zorgen, die regelmatig de mijnpuinberg bezoekt die herinnert aan een ernstig ongeluk. Hendriks schreef een uiterst serieuze roman met mooie dialogen.
Harold: Een arbeider met een spraakgebrek neemt een vluchteling in huis. Er ontstaan spanningen en uiteindelijk escaleert de boel. Lanoye heeft een prachtige schrijfstijl en laat in dit boek zien dat hij ook een goede verteller is.
Anne: Vijf ik-vertellers halen herinneringen op aan een vrouw die vermist raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, beschrijft hoe gewone mensen de oorlog beleefden. Jančar is een van de beste auteurs van Slovenië.
Evaluatie van de avond
Als alle bezoekers naar huis zijn, evalueert de organisatie deze eerste Boekenproeverij. Monique laat weten dat het een feest was om de Boekenproeverij voor te bereiden, alles liep ook perfect. De drie tipgevers hebben elkaars tips ook genoteerd, dus niemand gaat zonder nieuwe leesinspiratie naar huis. Harold kiest Hemel en hel en Kim gaat De vanger in het graan herlezen omdat ze het gevoel heeft dat als tiener niet helemaal begrepen te hebben. Het succes blijkt ook uit de hoeveelheid uitgeleende en verkochte boeken deze avond. De populairste titels waren Pachinko en Die nacht zag ik haar.
Voorzichtig wordt alvast vooruit geblikt naar de tweede editie. Nu de basis staat, hoeft het programma de volgende keer enkel nog ingevuld te worden. Anne, Harold en Kim kunnen nog genoeg pareltjes bedenken die ze graag onder de aandacht willen brengen. Ook kunnen ze terugvallen op de suggestiebox, die inmiddels vol briefjes met enthousiaste aanprijzingen zit. Iets waar de organisatie heel blij mee is. Monique vertrouwt ons toe dat ze stiekem nog een doel hadden met de Boekenproeverij. Het bevorderen van de uitwisseling van tips en ervaringen tussen de verschillende leeskringen.
Kim: Edward gaat op zoek naar de waarheid achter de dood van zijn ouders. Een spannend en interessant plot waarbij de lezer wordt uitgedaagd om mee te denken. De plaatsen die Edward bezoekt worden heel filmisch beschreven.
Harold: Deze klassieker verscheen in de jaren '50. De hoofdpersoon, een adolescent die zijn ouders moet vertellen dat hij van school gestuurd is, is het bekendste personage in Amerika. Het boek en de auteur zijn omgeven door mysteries. Ook voor jongeren aan te raden.
Anne: Als je De vreemdeling van Albert Camus las dan moet je dit boek ook lezen. Het verhaal van Camus wordt opnieuw verteld maar dan vanuit een ander perspectief waarbij gekoloniseerd worden een extra thema is. Lees de twee boeken bij voorkeur samen.
Onze eigen favorieten
Demi
'Omdat ik De Vreemdeling van Albert Camus heb gelezen spreekt Moussa, of De dood van een Arabier mij wel aan. Deze moord kwam uit het niets, had geen echte reden en de Arabier werd nooit bij naam benoemd. Ik ben benieuwd naar wat zijn verhaal had kunnen zijn. Ook Heb je ooit familie gehad spreekt mij aan door de vele perspectieven en het feit dat je beetje bij beetje het complete verhaal krijgt toegestopt.'
Kim
'Ik ben nieuwsgierig geworden naar Heb je ooit familie gehad en Die nacht zag ik haar omdat het boeken zijn waarin gespeeld wordt met perspectief. Aswoensdag en De Vlamberken trekken me vanwege de mysteries en de aandacht voor familierelaties.'
Gigi
'Zoals altijd zou ik het liefst alle twaalf genoemde boeken gaan lezen. De besprekingen die mij het meest geraakt hebben zijn Een heel leven, Heb je ooit familie gehad, Die nacht zag ik haar (bekijk die cover en je bent verkocht) en Moussa, of De dood van de Arabier.'
Een kleine Hebban surprise
In enkele van de besproken boeken hebben we een leuke verrassing achtergelaten. Als je een van deze boeken leent bij een van de vestigingen van de Bibliotheek Gelderland-Zuid, dan vind je misschien wel een prachtige Hebbanboekenlegger.
Een nieuwe Boekenproeverij bezoeken?
Op 6 april 2020 wordt de volgende Boekenproeverij gehouden. Dan zullen nieuwe tips geserveerd worden. Het mooiste van de avond is misschien wel dat je de ‘menukaart’ mee naar huis mag nemen, zodat je thuis of bij je leeskring alle boeken (en verdere tips) nog eens rustig kunt bekijken. Benieuwd naar andere activiteiten bij de bibliotheek? Kijk op de site of haal een programmaboekje bij je lokale vestiging. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl.
Zit jij in een leesclub of -kring en zouden jullie ook baat hebben bij zo’n Boekenproeverij? Welke genoemde tips gaan jullie overwegen te lezen? Hebben jullie zelf tips om te delen?
Powered by de Hebban VIP Club
Dit artikel werd mogelijk gemaakt door de bijdragen van de leden van de Hebban VIP Club. De Hebban VIP Club is een exclusieve club voor leden met een roze Hebban-hart die het leuk vinden om Hebban te helpen de beste, fijnste en leukste plek te laten zijn en blijven voor liefhebbers van boeken.