Nieuws /
To Shakespeare or not to Shakespeare
Hij werd slechts 52 jaar oud, William Shakespeare. Volgens sommige bronnen is hij precies 52 jaar oud geworden, want de beroemde bard zou op zijn verjaardag de geest hebben gegeven. Hij zou als het ware na de kaarsjes zijn laatste adem hebben uitgeblazen. Harde bewijzen ontbreken echter.
To be or not to be
Dit jaar, vier eeuwen na zijn overlijden, staat alles in Groot-Brittannië in het teken van William Shakespeare (1564-1616). Dat gaan de Britten uitgebreid herdenken, op tv en in het theater. In Stratford upon Avon, waar de toneelschrijver het levenslicht aanschouwde, maar ook in Londen. Zelfs in het buitenland kan men moeilijk om de beroemdste Britse bard heen. Zo stuurt het Londense Globe Theatre al twee jaar Hamlet, een van de bekendste stukken van Shakespeare, de wereld rond. De productie van Hamlet - 'To be or not to be, that's the question' - doet 196 landen aan.
Het zwaartepunt van de herdenking is komend weekend. Zo staat er tijdens die dagen een pop-upcinema in de Londense wijk Southbank, gelegen aan de rivier de Theems. Verfilmingen van elk van Shakespeares 37 toneelstukken zullen daar op evenveel schermen te zien zijn. De BBC organiseert een Shakespeare Festival en lanceert twee producties: een sit-com over het leven van Shakespeare (Upstart Crow) en The Hollow Crown, een drama met Benedict Cumberbatch als Richard III.
75 doden
The National Theatre, uiteraard the Royal Shakespeare Company en zo ongeveer alle andere grote Engelse toneelgezelschappen herdenken het tijdloze genie. Maar ook Toneelgroep Amsterdam draagt zijn steentje bij. Onder leiding van Ivo van Hove neemt brengt het gezelschap de productie Kings of War - een mix van de stukken Henry V, Henry VI en Richard III. De opmerkelijkste theaterproductie komt van het gezelschap Spymonkey uit Brighton. In mei brengen zij de Complete Deaths. Daarin komen sterfscènes aan bod uit alle werken van Shakespeare. In totaal vallen er 75 doden.
Niet alleen de toneelstukken komen aan bod. Overal kunnen belangstellenden lezingen, academische conferenties, films, voordrachten van gedichten, concerten, opera's en tentoonstellingen over Shakespeare bijwonen. Unieke documenten over het leven van Shakespeare zijn bijvoorbeeld te vinden in het Londense Sommerset House. Sinds begin februari is daar in de tentoonstelling By Me William Shakespeare onder meer zijn testament te zien. Verder zijn er wedstrijden georganiseerd om uit te maken welke student het best in de traditie van Shakespeare een monoloog, geschreven selfies aldus een Britse krant, op papier weet te krijgen. Lokaal worden parades en festivals met verkleedpartijen gehouden. Op talloze onderwijsinstituten, ook basisscholen, zijn allerlei festiviteiten te bewonderen.
Shakespeares geboorteplaats Stratford-upon-Avon pikt ook graag een graantje mee. Sinds 1960 voert de Royal Shakespeare Company (RSC) daar de toneelstukken op van de schrijver. Sinds begin dit jaar speelt het RSC Midsummer Night's Dream: A Play for the Nation. Het gezelschap toert met die productie door Groot-Brittannië, waarbij de professionele acteurs steeds hulp zullen krijgen van lokale amateurs om het stuk op te voeren. In Stratford-upon-Avon wordt voorts een 15de-eeuws klaslokaal gerestaureerd, waar Shakespeare ooit les kreeg. Kosten: 1,9 miljoen euro. In het stadje zijn het geboortehuis van Shakespeare en dat van zijn vrouw Anne Hathaway al sinds jaar en dag publiekstrekkers.