Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Boek van de week /

Toen was koken heel gewoon

Uitgeverij Loopvis staat bekend om het eigenzinnige fonds van bijzonder vormgegeven boeken.Oprichter Marije Sietsma kiest voor een duurzame manier van uitgeven. De boeken bijvoorbeeld zijn gedrukt op FSC gecertificeerd papier. Het nieuwste Loopvis-boek 'Toen was koken heel gewoon' heeft er een mooie nostalgische uitstraling door gekregen.

Lisette Bossert over Toen was koken heel gewoon
Lisette Bossert vertelt in de inleiding van Toen was koken heel gewoon: "Als kok ben ik altijd op zoek naar pure smaken, naar ambacht, traditie en kwaliteit. Het liefst kook ik met goed geteelde Nederlandse ingredienten van het seizoen. Ik ben nieuwsgierig naar authentieke traditionele gerechten en de smaken van de streek. Ik put graag uit ons culinaire erfgoed en voeg daar een vleugje van overzee aan toe.
Mijn nieuwsgierigheid bracht me op het idee van dit boek. ik wilde met mensen die in de jaren '50 en '60 opgroeiden praten over de rol van eten in hun leven. Van vroeger tot nu. Ik was benieuwd naar de geuren, kleruen en smaken van hun herinnering. Wat was hun lievelingseten en waar walgden ze van? Welke rol had eten thuis en kenden ze armoede of juist rijkdom? Hoe smaakte het eten uit de keuken, waarvan wij tegenwoordig zeggen dat hij zo simpel was?
De antwoorden op mijn vragen kunt u lezen in de persoonlijke verhalen in dit boek. En vooral ook proeven van de recepten die ik daarbij heb bedacht. Daarin komt uiteindelijke alles samen: seizoensgerechten met een lichte toon van nostalgie en een moderne twist."

Over Toen was koken heel gewoon
Welke geuren en smaken doen schrijfster Miep Diekmann denken aan haar jeugd op de Antillen? Wat zijn volgens theatermaker Beppe Costa de overeenkomsten tussen koken en het maken van een voorstelling? En waar komt toch die fascinatie voor wild vandaan bij smaakprofessor Peter Klosse?
Voor Toen was koken heel gewoon tekende chef-kok Lisette Bossert bijzondere gesprekken op die ze voerde over smaakherinneringen en de rol van (lekker) eten in het leven. Elk gesprek is voorzien van bijpassende recepten van gerechten met een nostalgisch uitgangspunt en een moderne twist.

Over Lisette Bossert

Lisette is een enorm bevlogen kok met een voorkeur voor pure ingredienten. Ze geeft workshops, verzorgt catering en is altijd wel bezig met het ontwikkelen van een nieuw, bijzonder eetconcept. Ze was tv-kok bij Het familiediner en bedacht een groot aantal van de recepten uit het BioBudget boek van Natasja Oehlen.

Favoriet recept van Lisette Bossert
Lisette Bossert bedacht onderstaand recept voor Thé Tjong-Khing, de kinderboeken-illustrator die eten pas lekker vind als hij het ook mooi vindt…..

Aardbeienkwarktaart 
Ingrediënten
Voor de bodem
150 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram suiker
Snuf zout
2 eieren
100 gram gesmolten boter

Voor de kwarkvulling
460 gram volle kwark
460 gram aardbeien
185 gram suiker
11 blaadjes gelatine
250 ml room
1 citroen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe het meel, suiker, zout, eieren en boter in een kom en klop het met een garde of mixer tot een homogeen beslag.
Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm. Vet de zijkant van de vorm in met boter of olie.
Schep het beslag in de vorm en bak die in 20 minuten gaar. Laat afkoelen.
Laat de gelatine 10 minuten weken in ruim water.
Pers de citroen uit, schenk het sap samen met de suiker in een pan. Breng dat aan de kook en draai het vuur dan uit.
Voeg de uitgelekte gelatinevellen al roerend toe aan het sap tot ze zijn opgelost.
Pureer 200 gram aardbeien met de staafmixer. Roer de aardbeienpuree door de kwark.
Roer het gelatine-mengsel door de kwark.
Klop de slagroom lobbig en spatel die zorgvuldig door het kwark-mengsel. Giet de kwarkvulling op de cakebodem.
Zet de taart in de koelkast om op te stijven. Snij de overgebleven aardbeien in tweeën en verdeel die na 30 minuten over de taart. Zet de taart weer terug in de koelkast en laat hem daar nog 1.5 uur staan.
Snij met een warm mes de taart los van de taartring en verdeel hem in 10 punten.
Eet smakelijk!!



Over de auteur

Natascha van der Stelt

473 volgers
977 boeken
20 favoriet
Auteur


Reacties op: Toen was koken heel gewoon

 

Gerelateerd

Over