Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Listmania /

Top 10 van de Kinderboekenambassadeur

Jan Paul Schutten haalt jeugdherinneringen op. Welke kinderboeken waren favoriet en waarom? De kinderboekenambassadeur deelt zijn top 10 exclusief op Hebban!


De Kinderboekenweek begint... Een mooi moment om eens herinneringen op te halen en te denken aan de boeken die mijn kindertijd verrijkt hebben. Dit zijn enkele van mijn favoriete boeken tussen mijn peuter- en pubertijd.

1. Nijntje, Dick Bruna
Naarmate je als kind ouder wordt ga je steeds meer dingen kinderachtig vinden. Nijntje heb ik nooit kinderachtig gevonden. Ook op latere leeftijd begreep ik de peuters die de prachtige boekjes met mooie kleuren en leuke figuurtjes verslonden. De genialiteit van Dick Bruna overstijgt aardse proporties.

2. Jip en Janneke, Annie M.G. Schmidt
Hilarisch, avontuurlijk, altijd een feest. En dan nog die leuke tekeningen van Fiep Westendorp! In mijn kleutertijd ging er niets boven Jip en Janneke. Toen ik de boeken later als volwassene nog eens las bleek er nauwelijks iets in te gebeuren. Ik begreep ineens totaal niet wat ik daar vroeger nou zo bijzonder aan vond. Maar ja. Ik ben dan ook geen kleuter meer, hè?

3. Mijn eerste groot woordenboek, Richard Scarry
Zaterdagochtend, iedereen lag nog te slapen. Voor mij steevast het moment om het boek van Richard Scarry in bed te lezen. Ik wist nog niet wat een woordenboek was, dus ik probeerde de plaatjes tot een verhaal te rijgen. Maar een brandweerwagen of jarig konijn waren vaak al spannend genoeg. Wat wilde ik graag in de wereld van Richard Scarry wonen.

4. De kleine kapitein, Paul Biegel
En dan met name De vloek van woestewolf. Ik zie Paul Biegel als de Nederlandse Astrid Lindgren. Voor mij is hij de beste kinderboekenschrijver die we ooit gehad hebben. Ook op latere leeftijd. Je moet Man en muis eens lezen. Hij schreef het een paar jaar voor zijn dood en het is een van zijn beste boeken.

5. De Kameleon, H. de Roos
Aan deze serie was ik verslaafd. Ik las de boeken altijd met The Police op de achtergrond. Voor mij zijn Sietse, Hielke en Kees dan ook synoniem voor Sting, Stewart en Andy. In de bibliotheek keek ik altijd eerst in de hoek van de Kameleons. Was er weer een nieuw deel uit? Helaas was dat bijna nooit het geval. Maar áls er een nieuw deel was, dan gold dat als een van de hoogtepunten van het jaar.

6. Pietje Bell, Chris van Abcoude
Geen idee hoe vaak ik Pietje Bell heb gelezen. In elk geval meer dan welk ander boek. Pietje Bell was het jongetje dat je graag in je klas wilde hebben. Met zo'n vriendje in je klas was je verzekerd van avontuur en flink wat pret. Zelf leek ik in de verste verte niet op hem. Veel te braaf en te verstandig. Gelukkig heb ik nu een hond die veel van Pietje Bell weg heeft...

7. Kruimeltje, Chris van Abcoude
Kruimeltje heb ik ook aan flarden gelezen. Eenmaal beginnen betekende ook uitlezen, want het was de hele tijd zo zielig dat je wel door móést lezen tot het einde waarin alles weer goed kwam. Dat einde kon ik nooit met droge ogen lezen. En als ik het opnieuw zou lezen zal dat ongetwijfeld weer het geval zijn.

8. Kruistocht in Spijkerbroek, Thea Beckman
Onze juf las het voor, maar ze eindigde na hoofdstuk 2. Ik had het boek niet en in onze bibliotheek was het telkens uitgeleend. Zo moest ik maanden wachten om te weten hoe het afliep met Dolf Wega, die toch behoorlijk in de penarie zat. Dat wachten bleek de moeite waard. Een paar jaar geleden heb ik het nog eens gelezen om te zien of het werkelijk zo goed was als in mijn herinnering: ja!

9. De man van Nazareth, Mies Bouhuys
Een prachtig informatief boek over Jezus en Israël in die tijd. Met mooie tekeningen van Piet Worm. Toen ik het las was ik nog zo naïef dat ik dacht dat ik Hebreeuws kon als ik het Hebreeuwse alfabet uit mijn hoofd leerde... Ik ken het nog steeds: Alef, Beth, Gimel, Dalet, He, Waw, Zajin, Chet...

10. Oosterschelde windkracht 10, Jan Terlouw
Hier had ook Koning van Katoren of Oorlogswinter kunnen staan. Alles van Jan Terlouw was gegarandeerd goed. Maar dat wist ik niet meteen. Ik las eerst Oorlogswinter en daarna heel lang niets van Terlouw. Die andere boeken konden volgens mij namelijk nooit zo goed zijn. Die moesten daarom wel tegenvallen. Niet dus. Oosterschelde windkracht 10 had maar een nadeel: de titel. Ik had als kind liever 'Westerschelde' gelezen, want daar kwam ik zelf vandaan...

Ik ben benieuwd naar jullie favoriete boeken!



Deel jouw jeugdboekherinnering en win!

Komende dagen staat Hebban voor een groot deel in het teken van de Kinderboekenweek. Inspirerende columns en interviews met kinderboekenschrijvers zetten we centraal en er zijn vele mooie boekenpakketten te winnen.

Om kans te maken op het boekenpakket van uitgeverij Gottmer, met o.a. Het raadsel van alles wat leeft, hoef je maar twee dingen te doen:

1/ Schrijf een Hebban Blog waarin je jouw jeugdboekenherinnering deelt. Dit doe je door op je Hebban Profielpagina onder het tabje 'Door mij' een nieuw blogbericht te starten.

2/ Vul het deelnameformulier bij de winactie volledig in en laat in het opmerkingenveld de link achter naar jouw blog.

Houd Hebban in de gaten, want morgen delen alle Hebban-redacteuren hun jeugdboekherinnering!



Over de auteur

Lindy de Jong

834 volgers
470 boeken
7 favoriet


Reacties op: Top 10 van de Kinderboekenambassadeur

 

Gerelateerd

Over

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten

Jan Paul Schutten (1970) schrijft voornamelijk informatieve boeken voor kinderen...