Het tweede seizoen van 'The Witcher' is nu te zien op Netflix
Andrzej Sapkowski was econoom en hoofdvertegenwoordiger bij een buitenlands handelsbedrijf toen hij in 1986 besloot een kortverhaal te schrijven, 'De hekser'. Hij stuurde het naar een toonaangevend magazine in fantasyliteratuur in Polen en won er de derde prijs mee. Zowel lezers als critici ontvingen zijn verhaal enthousiast en Sapkowski schreef door. In eerste instantie twee bundels kortverhalen, maar uiteindelijk volgde er een volledige romancyclus van vijf delen. Zijn 'The Witcher'-reeks maakte van Sapkowski een van de bekendste Poolse fantasy-auteurs.
Netflix-serie
In de jaren 90 en 00 kreeg Sapkowski's 'The Witcher'-reeks veel aandacht. Niet alleen won de auteur er verschillende prijzen mee, ook werden er een tv-serie en film van gemaakt en zijn er drie populaire 'The Witcher'-games uitgekomen. Maar hoewel zijn boeken voor fantasylezers tot de canon behoren, bleef het daarbuiten stil. Tót Netflix. Het eerste seizoen op de populaire streamingsdienst werd eind 2019 een wereldwijde hit. De afleveringen baseerden zich op De laatste wens en Het zwaard der voorzienigheid, de twee bundels met korte verhalen waarmee Sapkowski zijn reeks begon.
Vanaf 17 december 2021 is het tweede seizoen van The Witcher te zien op Netflix. De acht afleveringen zijn gebaseerd op Het bloed van de elfen en het begin van De jaren van verachting. Inmiddels is ook al bekend gemaakt dat The Witcher een derde seizoen krijgt. Showrunner Lauren Schmidt Hissrich heeft laten weten dat het tweede seizoen voortbouwt op het eerste, waarbij de personages meer onderlinge interactie zullen hebben en Geralt, Ciri en Yennefer samenkomen als een familie:
'When you start to image someone's family, you also need to understand their family of origin. For Geralt, it's his brothers, it's the brotherhood of the witchers. So I'm really excited to get back in and meet Vesemir, his father figure, for the first time and all of these men that he was raised with since he was seven years old.'
De boeken
De boekgetrouwe Netflix-verfilming zit knap in elkaar door verschillende tijdlijnen bijna onopgemerkt met elkaar te verweven, totdat de kijker zo nieuwsgierig is dat ze precies willen weten hoe de vork in de steel zit. Je kunt natuurlijk het tweede seizoen snel bingen, maar daarna zul je toch weer moeten wachten. Beter lees je eerst de boekenreeks!
Ter gelegenheid van de serie is de hele 'The Witcher'-reeks in een mooie, eigentijdse vormgeving opnieuw uitgegeven. Maar in welke volgorde lees je ze eigenlijk, met twee verhalenbundels, vijf romans en een epiloog? Uitgeverij Luitingh-Sijthoff maakt het je gemakkelijk door de boeken te nummeren. Zo kun je in één oogopslag zien welke je op moet pakken.
In deel 1 & 2 (de twee verhalenbundels) leren we hekser Geralt kennen via de vele avonturen die hij beleeft, bomvol magie en monsters. 'Als beschermer van de onschuldigen ontmoet Geralt incestueuze koningen met ondode dochters, wraakzuchtige geesten, schreeuwende harpijen, vampiers met relatieproblemen en wanhopige demonen. Velen zijn kwaadaardig, sommigen zelfs verdorven, maar het belangrijkste is dat de meesten niet zijn wie ze lijken...'
Boek 3 tot en met 7 bestaat uit de 'The Witcher'-cyclus van vijf complete romans. Hierin staat het verhaal van Ciri centraal, en Geralts taak om haar te beschermen.
Meer dan vijfhonderd jaar leven mensen, dwergen, gnomen, halflingen en elfen in vrede. Totdat het met de betrekkelijke rust opeens gedaan is: de dwergen beginnen hun soortgenoten te vermoorden, terwijl de elfen hun wapens opnemen tegen elkaar én tegen de mensen.
Maar te midden van alle beroering wordt er een kind geboren: Ciri, de kleindochter van koningin Calanthe, de Leeuwin van Cintra. Tot grote vreugde van de heksers, die naar deze gebeurtenis hebben uitgezien. Zij is namelijk de Vlam, het kind van de profetie dat de wereld voorgoed zal veranderen, ten goede of ten kwade.
Het is aan Geralt, de hekser van Rivia, om Ciri te beschermen en iemand te vinden die haar kan helpen zich haar bijzondere gaven eigen te maken en, vooral, te beheersen.
Vervolgens kun je zelf kiezen wanneer je de proloog Het seizoen van stormen leest. Het vindt plaats tussen de verhalen van De laatste wens, maar is veel recenter geschreven – Sapkowski schreef het in 2013, zodat de proloog voelt als thuiskomen na een lange reis. Daarnaast kun je de boekenreeks ook beluisteren als je dat liever doet: van alle delen zijn luisterboeken gemaakt.
Wat vindt Hebban?
Hebban-recensent Tanja over De laatste wens en Het zwaard der voorzienigheid:
'De wereld die Sapkowski schetst is realistisch, als je de wonderlijke wezens en monsters even buiten beschouwing laat, en de personages complex. (...) De oplossingen voor de problemen zijn zelden rechttoe rechtaan, waardoor de spanning goed verdeeld blijft. Daarnaast houden alle verschillende monsters wel je aandacht vast, want ook deze hebben een eigen doel en leven en doen zelden kwaad zonder achterliggende reden.'
Hebban-recensent Marvin over Het seizoen van stormen:
'De pagina’s vliegen aan je voorbij, je raakt betoverd door de mooie wereld van Sapkowski, en soms betrap je jezelf er zelfs op dat je zit te grijnzen tijdens het lezen.'
Hebban-redacteur Debbie over De laatste wens:
'Een fantasyverhalenbundel en dan ook nog eentje van bijna dertig jaar oud. Het is niet de meest voor de hand liggende keuze voor je volgende favoriete boek. Maar De laatste wens is wel een heel fijn instapje in deze Witcher Wereld, waarvan je mogelijk al via je Netflix hebt kunnen genieten. Sapkowski schrijft soepel en aards, zonder opsmuk. Ik ben benieuwd wat de rest van de boeken brengt.'