Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Dossier /

True Crime Trends in 2017: gangsters, poldercrime en vuurwapengeweld

door Soraya Vink (crew) 3 reacties
In 2016 kwam de naam van Nederlands bekendste crimineel Willem Holleeder veelvuldig ter sprake door het verschijnen van de familiekroniek 'Judas', geschreven door zijn zus Astrid. Het omslaan van de kalender maakt ruimte voor nieuwe 'criminele' onderwerpen. Welke trends zijn er gespot op het gebied van true crime in 2017? Hebban zocht het voor je uit.

Gangster

In de eerste helft van 2017 verschijnen er verschillende levensverhalen van criminelen waarvan de gebeurtenissen soms lijken te balanceren tussen fictie en non-fictie. 25 januari 2017 is de 70e sterfdag van Al Capone en ter gelegenheid hiervan verschijnt de biografie Al Capone: Leven, Legende en Nalatenschap. Een levensverhaal dat spreekt tot de verbeelding en leest als een misdaadroman. Schrijfster Deirdre Bair schreef eerder biografieën van Simone de Beauvoir en Carl Jung, maar verdiepte zich nu in het leven van de man achter de legende. Door exclusief materiaal en een nauwe samenwerking met familieleden, toont Bair de ware identiteit van de man die wordt gezien als charismatische maffiabaas, familieman en een nietsontziend monster. Al Capone was de man die tijdens de drooglegging leidinggaf aan een miljoenenbedrijf van drank, prostitutie en gokhuizen, die gewelddadige vetes uitvocht met rivalen en die jarenlang onaantastbaar bleef voor de politie. Was hij de vriendelijke, humorvolle man aan wie vele quotes zijn toegeschreven, of was hij een angstaanjagende, brute moordenaar? Strooide hij echt honderddollarbiljetten uit zijn kogelvrije auto of was hij een nuchtere man en een liefhebbende vader?

Don Pablo

De man die in boekenjaar 2017 opnieuw de aandacht naar zich toe weet te trekken is Pablo Escobar. In het voorjaar verschijnen er zelfs twee boeken die het leven van de machtigste drugsbaron allertijden belichten. Liefhebbers van de Netflix-hit Narcos zullen het nodige leesplezier beleven met deze titels.  

Mark Bowden was eerder verantwoordelijk voor bestsellers als Black Hawk Down, maar bracht in 2001 al een briljante reconstructie van het leven van Escobar uit met De jacht op Pablo Escobar. Door het succes van de serie Narcos, verschijnt nu een heruitgave van deze succesvolle titel. Het boek vertelt het ware verhaal van de gewelddadige opkomst en ondergang van Pablo Escobar, leider van het Colombiaanse cocaïnekartel. Met zijn drugshandel, moordpartijen en andere criminele praktijken werd Escobar stinkend rijk én een van de grootste internationaal gezochte kopstukken. Hij had tachtig procent van de cocaïnehandel wereldwijd in handen en op zijn toppunt verdiende hij zestig miljoen dollar per dag. Escobar hield vanuit Medellín een land van dertig miljoen mensen in zijn greep. Zijn schrikbewind kon alleen maar eindigen met zijn dood: op 2 december 1993 werd hij in een vuurgevecht door het leger neergeschoten.  

In april verschijnt Ik was de vrouw van Escobar, geschreven door Virginia Vallejo. In haar boek vertelt ze openlijk en intiem over haar onstuimige relatie met de drugsbaron. De rechten van het boek zijn inmiddels wereldwijd verkocht en er wordt tevens gesproken over een verfilming met Javier Bardem en Penelope Cruz in de hoofdrollen. Ik was de vrouw van Escobar wordt nu al gezien als controversieel, onthullend en sensationeel: een uniek ooggetuigenverslag.

Ons kent ons

De provincie Brabant wordt in zijn greep gehouden door het milieu van de onderwereld. Het wordt tegenwoordig al de drugsschuur van Europa genoemd met een jaarlijkse productie à 1 miljard euro aan wiet. Journalist Bram Endedijk verdiepte zich voor zijn boek We regelen het wel onderling in deze ‘bedrijfstak’ die is ontstaan door het negeren van gezag en een ijzersterke verbintenis tussen boven- en onderwereld. Wat blijkt: de onderwereld heeft een prominente plek verworven in de Brabantse samenleving. In verschillende dorpjes, zoals Hulten, lijkt een smeltkroes van criminaliteit te ontstaan: liquidaties, politie invallen, drugsproductie en georganiseerde motorclubs die de leiding overnemen. Recreatieparken, jachthavens, verlaten industrieterreinen en woonwagenparken veranderen in misdaadlocaties. De typische cultuur van Brabant ‘ons kent ons en we regelen het wel onder elkaar’, de historische factoren en de infrastructuur maken dat de Brabantse misdaad al jaren een hoofdpijndossier is voor de overheid.


Lees verder op pagina 2



Over de auteur

Soraya Vink (crew)

8 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: True Crime Trends in 2017: gangsters, poldercrime en vuurwapengeweld

 

Gerelateerd