Interview /
Valentijnprijs: interview met Angelique van Dongen
Van harte gefeliciteerd met je nominatie voor de Valentijnprijs. Kun je ons iets vertellen over het boek?
"Dank je wel! Het boek Geraakt gaat over Ellen, een moeder die lang kan verbloemen voor haar omgeving dat zij het ziekmakende syndroom ‘Munchhausen bij Proxy’ heeft. Ongemerkt richt zij al jaren al haar aandacht op haar dochtertje Mirre. Op die manier staat Ellen zelf in de belangstelling, door haar dochter ziek te maken. Dit gaat zelfs zo ver dat Mirre regelmatig opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Verpleegkundige Marlieke vertrouwd het niet en gaat samen met de kinderarts op onderzoek uit. Marlieke krijgt een vertrouwensband met Rob. Zijn huwelijk is al jaren niet meer wat het ooit was. Dingen krijgen steeds meer een plaats en als het gevecht rondom Mirre begint, voelt hij zich eenzamer dan ooit. Onmogelijk dat hij zoveel signalen gemist heeft als het om zijn vrouw gaat.
Het boek is een mix tussen een heftig onderwerp, wat zeker in mildere vorm regelmatig voorkomt, en tussen het ontdekken van een nieuwe liefde. De worsteling en het gevecht daarom heen maakt het boek compleet."
Hoe kwam je op het idee voor dit boek?
"Dan moet ik even terug in de tijd. Ooit las ik een artikel over ‘Munchausen bij Proxy’ en ben ik me er in gaan verdiepen. Ik vind het een zeer interessant onderwerp en langzaam begon het idee te ontstaan om het onderwerp te verwerken in mijn eigen roman. Toch wilde ik dat de liefde en het gezin centraal zouden staan omdat dat nu eenmaal hetgeen is wat ik graag schrijf en wat mijn lezers graag lezen. Ik vind het fijn om karakters en gevoelens van personages indringend neer te zetten. Met dit onderwerp kon dat prima. Maar ook de liefde die bovenaan staat, of het nu de moederliefde is, of de liefde tussen man en vrouw, die is zo complex en mooi, dat hoort erbij voor mij."
Waarom moeten we op jouw boek stemmen?
"Haha, nou als ik het dan toch mag zeggen… Dan zou ik zeggen, stem op mijn boek omdat het een goed, makkelijk leesbaar boek is, met tal van herkenbare onderwerpen die mensen zelf meemaken, of in hun directe omgeving. Niet dat iedereen met dit syndroom in aanraking komt, gelukkig niet, maar dat je door dit boek te lezen weet in welke vorm het kan bestaan, dat het dichterbij kan zijn dan je ooit in de gaten hebt. Of juist om te weten dat hoe zwaar iets in het leven ook is, en hoe lang het ook duurt als je in iets vreselijks zit, de zon toch weer kan schijnen!"
Welke andere boek moeten we van je gelezen hebben?
"Tja, dan ben ik geneigd te zeggen ‘allemaal’. Maar als ik dan zelf moest kiezen, Schaduwweduwe mijn allerlaatste roman. Gaat over een relatie tussen een man en vrouw waarvan de man gehuwd is. Toch besluit hij voor zijn nieuwe relatie te gaan en onderneemt actie om te gaan scheiden. Helaas, net voor alles echt mooi kan worden tussen de hoofdpersonen, laat hij het leven. Zijn minnares hoort pas later dat hij is overleden en kan niet rouwen om hem zoals je normaal kunt in een huwelijk of relatie. Helaas, ook veel vaker realiteit dan mensen weten. Vandaar dit onderwerp, ook weer eigentijds."
Wat kunnen we van je verwachten in de toekomst?
"Veel!
Vanaf dit jaar ga ik 2 boeken per jaar schrijven voor uitgeverij Cupido. In november komt daar mijn boek Nieuw Geluk uit.
En in november dit najaar komt Onverwacht uit bij Ellessy."
Op wie zou jij stemmen als je niet genomineerd was?
"Ik zou op het boek van Wilma Hollander stemmen, Verscheurd Verlangen. Het is een heerlijk boek om in weg te duiken na een drukke dag. Je zit zo in het verhaal en wil het gewoon uitlezen. Je waant je in Griekenland en dat is heerlijk!
Dus ik zou mijn keuze maken uit de Longlist. De anderen genomineerden zullen ongetwijfeld een super mooi boek hebben geschreven, maar ik heb ze niet gelezen (sorry….maar ga ik zeker nog doen)."