Van de Leidse naar de Franse revolutie met het slotstuk van 'De kleine revolutie'
Femke Roobol (1966) studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en werkte als taaltrainer. Inmiddels is ze volwaardig auteur met acht van haar hand verschenen historische romans, waaronder Tulpenliefde, De erfenis van Mozart en het tweeluik 'De kleine revolutie'. De duologie volgt de levens van Cornelia en Severijn die van de Leidse revolutie in de Franse terecht komen.
'De afgelopen weken had ze het gevoel gehad dat ze in een nachtmerrie terecht was gekomen.' – Uit: Vogelvrij
Het verhaal in Vrijgevochten begon in 1783. Het paar is al van kinds af aan goed bevriend, maar standsverschil staat hen in de weg. In een poging hen uit elkaar te houden, stuurt Severijns vader hem naar Engeland. Als hij terugkomt, blijkt Cornelia geïnteresseerd geraakt in de politiek en heeft ze zich aangesloten bij de patriotten. Hun vriendschap lijkt daardoor verder weg dan ooit en ook in Vogelvrij kunnen de twee niet rustig ademhalen; wanneer ze als vluchtelingen in Parijs terechtkomen begint daar in 1789 een nieuwe revolutie.
Vogelvrij
In de nasleep van de burgeroorlog eind achttiende eeuw waarin de patriotten zijn verslagen, vluchten velen naar Frankrijk. Cornelia en Severijn gaan naar de Nederlandse kolonie in Saint-Omer en trekken later naar Parijs. Daar begint de revolutie net en na de bestorming van de Bastille, in 1789, wordt de sfeer grimmiger. Severijn trekt zich het lot van het volk sterk aan en brengt daarmee zijn gezin in gevaar.
Leesfragment
Ben je benieuwd hoe het verhaal van Cornelia en Severijn verder gaat en of ze zich uit de gevaarlijke, explosieve situatie in Parijs weten te redden? Hieronder lees je alvast een sneak preview van het slotstuk van het tweeluik. Spreekt Vogelvrij je aan? Schrijf je in voor de winactie met het boek.
'Als ze haar ogen dichtdeed zag ze de drukkerij voor zich, haar grootvader bij de pers, de leerlingen bij de letterkasten.' – Uit: Vogelvrij
Revolutie
In het eerste deel van het tweeluik, Vrijgevochten, sloot Cornelia zich aan bij de patriotten. Hun poging tot democratisering werd gedwarsboomd door een Pruise inval waarbij het stadhouderlijk stelsel onder leiding van Willem V werd gerestaureerd en nog zeven jaar duurde. Net zoals Cornelia en Severijn vluchtten duizenden patriotten naar Frankrijk. Daar kwamen ze terecht in een al even broeierige situatie, met het verschil dat de Franse Revolutie er wél in slaagde een politieke omwenteling te bewerkstelligen.
De monarchie werd afgeschaft en de Eerste Franse Republiek werd opgericht. De terdoodveroordeling van koning Lodewijk XVI en zijn echtgenote Marie Antoinette per guillotine zijn welbekend, evenals de slogan 'Liberté, égalité, fraternité' (vrijheid, gelijkheid en broederschap). Minder bekend is dat een groot deel van het succes werd toegeschreven aan de uitvinding van de drukpers en het verzet tegen censuur. Een van de belangrijkste verworvenheden van de Franse Revolutie was dan ook de vrijheid van drukpers.
Een lang leven was de democratie echter niet beschoren. Na tien jaar oorlog greep Napoleon Bonaparte de macht en hoewel hij het revolutionaire gedachtegoed gedeeltelijk overeind hield, maakte hij andere veranderingen ongedaan. In 1804 kroonde hij zichzelf tot keizer, maar na zijn nederlaag in de Slag bij Waterloo in 1815 werd de Bourbon-monarchie door de andere Europese mogendheden hersteld.
Bron: Wikipedia
'We vinden hem wel. Ik ben gek op een mooie liefdesgeschiedenis.' – Uit: Vogelvrij
Winactie
Kun je niet wachten om na Vrijgevochten ook het tweede en laatste deel Vogelvrij te verslinden, of is dit een mooi moment voor een kennismaking met auteur Femke Roobol en haar tweeluik 'De kleine revolutie'? Hebban mag in samenwerking met uitgeverij Zomer & Keuning vijf exemplaren weggeven van Vogelvrij. Kijk snel hoe je mee kunt doen.