Van eigen bodem: de veelbelovende debuten van februari (2018)
De flirtcursus van Laura de Koning
Een online zoektocht naar debutante Laura de Koning levert slechts een onherkenbare foto op. Wie is deze schrijfster? Wat we wél weten is dat De Koning samen met haar man, kinderen en een flinke veestapel op een boerderij in de kop van Noord-Holland woont, én dat haar feelgooddebuutroman begin februari verschijnt.
De flirtcursus gaat over de 37-jarige Ted. Ze heeft haar buik vol van de liefde en heeft heel andere zorgen nu ze er met haar twee dochters alleen voor staat. Hoe moet ze bijvoorbeeld de huur voor de komende maand ophoesten? En wanneer heeft ze eens een moment voor zichzelf? Haar vriendin en fitgirl Soraya is al járen op zoek naar een leuke man, maar het lijkt alsof ze alleen maar hopeloze types tegenkomt. Samen komen Ted en Soraya op het idee om een flirtcursus op te zetten. Ted bedenkt een slim concept dat wel een succes móét worden. Maar al snel merken de vriendinnen dat niet alles zich laat plannen.
'Laura de Konings De flirtcursus is vrolijkmakend tot het einde, vol humor en herkenbare situaties. De aanstekelijke stijl maakt het onmogelijk dit boek neer te leggen', belooft Uitgeverij Ambo Anthos.
De flirtcursus ligt vanaf 8 februari in de boekhandel.
Bloed is dikker dan water van Timo Bruijns
Voor Timo Bruijns is Bloed dikker dan water niet zijn eerste boek, maar wel zijn eerste roman. In 2011 verscheen van zijn hand Amsterdam- Verona: Dagboek d'Italia 2010, waarin hij verslag doet van de spannende en zware Giro D'Italia van dat jaar. Drie jaar later won Bruijns de finale van Manuscripting met het eerste hoofdstuk van Bloed is dikker dan water.
'Ik sliep een gat in de dag. Werd wakker, opende Karel Browns G-mail en zag een bericht van Roel van Diepen van Lebowski, die ik al tijdens de halve finale had ontmoet. ‘Waaaaaat, gewonnen! (…) Hou je hoofd koel en kom een keer praten als je zin hebt.'
Uit: Logboek van een debutant
Nog eens drie jaar later ligt Bloed is dikker dan water bijna in de boekhandel. Het verhaal gaat over de zeventienjarige Tommy die opgroeit in een milieu van ritselaars, raddraaiers, drinkers en bordeellopers. Als hij na een uit de hand gelopen ruzie op school noodgedwongen moet nadenken over zijn toekomst, blijkt de afwezigheid van zijn vader hem nog altijd niet losgelaten te hebben. Tijdens een drankovergoten familiebarbecue op een snikkend heet zomerweekend moet Tommy beslissen: vertrekken of in de voetsporen van zijn vader treden.
'De familie Flodder in romanvorm, maar dan grappiger en ontroerender, en messcherp opgeschreven. Genoten!', aldus collega-auteur Ivo Victoria.
Bloed is dikker dan water verschijnt op 9 februari bij Lebowski publishers.
Een sky full of gedoofde lichtjes van Remco de Ridder
De eenendertigjarige Ruben viert vakantie in Spanje als hij hoort dat vlucht MH17 is neergestort. Aan boord van het vliegtuig waren ook zijn halfzus en haar gezin. Ruben wordt overvallen door een explosie van emoties: verdriet, ongeloof en woede nemen zijn leven over. Ruben is een jongen die al jaren worstelt met een angststoornis. Hij merkt dat het gevoel dat de ramp oproept sterker is dan zijn angst. Terwijl hij met zijn familie in een bizarre hel belandt, lijkt het of zijn angst verdwijnt.
Bovenstaand verhaal tekende Remco de Ridder op in zijn deels autobiografische debuutroman Een sky full of gedoofde lichtjes. De Ridder verloor zelf vier familieleden met de ramp met vlucht MH17.
Volgens uitgeverij Luitingh Sijthoff is De Ridders debuut 'een rauwe en aangrijpende roman geschreven in een precieze, onsentimentele stijl vol treffende observaties. Remco de Ridder weet woorden te geven aan een realiteit die het voorstellingsvermogen te boven gaat.'
'In deze roman heb ik geprobeerd woorden te geven aan het onvoorstelbare. Als er geen houvast is, kun je die zelf creëren. Woorden zijn dan gereedschappen waarmee je een hutje bouwt tegen de storm. Of middelen om die storm, wanneer hij eenmaal is uitgeraasd, te benoemen. Wanneer iets een naam heeft, is het vaak minder eng.’
Een sky full of gedoofde lichtjes is vanaf 15 februari verkrijgbaar.
Lees hier een fragment
De verkeerde vriend van Gert-Jan van den Bemd
Gert-Jan van den Bemd is in de Nederlandstalige literaire kringen allang geen onbekende meer. Voor zijn korte verhalen, essays en poëzie ontving hij meerdere prijzen. Als klap op de vuurpijl werd Van den Bemd in 2016 winnaar van de Aspe Award. Met zijn korte verhaal 'Belofte maakt schuld' wist de rasechte verteller de jury te overtuigen. Ook als beeldend kunstenaar timmert Van den Bemd flink aan de weg. Hij exposeerde reeds in Nederland, België, Marokko, Hongarije, Litouwen, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika. Maar een roman was er nog niet. Daar komt half februari verandering in, wanneer De verkeerde vriend verschijnt:
Werner Mans heeft alles redelijk voor elkaar. Oké, zijn werk stelt niet veel voor: Werner fotograaft wegwerpartikelen voor ziekenhuizen en labaratoria. Tenminste, als het al tot fotograferen komt. Maar hij heeft een vrouw, een dochter en een stacaravan. Alles gaat goed, totdat zijn dochter zo nodig naar een club wil. Werner weet hoe het er daar aan toegaat, want vroeger kwam hij er zelf ook. De vrienden die zijn dochter in de club leert kennen bedreigen Werners kalme bestaan. Voor het eerst in zijn leven moet hij opkomen voor zichzelf. En dat gaat niet zonder gevolgen.
In een interview in het programma Grensgeluiden vertelt Gert-Jan van den Bemd meer over De verkeerde vriend, dat op 16 februari verschijnt bij Manteau.
Lees hier een fragment